AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Sözleşmeli Öğretmen Alımına İlişkin Detaylar

Resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasına göre 2005-2006 öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere 20.000 kısmî zamanlı geçici öğretici çalıştırılacaktır. 20 sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin bize iletilen soru ve cevaplar aşağıda yer almaktadır.

Başvurular nasıl yapılacak?

Başvurular, http://ilsis.meb.gov.tr/ilsiswebnet/basvurular/BSV00009.aspx adresi üzerinden "Sözleşmeli Öğreticilik Elektronik Başvuru Formu"na T.C. Kimlik No ile girilerek yapılacaktır. Başvuru işlemleri internet üzerinden gerçekleştirildikten sonra, internet sayfası çıkışları, 81 il ya da MEB genelgesinde belirtilmiş olan bazı ilçe milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan masalara onaylatılacak.

Adaylar kaç il, kaç eğitim durumu seçebilecektir?

Kontenjan ayrılan iller kapsamındaki eğitim kurumlarından en fazla 10 okul/kurum tercihinde ve Bakanlıkça norm kadro açığı bulunan başka bir eğitim kurumuna görevlendirme isteğinde de bulunabileceklerdir.

Tercih ettiği okullardan hiçbirine atanmayanların durumu ne olacak?

Adaylar 11. tercih olarak, "Her yer olabilir" şıkkını da işaretleyebilecekler. Böylece ilan edilen bir pozisyona kimsenin atanamaması halinde, açıkta kalan yüksek puanlı öğrencilerin hakları bir ölçüde korunmuş olacak.

Sözleşmeli öğretmenlikte yaş sınırı nedir?

Başvuru yapabilmek için 01/01/1955 tarihi ve daha sonra doğumlu olmak gerekmektedir.

Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar Şubat alımlarına başvurabilir mi?

Sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin genelgede, sözleşme süresi 10 ay olarak belirtilmiş ve sözleşmenin 30 Haziran 2006 tarihinde sona ereceği belirtilmiştir. Diğer taraftan, sözleşmeli öğretmen olarak çalışırken sözleşmesini fesh eden adaylara yönelik bir cezalandırma uygulanması söz konusu değildir. Bu çerçevede 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre sözleşmeli öğretmen olarak atanan bir aday Şubat ayında kadrolu öğretmenliğe da başvuru yapabilir ve kadrolu öğretmenliğe hak kazanması halinde sözleşmeli öğretmenlik görevini bırakarak bu yeni görevine başlayabilir. Ancak, MEB eğitim ve öğretimin aksamaması amacıyla Şubat ayındaki atamalarda, bu ay içinde görevlendirilecek sözleşmeli öğretmenlerin, kadrolu olarak göreve başlatılması işlemlerini Haziran ayına kadar erteleyebilir.

MYO mezunları bilgisayar öğreticiliğine başvurabilir mi?

119 sayılı kararda belirtilenler Bilgisayar Öğreticiliğine açılan kontenjanı karşılamamaktadır. Bu nedenle Bilgisayar öğreticiliğine 119 sayılı kararda belirtilenlere ek olarak Meslek Yüksek Okullarının; - Bilgisayar, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği bölümlerinden mezun olanlar da başvuru yapabilecektir. Meslek yüksek okulları mezunları ikinci öncelikli olarak atamalara başvuru yapabilecektir.

Formasyonu olmayanlar başvurabilir mi?

Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon belgesine sahip olmayan adaylar da, görevlendirileceği alanın taban puanı ve üzerinde puan almış olmak şartıyla KPSSP10'dan 75 ve daha yukarı puan almış olmaları halinde alanlarına ilişkin öğretmenliğe başvuru yapabilecektir. Ancak bu durumdaki adaylar 3. öncelikli olarak başvurduklarını göz önünde tutmalıdırlar.

Sağlık durumu nasıl belgelendirilecektir?

Önceki atama kılavuzunda sağlık raporu tam teşekküllü hastanelerden alınabilmekteydi. Sözleşmeli öğretmen alımında bu şart kaldırılmıştır. Buna göre, herhangi bir sağlık kurumundan başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içerisinde alınacak "Öğretmen olur" kararı bulunan raporla bu durum belgelendirilebilecektir.

Askerde olanlar başvurabilir mi?

Başvuru yapabilmek için askerliğini yapmış veya askerliğini erteletmiş durumda olmak gerekmektedir. Askerde olanların başvuru yapmaması gerekmektedir. Zira atama yapıldıktan sonra göreve başlanılması gerekmektedir.

Atamalarda öncelik sırası nasıl olacak?

Kısmi zamanlı geçici öğreticilik için başvurusu onaylanan adayların görev yerleri aşağıda belirtilen önceliğe göre belirlenecektir.

1• TTK'nin 119 sayılı Kararına göre görevlendirileceği alana kaynak program mezunları,

2• 2005-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu'nda 4.2'nci maddesinde belirtilen Kaynak Program Dışı Başvurular bölümünde açıklananlar,

3• Pedagojik formasyonu ya da orta öğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarından birini tamamlamamış olanlar.

Tebligat yapılacak mı?

Kısmi zamanlı geçici öğreticilik atamalarıyla ilgili sonuçlar, 09/09/2005 tarihinde http://personel.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır. Görev yeri tespiti yapılan adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

Başvurularda belge isteniyor mu?

Genelge 8 adet belgenin adaylarca hazırlanması istenilmiştir. Bu belgelerin en geç 30 Eylül 2005 tarihine kadar, görevlendirmenin yapıldığı okul/kurumun bağlı olduğu il ya da ilçe millî eğitim müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Kimler öğretmenliğe başvurabilecek?

Kadrolu öğretmen atamaları sırasında "20 Soruda Öğretmen Atamaları" başlıklı bir dosya hazırlamıştık. Bu dosyaya yenişafak2ın internet sitesinden ulaşılabilir. Bu dosyada yer alan ve kimlerin başvurabileceğini belirten açıklamalar sözleşmeli öğretmen görevlendirmesinde de aynen geçerlidir. (http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2005/agustos/13/657.html)

Almanca-Fransızca mezunları başvurabilecek mi?

Almanca-Fransızca mezunları İngilizce için başvurabilmektedir. Ancak şu husus gözden kaçırılmamalıdır. Sözleşmeli İngilizce öğretmenliği için belirlenen taban puan 55'tir. 1. öncelikli adayın sırası 5726 olarak belirtildiği ve 1400 adayın atandığı düşünüldüğünde 1. öncelik sahibi 4326 kişi kalmaktadır. İkinci öncelikli adayın sırası ise 8086'dır. İngilizce sertifikası ve KPDS sahibi puanı diğer adaylar da hesaplanınca Almanca-Fransızca mezunlarına soranın gelmesinin zor olduğunu belirtmek gerekmektedir.



Müezzinliğe Kimler Atanabilir?

Kardeşim yeterlilik belgesi olmadığı halde kuran kursu öğretmenliğini tercih etmiş ve yerleştirilmiştir. Sorun çıkar mı? Ben müezzin yeterlik belgesini aldım ve KPSS ile müezzinliğe yerleştim, hafız değilim, sorun olur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5'inci maddesinde; Stajyer Kur'an kursu öğreticisi olarak atanabilmek için; "a) En az İmam-Hatip Lisesi mezunu olmak, b) Yapılacak stajyer Kur'an kursu öğreticiliği yeterlik belgesi sınavında başarılı olmak" şartları; İmam-hatip olarak atanabilmek için ise "a) En az İmam-Hatip Lisesi mezunu olmak, b) İmam-hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak, c) Yapılacak imam-hatiplik yeterlik belgesi sınavında başarılı olmak" şartları; Müezzin-kayyım olarak atanabilmek için "a) Lise veya dengi okul mezunu olmak, b) Hafız olmak. Ancak, imam-hatip lisesi mezunları için hafız olma şartı aranmaz. c) Yapılacak müezzin-kayyımlık yeterlik belgesi sınavında başarılı olmak" şartları yer almaktadır.

Bu Yönetmeliğin İstenen belgeleri düzenleyen 6'ncı maddesinde; "Başkanlık teşkilatına ilk defa Devlet memuru olarak ataması yapılacakların, atanacağı görevin niteliklerini taşıması halinde aşağıdaki belgeler istenir. a) Nüfus hüviyet cüzdanı sureti, b) Öğrenim durumlarını gösterir diploma asılları veya tasdikli örnekleri, diplomalarının düzenlenmemiş olması halinde öğrenim durumlarını belirtmek üzere ilgili kurumlarca usulüne göre verilen ve daha sonra diploma örnekleriyle değiştirilecek belgeler, Öğrenimini yabancı ülkelerde yapmış olanların denklik belgesiyle birlikte diplomalarının tasdikli örnekleri, c) KPSS sonuç belgesi aslı veya tasdikli sureti, d) Başkanlıkça verilmiş olan hafızlık belgesi veya tasdikli örneği, e) Sabıkasızlık kaydı, f) Askerlik durum belgesi, g) Sağlık durumlarını gösterir tabip raporu, h) Stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık yeterlik belgesi, ı) Son bir yıl içinde çekilmiş altı adet vesikalık fotoğraf. Bu belgeler aslı ibraz edilmek kaydıyla suretleri Başkanlık, müftülükler veya eğitim merkezi müdürlüklerince tasdik edilebilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde, atanabilmeniz için istenen belgeleri temin etmediğiniz sürece belirtilen kadrolara atanmanız mümkün değildir. Şayet atanmışsanız bu durumun öğrenilmesi halinde görevinize son verilecektir.


İşçilikten 399/II sayılı Cetvele Geçiş Var mıdır?

İhracatçı birliğinde çalışıyorum. İş kanununa tabiyim ve KPSS yerleştirme ile DHMİ'ye yerleştim. Geçişimde bir problem olur mu?

Sözleşmeli personel pozisyonuna geçişinizde herhangi bir sıkıntı olması söz konusu değildir. Sözleşmeli personel olarak atandığınız zaman işçilikten istifa etmiş olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumun öğrenilmesi halinde disiplin cezasıyla tecziyeniz söz konusu olacaktır.


Vekil Mühendisin Soruları

Vekil mühendis olarak çalışıyorum. 1- Aldığım maaş hangi dereceden olmalıdır? 2- Çalıştığım süre emekli sandığında 3/2 oranında mı yansımaktadır? 3- Birim amiri ve encümen üyesi olabilir miyim?

A- Açıktan vekil olarak boş kadrolara atanan personele ödenecek ücret kalemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

A-Aylık ve özlük hakları

Atandığı derece ve kademenin (gösterge + ek gösterge) 2/3 ü,
Taban aylığının 2/3 ü,
Zamlar tam verilir,
Özel hizmet tazminatı tam verilir,
Tedavi vb. giderler tam karşılanır,
Ek çalışma varsa ve aksine bir hüküm yoksa tam verilir.

B- Emeklilik hakları

Emekli kesintisi ise, atandığı kadronun emekli kesintisine tabi tutarlarının 2/3 ünden tam kesilir. Yine Gelir Vergisi kesintisi de kesilecektir. Emekli kesintisine tabi süreler tam sayılır. Yani çalışılan sürelerin 2/3 ü değil tamamı emeklilikte dikkate alınır.

C-Yetkileri

Diğer yandan, asil inşaat mühendisi hangi yetkilere sahipse vekil inşaat mühendisi de aynı yetkilere sahiptir. Yani açıktan vekil olarak atanmanızın yaptığınız iş ve yetki açısından olumsuz bir durumu yoktur. Ancak, vekaletiniz süresince boş olan idari kadrolara vekalet etmeniz mümkün değildir. Çünkü, 657 sayılı Kanunun 86'ncı maddesinde hangi hallerde vekaleten atama yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

D-Belediye Encümeni Olabilir mi?

Diğer taraftan, 5393 sayılı Belediye Kanununun "Belediye encümenini düzenleyen" 33'üncü maddesine göre belediye meclisi üyeleri ile birim amirleri arasından belediye encümeni seçilebildiğinden siz belediye encümeni olamazsınız.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

3 Eylül 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED