AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
İstanbul'da Bienal
Bienal'de İstanbul var

9. Uluslararası İstanbul Bienali 16 Eylül - 30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Avrupa'yı da heyecanlandıran etkinliğin bu yılki ana başlığı 'İstanbul'.

  • KÜLTÜR SERVİSİ
    İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği ve küratörlüğünü Charles Esche ve Vasıf Kortun'un yaptığı 9. Uluslararası İstanbul Bienali, bu yıl 16 Eylül-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bienali'nin başlığı, hem varolan kentsel mekâna, hem de bu kentin dünya için taşıdığı anlamın imgesel gücüne işaretle "İstanbul" olarak belirlendi. Bienal, "İstanbul" başlığı altında 53 uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun projelerini sergileyecek. Bienal'e bu yıl uluslararası çağdaş sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticisi ile yabancı basın mensubu olmak üzere 3.000'in üzerinde konuk bekleniyor.

    Avrupa'da Venedik Bienali ile beraber 2005 yılının en önemli sanat etkinliği olarak anılan 9. Uluslararası İstanbul Bienali; konukları için "İstanbul"un bir metafor, bir öngörü, yaşanan bir gerçeklik ve bir esin kaynağı olarak anlatacağı öykülerin, zengin bir tarihin ve sınırsız olanaklar evreninin kapılarını aralamayı amaçlıyor. İstanbul kentini esin kaynağı olarak gören veya kent üzerine kafa yoran ya da İstanbul koşulları ve ortamıyla karşıtlık oluşturacak çalışmalar üretecek olan konuk sanatçılar arasında Daniel Bozhkov, Erik Göngrich, Karl-Heinz Klopf, Mario Rizzi, Phil Collins, Pilvi Takala, Servet Koçyiğit, Solmaz Shahbazi, Yael Bartana, Silke Otto-Knapp, Michael Blum, Jon Mikel Euba ve Ruangrupa adlı sanatçı grubu bulunuyor.

    'Başka yerde olma' fikri Hollanda'da

    Bu yıl Bienal, daha önceki bienallerden farklı olarak belli başlı tarihi mekanları sergi alanı olarak kullanmak yerine; gündelik yaşamın, tüketim-merkezli bir ekonomik sisteme geçişin izlerini buluşturan mekanları yeğleyerek, Taksim-Galata bölgesine yerleşecek ve bir çok mekan kullanacak.

    Bu yılki Bienali'nin geçmiş bienallerden bir diğer farkı da, bienali tek bir etkinlik olmaktan çıkarıp iki temel proje çevresinde şekillendirmesi. İstanbul bienaliyle eş zamanlı olarak Hollanda'nın Eindhoven kentinde bulunan Van AbbeMuseum'da da bir sergi gerçekleştirilecek. Eindhoven sergisi, geçmiş İstanbul bienallerinde yer almış sanatçıların işlerine müzenin sabit koleksiyonu dahilinde yer vererek uluslararası bir sanat müzesi bağlamında "başka yerde olma" fikrini öne çıkaracak.

    Misafirperverlik alanı oluşturulacak

    İstanbul Bienali'nin önemli bir öğesi, kent içinde ve ötesindeki belli yerel ve uluslararası oluşumlara dikkat çeken Konumlandırmalar Programı. Programın çekirdeğini, İstanbul'daki sanatçı girişimlerinin işlerini sergileyeceği, Roll dergisinin 100. sayısı vesilesi ile ofisini ve tartışmalarını yürüteceği, uluslararası bir öğrenci atölye çalışmasının ve önemli bir güncel sanat kitapları arşivinin yer alacağı Antrepo no. 5 binasındaki Misafirperverlik Alanı oluşturacak.

    FİLİSTİN'İN OLMAYAN MÜZESİ GELİYOR

    BİENAL'in en ilgi çeken projelerinden biri de şüphesiz Filistinli sanatçı Khalil Rabah'ın İstanbul'da kuracağı müze olacak. Çağdaş Filistin sanatının önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen Ramallah'lı Khalil Rabah İstanbul Bienali için Deniz Palas'ta bir "Filistin Doğal Tarih ve İnsanlık Müzesi" kuracak. 1905 yılında kurulduğu iddia edilen hayali "Filistin Doğal Tarih ve İnsanlık Müzesi", Khalil Rabah tarafından çeşitli araştırmalara, eğitim amaçlı projelere ve sergilere yer veren bir müze olarak tasarlandı.

    DAVUT HEYKELİ FAKSLANACAK!

    SERKAN Özkaya 9. İstanbul Bienali'ne son derece ilgi çekici bir proje ile katılıyor. Sanatçı, Mikelanj'ın Floransa'da bulunan ünlü Davut heykelini dijital teknoloji aracılığı ile Şişhane'ye 'fakslayacak'. Nesnelerin bir yerden başka bir yere dijital tarama ve üç boyutlu baskı tekniğiyle iletilmesini sağlayan üç boyutlu bir faks makinesinden yararlanan Özkaya, İstanbul'a ilginç bir Davut heykeli kazandıracak.

  •  
    "Tanpınar'dan pırıltılar!.."
    Akbank Caz Festivali Ekim'de
    Dünyaca ünlü birçok müzisyenin sahne alacağı Akbank 15. Caz Festivali, bu yıl 6-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival boyunca caz müziğinin ünlü isimleri Patricia Barber, Dave Holland Quintet, Tord Gustavsen Trio, Abdullah İbrahim, Spanish Harlem Orkestra, çeşitli mekanlarda konserler verecek. Aya İrini, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Babylon, Yeni Melek Performans Merkezi ve Akbank Sanat Merkezi'nin ev sahipliğini yapacağı festivalde İlhan Erşahin, Tuna Ötenel, Şenol Küçükyıldırım & Aydın Esen de sahne alacak. Festival, Patricia Barber Quartet konseriyle başlayacak.
    Almanca'da bir Türkiye Kitaplığı
    Türk edebiyatının önde gelen yazarları, Almanya'nın en büyük yardım kuruluşlarından Robert Bosch Vakfı'nın desteğiyle Almancaya çevrilip bu ülkede yayımlanıyor. 'Türkiye Kitaplığı' adlı projeyle Alman okurlara Türk edebiyatının tanıtılması ve iki toplum arasında yeni bir açılım sağlanması amaçlanıyor. Proje, ilk aşamada 20 kitabı kapsayacak. Leyla Erbil'in 'Tuhaf Bir Kadın', Ahmet Ümit'in 'Sis ve Gece' ile Tevfik Turan'ın 'İstanbul'dan Hakkâri'ye' adlı kitaplarıyla başlayacak yayınlar Ahmet Hamdi Tanpınar, Adalet Ağaoğlu, Oğuz Atay ve Murathan Mungan gibi yazarların önemli eserleriyle devam edecek.
    Ahmet Altan'dan
    'En Uzun Gece'

    'İçimizde Bir Yer' adlı deneme kitabı 1 milyon basılan Ahmet Altan'ın yeni romanı 'En Uzun Gece' bugün okurla buluşuyor. Alkım Yayınları'ndan çıkacak olan kitapta Altan, yakın tarihimizden bugünlere gelerek Güneydoğu'da yaşanan tutkulu bir aşk hikâyesini anlatıyor. 'En Uzun Gece', kahramanları birbirlerini sevmelerine rağmen, bir türlü aşklarını doya doya yaşayamayan iki insanın öyküsü... Kadın, sevdiği erkekten uzaklaşmak için Güneydoğu'da bulunan uluslararası bir araştırma grubuna katılıyor. İlk baskısı 500 bin adet yapılacak olan kitap 5 YTL'den satışa sunulacak.
    Bilgi için: 0216 449 1060

    ARCHER İKİ KİTAPLA OKUR KARŞISINDA
    ÜNLÜ İngiliz Politikacı ve yazar Jeffrey Archer iki kitapla okurun karşısında. Usta bir öykü anlatıcısı olan ve ülkemizde de beğeniyle okunan Archer, bu kez iki ayrı yayınevinden iki ayrı kitap yayınladı. Archer'ın "Kader Ortakları" isimli romanı Altın Kitaplar, "Zirvede Savaşanlar" isimli politik romanı ise Erko Yayıncılık tarafından okura ulaştırıldı.
    8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED