AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Su sorunları IMF ve DB
politikaları ile çözülemez

Enerji Bakanı Hilmi Güler, ülkede müteahhit ve teknik imkanlar bulunmasına rağmen, faiz dışı fazla nedeniyle su yatırımları yapılamadığını belirterek, IMF ve Dünya Bankası dışında yeni finansman modeli geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL
    'Uluslararası Dünyada Kalkınma İçin Su Sempozyumu'nda konuşan Enerji Bakanı Hilmi Güler, uluslararası su otoritelerinin dikkatini su yatırımlarının finansman sorunlarına çekerek, finansmanda Dünya Bankası, IMF gibi kurumların klasik yaklaşımlarının dışında yeni modeller geliştirilmesinin şart olduğunu söyledi. Güler, ülkede müteahhitlerin ve tüm teknik imkanların bulunmasına rağmen faiz dışı fazla ödemeleri nedeniyle su yatırımları yapılamadığını kaydetti. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Uluslararası Dünyada Kalkınma İçin Su Sempozyumu", Grand Cevahir Otel'de başladı. Açılış konuşmasını yapan DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, DSİ'nin kuruluşundan bu yana 536 baraj, 47 gölet inşa ettiğini, 51 hidroelektrik santral ile yılda 45 milyar kilovat saat enerji üretebilecek kapasiteye ulaştıklarını bildirdi.

    Dünya su otoriteleri İstanbul'a geldi

    Toplantıda söz alan su otoriteleri ise kendi ülkelerinde ve dünyada suyun önemine işaret ettiler. Uluslararası Büyük Barajlar Komitesi (ICOLD) Başkanı Brezilyalı Casio Viotti, suyun kalkınmadaki önemini anlatarak, Brezilya'nın kalkınmasında hidroelektrik santrallerin çok önemli bir rol oynadığını vurguladı. Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ise Türkiye'nin su konusunda uzmanlığı dolayısıyla takdir edilen bir ülke olduğunu söyleyerek, 2009 yılındaki "5. Dünya Su Forumu"na adaylık konusunda Türkiye'ye bol şans diledi. Fauchon konuşmasında, yeterli kaynaklara erişebilmek için israf etmemek ve su tasarrufu ile ilgili yeni bir kültür oluşturmak gerektiğinin altını çizdi. Uluslararası Hidroelektrik Birliği Başkanı Doğan Altınbilek de, dünya genelinde 1,4 milyar insanın içecek suya, 2 milyar insanın da elektriğe ulaşamadığını kaydetti. Altınbilek, fakir ülkeler su ve enerji konusunda ciddi sıkıntı çekerken, kalkınmış ülkelerin bu konuda israf ettiğini ifade etti.

    30 ülkeden su uzmanı katılıyor

    ABD, İngiltere, Brezilya, İran, Irak ve KKTC'nin de aralarında bulunduğu 30 ülkeden hükümet temsilcileri ve bilimadamlarının katıldığı "Uluslararası Dünyada Kalkınma İçin Su Sempozyumu"nda, "Kalkınma için su kaynaklarının yönetimi" ve "Su projelerinin finansmanı" gibi konular enine boyuna tartışılacak. Sempozyum süresince Türk inşaat ve müteahhit sektörünün ürünlerinin ve projelerinin gösterileceği bir sergi de düzenleniyor. Sempozyum 11 Eylül'e kadar devam edecek.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED