AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Anne adayındaki ŞEKER
bebeğin sağlığını etkiliyor

Diyabet uzmanı Dr. Özay Tiryakioğlu, şeker hastalığı olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen birtakım sağlık sorunlarıyla ilgili uyarıda bulunuyor.

Şeker hastalığı, diyer adıyla diyabet günümüzde yaygın olan önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Şeker hastalığı, küçük veya büyük damar hasarlarına bağlı komplikasyonlara neden olur ve temelde kan şekeri yüksekliği ile tanımlanır. Şeker hastalığı iki gruba ayrılıyor. Tip 1 diye isimlendirilen şeker hastalığı genelde çocukluk çağında ortaya çıkıyor. Tip 2 ise 40 yaşından sonra özellikle aşırı kilolularda ortaya çıkıyor. Şeker hastalığı bazen ilk kez gebelikte ortaya çıkabiliyor ve gebelik sona erdikten sonra da genellikle ortadan kalkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Endokrinoloji, Metabolizma Hastalıkları ve Diyabet Uzmanı Dr. Özay Tiryakioğlu, şeker hastalığı bulunan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen bir takım sağlık sorunları olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulunuyor. Dr. Tiryakioğlu, şeker hastası olan ve tedavi gören annelerin gebelikle birlikte insülin ihtiyaçlarını arttırdığını söylüyor ve şu bilgileri veriyor: "Diyabetli gebelerde özellikle hamileliğin son 3 ayında bu çok daha belirgin olur ve insülin doz ayarlaması yapılmazsa kan şekeri çok yükselebilir ve "şeker koması" olarakta bilinen çok ciddi klinik durum ortaya çıkabilir. Ciddi idrar yolu enfeksiyonları, vajinal kandidiyazis gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığı, özellikle kötü kontrol edilen olgularda artmaktadır. Öte yandan diyabetik gebelerde preeklampsi olarak bilinen gebeliğe bağlı ciddi hipertansiyon ortaya çıkma olasılığı da belirgin bir şekilde yükselir."

Gebelikte test önemli

Gebelik döneminde annede şeker var mı diye teste tabi tutulduklarını anlatan Dr. Tiryakioğlu bu testin önemine değiniyor. şunları anlatıyor: "Tüm diyabetik anne adaylarında ve özellikle de glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) adı verilen ve son 3 aylık dönemde diyabetin seyri ve tedavinin başarısını anlamamızı sağlayan değeri yüksek bulunan anne adaylarında bebek özel bir takım testlere tabi tutulur."

Gebelikte diyabet yani şeker teşhisi alan gebelerin derhal tüm organ sistemleri fonksiyonu açısından gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Tiryakioğlu şu bilgileri veriyor: "Bu aşamadan sonra hastanın takibi normal bir gebeninki gibi olmayıp, daha sık muayeneye gelme, her kontrolde uygulanan diyet veya insülin tedavisinin kan şekeri değerlerine etkisinin değerlendirilmesi, gebenin evde kendiliğinden yaptığı kan şekeri ölçümlerinin değerlendirilmesi ve diyet ve insülin tedavisinin gözden geçirilip düzenlenmesi gerekmektedir. Kontroller esnasında ultrason incelemesiyle bebekte irileşme, polihidramnios aranır."

Şekeri olan gebe anneye özel bakım

"Belli bir gebelik haftasından sonra yani 36. haftada bebeğin iyilik hali özel testlerle takibe alınır. Gebeliğin son haftalarında insülin kullanan anne adayının hastaneye yatırılması, kan şekeri düzeylerinin daha sıkı takip edilmesi ve doğumun nasıl yapılacağına karar verilmesi sıklıkla gerekmektedir. Diyetle kan şekeri olan diyabetik gebede doğumun kendiliğinden başlaması beklenebilir, insülin kullananlarda ise sıklıkla 40. gebelik haftasının geçmemesi istenir. Doğumda iri bebek gelişmesi ya da anne veya bebeğe ait özel bir neden varsa sezaryen tercih edilir. Bu özel durumlar yoksa normal doğum yapabilir, hatta bu tercih edilir."

Bebeğin gelişimini engelliyor

Şeker hastalığının bebeğin sağlık durumunu da yakından ilgilendirdiğini ifade eden Dr. Tiryakioğlu, "Gebeliğin erken döneminde, bebeğin organlarının oluşumu aşamasında yani hamileliğin ilk 3 ayında kan şekerinin yüksek seyretmesi bebekte ciddi bazı gelişim bozukluklarına ve erken düşüklere neden olabilir. Özellikle kan şekeri kontrol edilmemiş bir şekilde gebeliğe başlayanlarda başta kalp olmak üzere, santral sinir sistemi, iskelet sistemi, genitoüriner sistem ve sindirim sisteminde çeşitli anormallikler doğurma riski 3-4 kat artar. Kan şekerinin yüksek seyretmesi gebeliğin tüm dönemlerinde bebeğin anne karnında aniden ölme riskini arttırır. Kontrolsüz diyabet bebeğin normalden iri olmasına (4kg), amnios sıvısının artmasına, akciğer olgunlaşmasında gecikmeye ve buna bağlı doğum sonrası solunum sıkıntısı yaşamasına yolaçabilir. Preeklampsi gelişen diyabetik annelerin bebeklerinde ise intrauterin gelişme geriliği ortaya çıkabilir. Doğum esnasında normalden iri olan bebeklerde doğum güçlükleriyle karşılaşılır. Bebek doğduktan sonra da başta kan şekeri düşmesi, kalsiyum düşüklüğü ve hiperbilirubinemi olmak üzere ciddi yenidoğan problemleri ortaya çıkabilir." dedi.


 
Çürük diş
hastalık habercisi

Dişlerinizin yapısı sağlığınızı ele veriyor. Sağlıksız dişler vücuttaki bütün sistemleri etkiliyor. Diş çürükleri, sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet, solunum sistemi ve kalp hastalıkları ile sindirim sorunlarına da yol açabiliyor.
Diyalize ücretsiz servis
Bingöl'de diyaliz hastaları, Devlet Hastanesi'nin servis aracıyla ücretsiz taşınıyor. Belirli aralıklarla diyaliz makinesine girmesi gereken 60 hasta, devlet hastanesinin servis aracıyla ücretsiz olarak evden hastaneye, hastaneden eve taşınıyor. Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İlhan Geçit, hastaneye ait atıl minibüsü faaliyete geçirerek uygulamayı başlattıklarını söyledi. Kentteki 60 diyaliz hastasının haftada 3 kez diyaliz makinesine bağlanması gerektiğini belirten Dr. Geçit, bu hastaların daha önce ulaşım konusunda sıkıntıyla karşılaştıklarını kaydetti. Servis günde 2 kez diyaliz hastalarını evden hastaneye taşıyor.
Sigara içenler yaşlanınca kör olabilir
İngiltere'de faaliyet gösteren körlükle mücadele vakfı "AMD Alliance" tarafından yapılan araştırma, sigara içenlerin kör olma riskinin içmeyenlere göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Vakıf araştırması sigara içenlerin, yaşlılıkta görülen "maküler dejenerasyon" rahatsızlığına yakalanmaları riskinin olduğunu gösterdi. AMD Alliance Vakfı araştırmacıları, elde ettikleri bulguların sigara ile körlük arasındaki ilişkinin, sigara ile akciğer kanseri arasındaki ilişki kadar ciddi olduğunu ortaya koyduğunu da açıkladı. İngiltere'de 500 bin kadar kişi çeşitli hastalıklar yüzünden kör oluyor.
Madencilerin korkusu pnömokonyoz
Zonguldak'ta, yıl başından bu yana, 421 kişide, akciğer hastalığı pnömokonyoz saptandı. Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan ve emekliye ayrılan işçilerden bu yıl hastaneye müracaat eden 439 kişiden 421'inde hastalık görüldü. Söz konusu dönemde kontrol amacıyla hastaneye başvuran 518 kişiden 413'ünde hastalığın ilerlediği, 5'inde azaldığı ve 100'ünde de aynı düzeyde kaldığı belirlendi. Kömür havzasında 1990'dan günümüze kadar 14 bin 657 kişide görülen pnömokonyoz hastalığı, istatistik verilerine göre en fazla 1997'de bin 760, en az ise 2003'te 241 işçide tespit edildi.
8 Eylül 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED