AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Gelir artınca, refahta
iki basamak yükseldik

BM Kalkınma Programı'nın İnsani Gelişme raporuna göre Türkiye bu yıl 96. sıradan 94. sıraya yükseldi. İki sıralık yükselmede kişi başına gelir düzeyindeki artışın da etkisi bulunuyor.

Kemal Derviş'in başkanlığını yaptığı BM Kalkınma Programı (UNDP) raporunda, Türkiye, İnsani Gelişme bakımından iki basamak yükseldi. Raporda gelir düzeylerindeki artışa rağmen, Türkiye'nin "insani gelişme" alanında halen bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduğu da bildirildi. 15 yıldır her yıl düzenli olarak yayınlanan UNDP 2005 İnsani Gelişme Raporu, dün açıklandı.

Raporda, gelir düzeyindeki artışa rağmen, insani gelişmede yaşadığı zorlukların Türkiye'yi, 177 ülke arasında bu yıl, "Orta Düzeyde İnsani Gelişmeye Sahip" ülke konumuyla, 94. sıraya yerleştirdiği kaydedildi. UNDP raporunda, yeni veriler kullanılmasaydı, geçen yıl 88. olan Türkiye'nin bu yılki sıralamasının 96. olacağı ve buna göre bu yılki 94. sıranın yükselişi ifade ettiği kaydedildi. Türkiye'nin iki sıra ilerlemesinde, kişi başına gelir düzeyindeki artışın etkisi bulunuyor.

Ömür beklentisinde 100. sıradayız

Bu yılki rapora göre, Türkiye'de ortalama ömür beklentisi 68,7, bu düzey de Türkiye'yi 100. sıraya koyuyor. Türkiye, okula kayıt olma açısından ise yüzde 68'lik düzeyi ile 111. sırada yer alıyor. Satın Alma Gücü (SGP) paritesine göre 6 bin 772 dolarlık kişi başına gelir yönüyle değerlendirildiğinde ise Türkiye, 75. sırada yer alıyor. Yoksulluk sıralamasına bakıldığında da Türkiye, 103 gelişmekte olan ülke arasında 19. sırada yer alıyor.

Raporu değerlendiren Kemal Derviş, uluslararası yardımların siyasi ve askeri kaygılarla müttefiklere değil, gelişmekte olan ülkelere sadece kalkınma amacıyla verilmesi gerektiğini söyledi. Derviş, "Dünyanın aşırı yoksulluğa son vermek için bilgisi, kaynakları ve teknolojisi var, ancak zamanının giderek azalıyor" dedi.

  • ANKARA

    Kocaeli, Ağrı'dan 11 kat daha zengin

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Türkiye'nin en gelişmiş şehrindeki kişinin geliri ile, en geri kalmış şehrindeki kişinin geliri arasında tam 11 kat fark olduğu belirlendi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) ortak hazırladığı raporda, Türkiye'deki bölgesel gelişmişlik farkları ortaya çıktı. "Türkiye'de Bölgesel Gelişme Politikaları: Sektör-Bölge Yığınlaşmaları" adlı raporda, en gelişmiş il olan Kocaeli ile en geri kalmış il Ağrı'da kişi başına gelir farkının 11 kat olduğu belirlendi. Buna göre, 2001gayri safi yurtiçi hasıla verileri dikkate alındığında, Kocaeli'nde kişi başı gelir 6 bin 165 dolar iken, bu rakam Ağrı'da sadece 568 dolar.

    Türkiye'nin en geri kalmış bölgesi olarak ifade edilen Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesi, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin en gelişmiş bölgesinden 30 kat daha fakir. Raporun İstanbul'daki tanıtım toplantısında konuşan DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, makro ekonomik alanda elde edilen kazanımların güçlendirilmesi için bölgesel farklılıklar ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı da, AB yolundaki Türkiye'nin, göç, terör, işsizlik ve eğitimsizlik gibi sorunlarını çözmek için gerekli adımları acilen atması gerektiğini söyledi.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED