AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ

Özel sektör borçta kamuyu geçti
Akbank'ın Baş Ekonomisti Dr. Fatma Melek, 74 milyar dolar seviyelerinde dış borcu bulunan özel sektörün toplam dış borç stokunda ilk defa kamu sektörünü geçtiğini bildirdi. Melek, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul'un düzenlediği basınla sohbet toplantısında, ekonomideki gelişmelere ilişkin bir sunum yaptı. Sunumda özel sektörün kısa ve uzun vadeli 74 milyar dolar civarındaki dış borçla toplam dış borç stokunda ilk defa kamu sektörünü geçtiğini bildiren Melek, şirketlerin TL'nin değerlenmesine bağlı olarak ucuz yurtdışı borçlanmaya gittiklerini kaydetti. Melek, vergi konusuna değinirken de toplam vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin payının yüzde 70 ile çok yüksek olduğunu ifade etti.

  • ANTALYA

     4 bölgede dağıtım kararı iptal edildi
    Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 6. Bölgede (Isparta) Gökdere Elektrik A.Ş., 7. Bölgede (Eskişehir, Bilecik) Tektar Elektrik A.Ş., 11. Bölgede (Balıkesir) Best Balıkesir A.Ş. ve 18. Bölgede (İzmir) Senkom Enerji A.Ş.'ye 30 yıl süre ile elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticareti yapma görevi verilmesine ilişkin 1991 yılında verilen karar yürürlükten kaldırıldı. İptal kararı, DPT'nin uygun görüşü ile Enerji Bakanlığı'nın talebine dayandırıldı.

  • ANKARA

     Kişi başına ihracat yüzde 10 yükseldi
    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen,Ramazan Bayramı'na 60 milyar doları aşan ihracatla girileceğini söyledi. Bakan Tüzmen, yaptığı açıklamada, 2005 yılı ihracatında hedefe ulaşacaklarını belirterek, "2005 yılı ihracat hedefimiz 71 milyar dolardı. Bu rakamı kesinlikle aşacağız. Şu anda geriye doğru 12 aylık ihracatımız 72,5 milyar dolara gelmiş durumda" dedi. Yılbaşından bu yana ihracat artışının yüzde 17 civarında olduğunu belirten Tüzmen, "Geçen yıl 900 dolar olan kişi başına ihracat, yüzde 10'un üzerinde artışla bin doların üzerine çıkmıştır" diye konuştu. (aa)

     Gazi maaşlarına yüzde 10.2 zam
    Gaziler ile dul ve yetimlerin maaşları yeni yılda yüzde 10.2 oranında artış görecek. Kurtuluş Savaşı gazileriyle Kore ve Kıbrıs gazilerinin halen 5 bin 150 olan gösterge rakamı, 2006 Bütçe Kanunu Tasarısı'nda 5 bin 400 olarak belirlendi. Vatani hizmet tertibinden aylık alanların göstergeleri de kendisi için 5 bin 150'den 5 bin 400'e, dul eşleri için 4 bin 125'den 4 bin 325'e, diğer yakınları için de 2 bin 850'den 3 bine çıkarıldı. Gösterge ve yeni yılda uygulanacak katsayı artışlarıyla birlikte halen 214.24 YTL olan gazi maaşları, 2006 yılı Ocak ayında 230.31 YTL'ye, Temmuz ayında da 236.14 YTL'ye yükselecek. Vatani hizmet tertibinden aylık alanların maaşı da gazilerle aynı oranda artacak.. Bütçe tasarısında 65 yaş aylığı alanlara uygulanan gösterge rakamlarında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bu durumda, yaşlılık aylığı alan 1 milyon 251 bin kişiye, yeni katsayılarla 2006'da yüzde 5.1 maaş artışı yapılacak.

  • ANKARA

     İstiklal Savaşı'ndan geriye 4 gazi kaldı
    Emekli Sandığı verilerine göre, Türkiye'de 4'ü İstiklal Savaşı, 8 bin 612'si Kore, 32 bin 397'si de Kıbrıs gazisi olmak üzere 41 bin 13 gazi bulunuyor. Dul ve yetim aylığı alan gazi yakını sayısı da 11 bin 170 olarak belirleniyor. Gazanfer Bilge, Mustafa Dağıstanlı, Ahmet Ayık, Köksal Özoğluöz, Ahmet Enünlü, Celal Atik gibi uluslararası müsabakalarda derece alan sporcuların da aralarında bulunduğu 80 kişiye de vatani hizmet tertibinden maaş ödeniyor. Vatani hizmet tertibinden 173 kişiye de dul ve yetim maaşı veriliyor.

     Sigarada kaçağın payı yüzde 10
    British-American Tobacco (BAT) Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü David Wilson, kaçak ve sahte sigaranın sektördeki payının yüzde 10'lar civarında olduğunu belirti. Wilson, Türkiye'deki yüksek vergi oranlarına bağlı olarak fiyatların yükselmesinin bu yasadışı ticareti yapanların kâr marjını artırdığına dikkat çekti. "Biz hükümet ile ortak çalışarak buradaki yatırımlarımızı korumak istiyoruz" diyen Wilson, bunu da devlet ile aktif işbirliği ile gerçekleştirebileceklerini düşündüklerini vurguladı. Gümrük Müsteşarlığı bünyesinde başlatılan çalışmaların henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyen Wilson, sahte ve kaçak sigaraya karşı kullanılması gündeme gelen ısıya duyarlı bandrol konusunda da sigara üreticileri olarak Tütün Kurum'nun bu konudaki çalışmalarının neticelenmesini beklediklerini ifade etti.

  • ANKARA

     Karali'den AB'ye organik Türk çayı
    Çay sektörünün tanınmış firmalarından Karali Çay, 5 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucu AB normlarına uygun Organik Çay'ı üreterek piyasaya sürdü. Önce ISO 9001-2000 ve HACCP (Avrupa Gıda Güvenlik Sertifikası) alan Karali Çay, BCS ÖKO GARANTİE Master Certificate'ı da (AB Organik Çay Üretim Sertifikası) alarak Türk çayını Avrupa'ya açacak ilk firmalardan biri oldu. Karali Organik Çay, organik tarım konusunda Bakanlar Kurulu'nun önde gelen firmalara destek toplantısında da organik tarım listesine girdi. Karali Çay Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karali, organik çay üretimini, hiçbir inorganik madde bulunmayan alanlarda yaptıklarını belirterek, "Organik çayı hem Türk halkına hem de AB ülkelerine sunmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

  • OKTAY MEHMET



  • 31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED