AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Ziller 10 katrilyona çalacak

Okulların 12 Eylül'de açılacak olması, eğitim harcamalarının yapıldığı sektörleri hareketlendirdi. Tekstilden dershanelere kadar farklı sektörlerde öğrencilerin ekonomiye 10 katrilyon sıcak para aktarması bekleniyor.

  • YAKUP BULUT / ANKARA Önümüzdeki hafta okulların açılması öğrenciler kadar esnafı da ilgilendiriyor. 2005-2006 eğitim öğretim yılının başlaması ekonomide eğitim harcamalarının piyasaları canlandırması anlamına gelecek. Yaklaşık 14 milyon öğrencinin okula başlamasıyla yapılacak kılık kıyafet, kırtasiye, servis ve kurs harcamaları ekonomide bir yılda yaklaşık 10 katrilyonluk bir sıcak paranın dönmesini sağlayacak.

    Kırtasiyede 2 katrilyonluk pasta

    Okulların açılmasıyla birlikte en büyük canlılık kırtasiye sektöründe yaşanacak. Defter, kalem, kağıt, cetvel, kalemtraş, silgi, yapıştırıcı, fotokopi gibi kırtasiye harcamaları için piyasada 2 katrilyonluk bir sirkülasyon yaşanacak.

    Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, kırtasiye alanındaki harcamaların yıllık 2 katrilyon, öğrenci başına ise 100 Milyon liralık bir hesaba dayandığını belirtti. Başkan Şimşek, kırtasiye harcamalarının kırtasiyeciler yerine, marketlerden, pazardan, bakkaldan yapıldığına dikkat çekerek bu durumun kırtasiyecilerin paylarını azalttığını belirtti. İlköğretimde ders kitaplarının devlet tarafından ücretsiz dağıtılmasının öğrencileri kırtasiyecilerden uzaklaştırdığını söyleyen Şimşek, ünite dergilerinin yasaklanmasını ise 'bir soygunun önlenmesi' olarak değerlendirdi.

    Tekstilciler 2,5-3 katrilyon bekliyor

    Tekstilciler ise öğrencilerin forma ve kıyafet alışverişinin işlerini oldukça açacağı beklentisindeler. Okulların açılmasıyla yıllık 2,5 - 3 katrilyonluk bir ciro beklediklerini söyleyen Ankara Organize Tekstil Sanayi Sitesi (ANTEKS) Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Kayıhan, "Bizim için yaz sezonunda yoğun hazırlığıyla ve eylülde de satışıyla, yılın en önemli gündemi okulların açılmasıdır. Bu dönemde satışı arttırmak için elinden geleni yapar esnafımız. Açıkçası bu dönemi iyi geçiren bir konfeksiyoncu bütün sene rahat olur" diye konuştu.

    En büyük pay dershanelere

    Son yıllarda gittikçe artan sayıları ile dershaneler, eğitim harcamaları arasında pastadan en büyük payı alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 Eğitim Öğretim yılı için 3,5 milyon ortaöğretim öğrencisi olacağını tahmin ederken, bu öğrencilerden deshaneler yaklaşık 3 katrilyon TL kazanç bekliyor. Dershane fiyatları ise ÖSS'ye hazırlıkta 3 milyardan 15 milyara kadar değişiyor. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) sektörün yıllık cirosunun 3 katrilyon civarında olacağını tahmin ediyor. Yenilenen ÖSS sistemi ile dershanelere ilgi daha artacak.

    'Özel'de büyük rekabet var

    Yeni öğretim yılına büyük bir rekabet içinde hazırlanan özel okullarda ise yılboyunca ekonomiye 1 katrilyon sıcak para girecek. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, eğitim sektörünün ekonomik canlılığa yansımasında en büyük rollerden birinin kendilerine düştüğünü belirterek, "Şu an yıllık ciromuz 1 katrilyon. Ancak bu 1 katrilyon sıcak paranın peşinde kazandığımız her 100 liranın 33'ünü devlete vergi olarak veriyoruz. KDV indirimini acil olarak bekliyoruz. Bu indirim yapılırsa sektör rahatlar" dedi. Türkiye'de halen özel okullarda 256 bin öğrenci kayıtlı.

    Servislere 500 trilyon

    Umum Servis Aracı İşletmeciler Odası Başkanı Kubilay Cengiz Nergis, Türkiye'de servisçilik sektöründe 500 trilyon liralık bir ciro döndüğünü söyledi. Öğrenci taşımadaki potansiyele işaret eden Cengiz, "Daha doymamış bir piyasa var. Bu yıl 200 bin öğrenciyi taşımayı planlıyoruz. Bu işten 'kolay para kazanırım' diyen bazı işletmeciler bile 7-8 araç alıp piyasaya giriyorlar. Bir taraftan da konuyu bir eğitim işi olarak ele aldığımız için onlarla mücadele ediyoruz. Olay sadece para kazanma işi değil, çocukların sağlıklı yetişmesi, sağlıklı taşınması konusu" diye konuştu.

    Kim, ne kadar kazanç bekliyor?

    Kırtasiyeciler 2 katrilyon Dershaneciler 3 katrilyon Tekstilciler 3 katrilyon Özel okullar 1 katrilyon Servisçiler 500 trilyon

    Genel Lise 1. Sınıfa Başlama Maliyeti

    Okula Başlayabilmek İçin Ortalama Alınacak Ürünün İsmi Ücreti (YTL) Servis Ücreti 63,80 Okul Kıyafeti (Kızlar İçin) 67,00 Okul Kıyafeti (Erkekler İçin) 93,00 Ayakkabı (Kızlar İçin) 49,00 Ayakkkabı (Erkekler İçin) 59,00 Çorap 4,00 Kitaplar 33,88 Defterler 18,30 Resim Çantası 3,80 Kuru Boya 4,00 Pastel/sulu Boya 10,00 Kurşun Kalem (2 Adet) 0,60 Kırmızı Kalem (2 Adet) 0,70 Kalemtraş 1,00 Silgi 0,40 Bant 0,50 Yapıştırıcı 1,25 Cetvel 0,50 Okul Çantası 40,00 Eşofman 65,00 Spor Ayakkabı 90,00 Kalem Kutusu 2,50 Defter-Kitap Kabı (12 adet) 3,50 Etiket (12 Adet) 3,00 Müzik Dersi İçin Flüt 2,50 Resim Fırçaları 1,50 TOPLAM 606,97




  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED