AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
İş Kazasında Geçici İşgöremezlik Ödeneği

Geçici iş göremezlik ödeneği, iş kazası veya meslek hastalığı sebebi ile geçici bir sure çalışamayacağı hekim raporuyla belirlenen sigortalıya çalışmadığı her gün için SSK tarafından yapılan ödemedir.

İş kazaları ve meslek hastalıkları, sigortalıyı kısa veya uzunca bir süre iş göremez hale getirmektedir. İşte bu nedenle, sigortalı iyileşinceye kadar, tedavisinin devam ettiği ve istirahatli kaldığı süre için, belirli bir sigortalılık süresi ve prim ödeme şartı öngörülmeksizin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun "geçici işgöremezlik ödeneği" başlıklı 16. maddesine göre, "İş kazası veya meslek hastalığı dolayısıyla geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir." Sözkonusu iş göremezlik ödeneğinin iş kazasına uğrayan sigortalıya sınırı olmayan belirsiz bir süre için ödenmesi öngörülmüştür. Bu ödemeyle iş kazasına geçiren sigortalının çalışamaması nedeniyle uğradığı kazanç kaybının bir kısmının telafi edilmesi amaçlanmaktadır ve bu nedenle de çalışmaya başladığı ilk iş gününde kazaya uğrayan sigortalıya bile geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Tekrarlamak gerekirse, tedavi ve istirahatın devam ettiği süre içinde bu ödeme kesilemez.

SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı'nın "Geçici İşgöremezlik Ödeneğine Esas Günlük Kazanç" hakkındaki 05.01.2005 tarih ve 3-242 Ek sayılı Genelgesi'ne göre, 506 sayılı Kanunun değişik 78 inci maddesi gereğince alınacak ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücrettir. Üst sınırı ise asgari ücretin 6,5 katıdır. 16 yaşını doldurmuş işçilerin günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti, 01.01.2005-31.12.2005 tarihleri arasında 16,29 YTL'dir. Bu durumda, tam çalışılan ay içinde alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas aylık kazancın asgari tutarı, 01.01.2005-31.12.2005 tarihleri arası için 16,29 x 30=488,70.YTL'dir. Günlük kazançları alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınır üzerinden hesaplanır. Sigorta prim ve ödeneklerinin hesabına esas tutulacak ve saptanacak günlük kazancın alt sınırlarında meydana gelecek yükselmelerde, İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları, Hastalık ve Analık Sigortalarından, yeniden tespit edilen alt sınırların altında bir günlük kazanç üzerinden ödenek almakta bulunanların veya almaya hak kazanmış yahut kazanacak olanların bu ödenekleri, günlük kazancın alt sınırındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, yükseltilmiş günlük kazançların alt sınırına göre artırılacağı hükme bağlanmıştır.

İş Kanunu'nun "geçici iş göremezlik" başlıklı 48. maddesindeki düzenlemeye göre, işçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir.

İş kazası, meslek hastalığı veya hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalının sağlık tesislerine yatırılmak yahut bakımı Kurumca sağlanarak kaplıca veya içmelere gönderilmek yoluyla tedavi ettirildiği takdirde, hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayakta tedavi ettirildiğinde ise üçte ikisidir. Geçici iş göremezlik ödenekleri haftalık olarak ve işledikten sonra Kurumca verilir. Kurumdan doğrudan doğruya alınmasında güçlük bulunursa, bu ödenek, Kurumun talimatı uyarınca, işveren tarafından Kurum hesabına sigortalıya verilir. Kurum, yasal olarak verilen ödenekleri belgelerine dayanarak işverene öder. 506 sayılı Kanuna göre bağlanacak gelir veya aylıklar ve sağlanacak yardımlar, nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir ve temlik edilemeyeceği düzenlendiğinden, geçici iş göremezlik ödeneği de bu hükme tabidir.

İş kazalariyle meslek hastalıkları, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödenek ve gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, iş kazasının veya doğumun olduğu, yahut meslek hastalığı veya hastalık dolayısıyla iş göremezliğin başladığı tarihten önceki üç takvim ayı içinde, 506 sayılı Kanunun uygulandığı bir veya birkaç işte elde edilen ve sigorta primi hesabına esas tutulan kazançlar toplamının 90 da biridir. Günlük kazancın hesabına esas tutulan üç takvim ayı içinde bazı iş günlerinde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış olan sigortalının ödenek ve gelire esas olan kazancı, o üç aylık devre içinde elde ettiği kazanç toplamının ücret aldığı gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. İş kazalariyle meslek hastalıkları sigortasından bağlanacak gelirlere esas tutulacak yıllık kazanç yukarıdaki hükümlere göre hesaplanacak günlük kazancın 360 katıdır.

Genel esasları kısaca belirtmeye çalıştım.



31 Ekim 2005
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED