AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Hazer Baba Türk lokumunu
yeniden tahtına oturtacak

30 ülkeye ihracat yapan Hazer Baba firması, lokumu İngiltere'de en gözde yılbaşı hediyesi yapmayı başardı. Firma şimdi de, Türkiye'de hediye denilince ilk akla gelen ürünün yeniden lokum olması için çalışıyor

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL
    Dünyada 30 ülkeye Türk Lokumu ihracatı yapan Hazer Baba firması, geleneksel ağız tadımızın vazgeçilmezlerinden olmasına rağmen hediyeleşmede halen ikinci sınıf muamelesi gören Türk Lokumu'nu adeta düştüğü yerden kaldırıyor. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler tarafından "Örnek Geleneksel Gıda Üreticisi" ödülüne layık görülen Hazer Baba aynı zamanda İngiliz elit müşterisine hitap eden Harrods mağazalar zincirine de Harrods markası altında gıda ürünü veren tek Türk firması. Türk Lokumu'na bayılan İngilizler şimdi yılbaşında (Christmas) birbirine lokum hediye ediyor.

    İstanbul Sarıgazi'deki üretim tesisinde görüştüğümüz Hazer Baba'nın sahibi Şahin Elmas, Türkiye'de lokumun ikinci sınıf hediye ürünü olarak görülmesinden yakınarak, "Türkiye'de hediye götürürken lokum almak ayıp sayılıyor adeta. Bu çok yanlış bir algılama. Ancak sağlıksız şartlarda dökme lokum üretiliyor. Biz 20 yıldır ihracat yapıyoruz. Birleşmiş Milletler bize Türkiye'de sizden temizi yok deyince şaşırdık" dedi.

    İhracatın yüzde 75'inde Hazer'in imzası bulunuyor

    Türkiye'den ihraç edilen her 100 lokumun 75'ini kendilerinin sattığını vurgulayan Elmas, başta İngiltere olmak üzere Amerika, Kanada, Avustralya, Güney Afrika ve Şili gibi ülkelere lokum sattıklarını bildirdi. 20 yıldır yurtdışına çalıştıklarını artık iç piyasada da etkin olmak istediklerini ifade eden Elmas, iç pazarda Carrefour, Migros, Bim, Diasa ve Şok mağazalarına Hazer Baba markasının yanında Somuncu Baba ve Bey Baba markaları ile ürün verdiklerini dile getirdi. Elmas, 2 sene önce yeniledikleri fabrika için 2.5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, yıllık 150 kişiye istihdam sağladıklarını kaydetti.

    Gerçek lokum boğazı yakmaz, dişlere yapışmaz

    Gerçek lokumun boğazı yakmadığını ve dişe kesinlikle yapışmadığının altını çizen Şahin Elmas, "Biz glikoz ve frutoz katkısı kullanmıyoruz. Geleneksel lokumun hiçbir şeyini değiştirmedik. Yani, yüzyıl önceki lokum tadı ile şimdiki lokumun tadı aynı" diyor.

    İngiltere'de kapış kapış gidiyor

    Hazer Baba'nın danışmanı Osman Dinç, dünyada İngilizler'in verdiği Turkish Delight (Türk Tadı) adıyla tanınan Türk Lokumu'nun İngiltere'de yılbaşının gözde hediyeleri arasında yer aldığını söyledi. İngiliz mağazalar zinciri Harrods'a 5 pounda verdikleri 800 gramlık lokumu Harrods'un 25 Pounda rahatça sattığını belirten Dinç, Türkiye'de ise 350 gramlık Hazer Baba lokumunun 4 YTL olduğunu bildirdi.

    Güllüsünden kivilisine tam 65 çeşidi var

    Türkiye'de genelde sadece güllü ve sade tadında bilgdiği lokumu tam 65 farklı tadda üretiyor. Hazer Baba firması, fıstıklı fındıklı lokum başta olmak üzere menekşe kokulu, ananaslı, böğürtlenli, ballı bademli gibi aklınıza gelebilecek bütün meyve tadlarında lokum yapıyor. Türk Lokumu'nu en temiz şekilde üretebilmek için 2,5 milyon dolar yatırım yapan Hazer Baba'nın sahibi Şahin Elmas, lokum üretiminin çok zor olduğuna dikkat çekerek Ülker ve Kent gibi büyük gıda firmalarının bile bu işe girmeye çekindiğinin altını çiziyor.

    Hazer Dağı'ndan 30 ülkeye ihracat

    Hazer Baba adının Elazığ'daki Hazer Dağı'nda yatan veliden, Hazer Baba'dan esinlenerek konulduğunu söyleyen Şahin Elmas, Elazığ'lı olan ailesinin 1888 yılından beri lokumculuk yaptığını kaydediyor. Turkish Delight adıyla tüm dünyaya Türkiye'nin tanıtımını direkt ürün ismi ile yaptıklarını belirten Elmas, lokumları ISO, HACCP ve zor alınan BRC belgelerinin gerektirdiği şartlarda ve titizlikte üretiklerini belirtiyor.



  • 31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED