AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
160 bin ev yıkılacak

Katrina felaketinin bilançosu giderek ağırlaşıyor. Salgın hastalık riski tırmanışta. 4 afetzedenin ani ölümü panik yarattı. Kentte kalanlar polis zoruyla tahliye ediliyor. Su boşaltma işlemi sürüyor. Ancak çatısına kadar suya gömülü 160 bin ev yıkılacak.

Amerika'nın güney sahillerini vuran Katrina'nın sosyal ve ekonomik bilançosu zaman geçtikçe daha çok netleşmeye başladı. Binlerce insanın ölümüne bir milyona yakın insanın da evsiz kalmasına yol açan felaketin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Yardım ve kurtarma ekiplerini özellikle salgın hastalık tehlikesi korkutuyor. Ekipler hastalığın yayılmaması için önceliği bölgenin tahliyesine verdi. Kasırganın ardından 4 afetzedenin ani ölümü salgın hastalık endişesini artırdı. Yetkililer önlem olarak Houston'daki stadyumna nakledilen 17 bin afetzedeyi sağlık taramasından geçirmeye başladı. New Orleans'ta önceki gün başlayan su boşaltma işleminin ise mahallelerin durumuna göre 26 ile 80 gün süreceği belirtildi. Uzmanlar, baskından nispeten az zarar gören New Orleans'taki tarihi mahallelerdeki evlerin kurtarılabileceğini, ancak bir haftadan uzun bir süredir çatısına kadar su altında bulunan 160 bin evin tekrar kullanılmasının olanaksız olduğunu ifade etti.

Bir milyon öğrenci okulsuz kaldı

Luisiana'da 200 bine yakın öğrencinin okulsuz kaldığını belirten yetkililer 700 bin öğrencinin bulunduğu New Orleans'ta ise okulların tüm eğitim yılı kapılarını açamayacak kadar tahrip olduğunu kaydetti. Ayrıca New Orleans'taki federal makamlar, kentte kalmayı sürdürenlerin polis zoruyla tahliye edildiğini bildirdi.

ABD'den İran'ın yardımına red

ABD yönetimi, Katrina kasırgasının ardından 95 ülkeden yaklaşık 1 milyar dolarlık yardımı kabul etti. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, bu rakamın dışında kalan ülkelerin önerdiği yardımlar ''reddedilmedi, ancak değerlendiriliyor.'' Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Harry K. Thomas, sadece İran'ın, Amerikan yaptırımlarının kaldırılması karşılığında 20 milyon varil ham petrol önerisinin koşullu olduğu için reddedildiğini söyledi. Thomas, Rusya'nın da helikopter önerdiğini, ancak helikoptere değil acil durumda kullanılabilecek yiyecek paketlerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Her ülkeye yardım önerileri için tek tek teşekkür ettiklerini belirten Thomas, Küba ve Venezuela'nın yardım önerileri de dahil, ''hiçkimseye hayır demedik'' dedi.

  • WASHINGTON

    Bush ve Cheney sadece acı veriyor

    New York Times gazetesinde George W. Bush yönetiminin El Kaide ve Katrina Kasırgası ile mücadelesi arasında mukayese yapan bir yazı yayımlandı. Thomas L. Friedman imzasıyla yayımlanan "Usame ve Katrina" başlıklı yazıda, 11 Eylül saldırılarından sonra Usame Bin Ladin ile mücadele için Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in doğru isimler olduklarının düşünüldüğü, Katrina sonrasında ise bu ikilinin yanlış adamlar olduklarının baskın hale geldiği ifade edildi. Friedman, Bush ve Cheney'in acıyı hissetmekten ziyade acı vermeye, birşeyleri birleştirmekten ziyade birşeyleri parçalamaya meyilli olduklarını kaydetti.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED