AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Kardeşliğin sembolü
OSMAN

Irak'ta 1056 kişinin hayatını kaybettiği köprü faciasında Dicle nehrine düşen Şiileri kurtarırken boğulan "Osman" adlı Sünni genç, Şii ve Sünniler arasında birlik ve kardeşliğin sembolü haline geldi. Şii ve Sünniler günlerdir toplu halde Osman'ın ailesine taziyede bulunuyor.

  • TURAN KIŞLAKÇI
    Irak'ta "Osman" adlı genç, Irak savaşından sonra adeta kopma noktasına gelen Şii ve Sünni gruplar arasındaki birlik ve kardeşliğin yeni sembolü haline geldi. Geçtiğimiz hafta Irak'ta meydana gelen köprü faciasında Dicle nehrine düşen insanları kurtarmak için nehre atlayan 18 yaşındaki Osman, 6 kişiyi kurtardıktan sonra 7. kişiyi de kurtarmak üzere iken boğulmuştu. Osman'ın babası Ali el-Ubeydi oğlu ile gurur duyduğunu belirtirken, annesi de "Osman'ın tüm arkadaşları Şii idi. Şii ve Sünnilerin birliği onun en büyük hayaliydi" dedi.

    Osman'ın hikayesi Irak'a yayıldıktan sonra, Irak parlamentosunda bulunan Şii Dava Partisi'nden bir bayan parlamenter Osman'ın ailesine 7 bin dolar bağışta bulundu. Irak Sağlık Bakanlığı da Osman'ın anne ve babasının tüm sağlık giderlerinin her yıl bakanlıkça karşılanacağını belirtti.

    Bin kişiyi öldüren fısıltı

    Geçtiğimiz hafta Sünni ve Şii bölgelerini birbirine bağlayan Eyyime Köprüsü üzerinde Kazimiye bölgesindeki İmam Musa'yı anma törenlerine katılmak üzere toplanan bir milyona yakın Şiiler, köprüde intihar bombacısı olduğu yönündeki fısıltılar üzerine paniğe kapılmış ve insanlar korkuya kapılarak kaçışmaya başlamıştı.

    Panik sırasında insanların birbirlerini ezmesi üzerine çoğu kadın ve çocuk 1056 kişi hayatını kaybetmişti. Panik nedeniyle suya atlayan Şiileri kurtarmaya çalışan Sünnilerden 3 kişinin ölmesi ise kavgalı iki tarafı birleştirdi.

    Köprü faciası birleştirdi

    Olay sonrası ulaşıma kapanan köprüden yoğun güvenlik önlemleri altında geçen Irak Milli Güvenlik Müsteşarı Muafak er- Rubayi ve Bağdat bayan Belediye Başkanı Nesrin Pervari köprüden yaya olarak geçerek Sünni bölgesinde yapılan törene katıldılar.

    Törende söz alan Muafak er-Rubayi, "Sünniler ile Şiiler burada kardeşliklerini gösterdi. Saddam ve Zerkavi, Sünni ve Şii çatışması çıkarmak istedi. Ama yenilgiye uğradılar. Azamiye bölgesi halkı, Kazimiye bölgesinde boğulan insanları kurtarmaya çalışmıştır.

    Köprü olayı Sünni ve Şiilerin tek ağızla 'yaşasın Irak' demelerine sepep oldu." dedi. Tören sonrası, 'Sünni ve Şiiler kardeştir', 'Bu vatan satılamaz, başkalarına verilemez' sloganları atıldı. Facianın meydana geldiği köprü üzerinde ise ölenlerin anısına binlerce mum yakılarak bırakıldı.

    BAĞDAT'TA SAYGI DURUŞU

    Irak'ın başkenti Bağdat'ta köprü faciasında hayatını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bunun üzerine Irak Başbakanı Dr. İbrahim Caferi'nin talimatı üzerine dün Bağdat genelinde resmi dairelerde ve sokaklarda, geçtiğimiz günlerde Kazımiye bölgesinde yapılan törenlere katılmak için giden binlerce Şiinin geçtiği el-Ayma köprüsü üzerinde çıkan ve 1056 kişinin hayatına mal olan facia dolayısıyla 1 dakikalık saygı duruşu yapılırken ölenler için Fatiha okundu.1 dakikalık saygı duruşunda trafik polisleri Bağdat'ta yolları keserek herkesi saygı duruşuna davet etti.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED