AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Aşkın yalancı şahit çıktı

Eski milletvekili Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın 1970 yılındaki bir yaralama davasında Dev-Genç örgütü üyesi gençler lehine yalancı şahitlik yaptığının mahkeme kayıtlarında bulunduğunu söyledi.

  • YAKUP BULUT / ANKARA
    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın asistanlık yıllarında Dev-Genç örgütü üyesi gençler lehine mahkemede yalancı şahitlik yaptığı ortaya çıktı.

    "Çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından yargılanan Rektör Aşkın ile aynı üniversitede okuyan eski milletvekili Prof. Dr. Orhan Kavuncu, rektörle birlikte geçirdikleri üniversite yıllarını Yeni Şafak'a anlattı. Kavuncu, 1970 yılında kendisini öldürmeye kalkan Dev-Genç örgütü üyesi gençleri kurtarmak için Aşkın'ın yalancı şahitlik yaptığının mahkeme kayıtlarında bulunduğunu söyledi.

    Tabanca tutukluk yaptı

    Kavuncu, üniversitelerin öğrenci olaylarına sahne olduğu 1970 yılının Mart ayında solcu gençlerin saldırısına uğrayınca yargıya müracaat etmiş. Yaklaşık 40 solcunun kendisine ve arkadaşına saldırdığını ifade eden Kavuncu, Yücel Aşkın'ın o dönemde üniversitede asistan olduğunu ifade etti. Eski milletvekili, o gün yaşananları şöyle anlattı:

    "O gün ülkücülerden Süleyman Üzmen şehit edilmişti. Aynı gün öğleden sonra tereddüt ederek bir arkadaşımla derse gittik. Devrimciler bir hazırlık yapmış. Ders arasında sınıf boşaldı. Başka sınıftan solcular geldi. Forum yapacaklarını söyleyince dışarı çıktık. Peşimizden geldiler. 40 kişi üzerimize çullandı. Arkadaşım Halit, yerde yatıp bağırıyordu, 'Öldürüyorlar beni, kurtarın' diye. Onu öyle görünce cebimdeki bıçağı çıkarıp savurdum. Solcu öğrencilerden Şemsettin Evrensel bana tabanca çekti. Filmlerdeki kovboylar gibi ben bıçakla, o tabancayla karşı karşıyaydık. Sonra tabancayı tetikledi. Ağzında mermi varmış mekanizmayı çalıştırıp ikinci bir mermi sürmek isteyince, bir merminin yere düştüğünü, tabancasının tutukluk yaptığını gördüm. Hocalar yukarıdan olayı görüyorlarmış. Mehmet Aktaş hoca indi, atladı üstüne, tabancayı aldı. Ateşlese hoca ölecekti. Ama olay esnasında hocalar da gördü, Yücel Aşkın orada değildi."

    Savunduğu adam itiraf etti

    68 kuşağı olarak sol-sağ kutuplaşmasını çok derin yaşadıklarını söyleyen Kavuncu, 1970'li yıllarda solcu gençlerin Fikir Kulüpleri Federasyonu'nda toplandığını belirterek, "Bu örgüt sonradan isim değiştirdi ve Devrimci Gençlik Federasyonu (Dev-Genç) oldu. Yücel Aşkın oranın en aktif üyesiydi" diye konuştu. Aşkın'ın aynı örgütün üyesi olan gençleri kollamak için mahkemede şahit olduğunu aktaran Kavuncu, "Yücel Aşkın, devrimci gençlerin ceza almaması için mahkemeye yalan beyanda bulundu. O tabanca çeken çocuğun o saatte orada olmadığını, kendi gruplarıyla odasında çay içtiğini söyledi. Ancak mahkeme beyanının gerçek dışı olduğuna hükmetti ve arkadaşlarını suçlu bularak ceza verdi. 1 ay hapis yattı ve para cezası ödeyip çıktı o genç. Hatta daha sonra bir yerlerde karşılaştığımızda davayla ilgili herkesin içinde bana pişman olduğunu, o olayda yalan beyanda bulunduğunu ifade etti" şeklinde konuştu.

    Tabanca tutukluk yaptı kurtulduk

    Fakültenin dekanı Prof. Dr. Şahabettin Elçi'nin de tesadüfen olay yerinde olduğunu aktaran Kavuncu, "Şehabetin Bey 'Ayıp değil mi, kardeş değil misiniz, niye kavga ediyorsunuz?' di-yerek müdahale etti. Hiç unutmam içlerinden biri 'Hocam ne kardeşi Orta Asya'dan gelmiş köpek o' dedi. Hoca 'Tamam oğlum, çıkın' falan derken, tabiî içerde bir grup hocaya kafa tuttu. Diğerleri peşimizden geldiler ve asıl büyük hadise dışarıda oldu. Tabanca tutukluk yapmasa kurtulamayacaktık" dedi. Kavuncu, Türkiye'yi bölmek isteyenlerin sağ-sol kavgası ile o günkü gençliği kullandığını söyledi.

    Geçmişten bahsetmezdik

    Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Yücel Aşkın ile birlikte Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede Aşkın'dan 2 yıl sonra asistan oldu. Mesai arkadaşlıklarında Aşkın'la selamlaşmaya başladıklarını belirten Kavuncu, daha önce yaşadıkları olayları hiç konuşmadıklarını söyledi. Akademik kariyerinden sonra 1995-99 yılları arasında BBP'den milletvekilliği yapan Kavuncu, halen Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı Nuri Gürgür'ün danışmanlığını yapıyor.

    Fakülte baskınlarında ön sıradaydı

    Halen Van M Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Aşkın'ın o dönemdeki öğrenci olaylarında çok aktif olduğunu kaydeden Orhan Kavuncu, şöyle devam etti: "Dev-Genç üyesi gençler Ziraat Fakültesini basmıştı. Üniversiteyi boykot ediyorlardı. Bu öğrenciler arasında Yücel Aşkın da vardı. O dönemde üniversite yönetimi de solcuların elindeydi. Aşkın'la o yıllarda değil ahbaplık, selamlaşma konuşma yok. İdeolojk kutuplar ve gerginlik had safhada. Ama mesela o bahsettiğim mahkemelik olayda bana ilk yumruğu vuran adam sonra hapisten çıktı ve benim öğrencim oldu. Okan Alpar diye bir arkadaştı. O da sonradan üniversiteye intisap etti. Mesai arkadaşı olduk ama o günleri konuşamazdık, zaten konuşursak eski günleri hatırlayıp gerilmekten başka bir işe yaramazdı."



  • 31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED