AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
En iyi kim çalar?

Mobil müzikçalar rekabetinde, Walkman adlı buluşun sahibi Sony mi, yoksa, iPod ile MP3 formatlı müzik dinlemeyi adeta bir 'trend' haline getiren Apple mı ipi göğüsleyecek?

Mobil müzikçalarda iki devin rekabeti piyasayı hareketlendirmiş durumda. Müzik dinlemek için insanları mekandan bağımsız hale getiren Walkman adlı buluşun sahibi Sony mi, yoksa, iPod ile MP3 formatlı müzik dinlemeyi adeta bir 'trend' haline getiren Apple mı ipi göğüsleyecek? Bunu zaman gösterecek.

MP3 formatlı müziklerin yasal yoldan indirilebilmesi için iTunes adlı servisi hizmete sokan ve iPod ile mobil müzikte yeni bir çığır açan Apple'ın, toplam gelirlerinin üçte birini bu alandan elde etmesi, gözleri bu yöne çevirdi. Japon elektronik devi Sony, 1979'da Walkman'la yakaladığı başarıyı tekrar yakalamayı umuyor. İşte sektördeki son gelişmeler!

Siyah-Beyaz 'iPod nano' piyasada

iPod adını verdiği müzikçalarlarla yeni bir çıkış trendi yakalayan Apple, 'iPod nano' adlı yeni müzik çalar ile iPod özelliği bulunan telefonu piyasaya sürdü. Önceki iPod'ların aksine 'kalem kalınlığında' tasarlanan 'iPod nano'nun bin şarkılık hafızası var. Siyah ve beyaz renklerde tasarlanan 'iPod nano'nun diğer iPod'lardan en önemli farkı, MP3 müzik ve fotoğrafları sabit disk yerine flaş hafıza çiplerine kaydediyor oluşu. Ürünün 2 ve 4 GB'lık modelleri ABD'de 199 ve 249 dolardan satışa sunuldu.

Hem iPod, hem telefon

Şirketin, Motorola ile birlikte geliştirdiği iPod'lu telefon ise, müzik çalar piyasasında yeni bir dönemi müjdeliyor. Rokr telefon adı verilen cihazda, kamera, renkli ekran, stereo hoparlör, stereo kulaklık ve bin şarkılık hafıza bulunuyor. Rokr telefon, iPod tutkunlarını hem telefon hem de iPod taşımaktan kurtarıp, tek cihazda iki işlevin yerine getirilmesini sağlıyor. Cihazın pazarlamasını, ABD'li cep operatörü Cingular Wireless yapıyor.


iPod'daki şarkıları otomobilinizde dinleyin!

Araçta müzik dinleyenlerin genelde tercih ettiği şey, bagaja bir CD çevirici koyup, müzikleri buradan dinlemektir. Şimdi bunun yerine otomobillere iPod'lar monte ediliyor. Müzikseverler, yanlarında taşıdıkları binlerce şarkı kapasiteli müzik çaları bir tek kablo ile otomobillerine bağlayıp, yoldayken müziği otomobilin güçlü hoparlörlerinden dinleyebiliyorlar. Bu amaçla üretilmiş pekçok aparat var. Gelen haberlere göre Apple, otomobillere fabrika çıkışında iPod bağlantı özelliği eklenmesi için, otomobil devleriyle işbirliği içinde. 2006'da ABD'deki yeni arabaların yüzde 30'unda iPod'a bağlantı özelliği bulunması planlanıyor. Bu arada, otomobil müzik setlerine sadece iPod'ların bağlanmadığını hatırlatmak gerek. Farklı şirketlerin ürünlerini de çeşitli aksesuarlarla otomobile entegre etmek olası.


'HAVA' İÇİN MARKAYA PARA VERMEYİN

Her ne kadar, bugün müzik çalar denildiğinde Apple'ın iPod'u, ardından da Sony'nin yeni nesil Walkman'ları gelse de, aynı kalitede daha ekonomik çözümler bulabilirsiniz. Özellikle iPod kullanmak, markaya para vermekle eşdeğer. 40 GB kapasiteli iPod'un Türkiye satış fiyatı 389 Avro + KDV. 4 GB kapasiteli iPod mini 199 Avro + KDV'den, 512 MB'lık iPod Shuffle ise 99 Avro + KDV'den satılıyor. Eylül'de Türkiye'de satışa sunulacak yeni Walkman'ın fiyatlarını bilemediğimiz için bir şey diyemiyoruz ama, amacınız "hava atmak" değil, müzik dinlemekse, daha makul fiyatla satılan ürünler bulabilirsiniz. Sektörün, bu iki markadan ibaret olmadığını unutmayın!


Bırakın şirketinizdeki dosyaları da
Google arasın!

Dünyanın en büyük arama motoru Google, bu alanda elde ettiği tecrübesini, şirketlerin de hizmetine sunuyor. Google, şirketlerin web siteleri ile intranetlerindeki dokümanları indeksleyerek, hızlı arama yapılabilmesi için Google Mini ve Google Search Appliance adlı iki ayrı arama cihazı geliştirdi. 2,995 dolardan satışa sunulan Google Mini, HTML, PDF ve Microsoft Office dökümanları da dahil 220 farklı formatta, 100 bin dosyayı indeksleyip, bunların içinde hızlı arama yapılmasını sağlıyor. Şirketin daha gelişmiş arama cihazı Google Search Appliance ise herhangi bir dilde, 220 farklı formatta 15 milyon dökümanı indeksleyip, bunlar içinde arama imkanı sağlıyor. Google Search Appliance'nin 500 bin döküman kapasiteli modelinin fiyatı 30 bin dolar.
http://www.google.com/enterprise/




mbd@melihbayramdede.com
www.melihbayramdede.com

 
1979'dan bu yana çok şey değişti
EBay, Sykpe'yi 2.6 milyar dolara alıyor
Açık artırma şirketi EBay, internet telefon şirketi Skype'yi 2.6 milyar dolara satın alıyor. EBay'den yapılan açıklamada, Skype için 1.3 milyar doları nakit, 1.3 milyar doları da hisse senedi olmak üzere 2.6 milyar dolarlık ödeme yapılacağı bildirildi. Öte yandan Çin Telekom, telefon gelirlerine olumsuz etkisi nedeniyle, Skype ile yapılan yurtdışı görüşmeleri engellemeye başladı. Skype, Çin'den ABD ve Avrupa ülkelerindeki hatlı telefonları dakikası 2 avro sent'ten arama imkanı sağlıyordu.
İnanılması zor ama Mac OSX, PC'de de çalışıyor!
Macintosh bilgisayarların üreticisi Apple'ın, IBM işlemcileri bırakıp, Intel işlemci kullanacağını açıklamasından sonra, Mac cephesinde yeni gelişmeler var. İnternetteki çeşitli forumlarda yer alan haberlere göre, PC kullanıcıları, deneme aşamasındaki "özel" bir Mac OSX işletim sistemini ele geçirip, "biraz da hileyle" PC'lerde kullanmaya başladı. İddialara göre Apple, PC'lerde de sorunsuz çalışabilecek yeni bir Mac OSX sürümü üzerinde çalışıyor. İnternetteki dosya paylaşım ağlarında dolaşıma çıkan eşte bu deneme sürümü. Günümüze kadar sadece Apple tarafından üretilen bilgisayarlarla kullanılabilen Mac OSX işletim sisteminin, sadece bu şirketin donanımlarıyla değil, tüm bilgisayarlarla da kullanılabilecek olması işletim sistemi rekabetinde yeni bir boyut olarak nitelendiriliyor. Windows ve Linux'un yoğun rekabeti sürerken, Mac OSX'in de PC'lere kurulabilecek olması, bu alandaki rekabete yeni bir ortağın katılması anlamına geliyor. Bu arada, Apple, PC'lere Mac OSX'in nasıl yüklenebileceğini anlatan siteleri uyardı.
İşte dünyanın ilk 16 GB'lık flaş belleği
Güney Koreli Samsung şirketi, büyük medya dosyalarının kullanımına yardımcı olacak dünyanın ilk 16 gigabayt kapasiteli flash belleği tanıttı. 50 nanometre işlem teknolojisi kullanılan ve müzik, video ve diğer verilerin depolanması için çok uygun olan NAND tasarımı ile yapılan işlemci, 8 bin dijital müzik dosyası veya 32 saat DVD kalitesinde film depolayabilecek kapasiteye sahip bulunuyor. Samsung'un bellek bölümünün başkanı Hwang Chang-Gyu, 40 sayfalık bir gazetenin 200 yılına eşdeğer veri depolayabilecek NAND flash memory tipi işlemcinin üretimine gelecek yılın ortasında başlanacağını belirtti. Toshiba ve SanDisk, ortaklaşa olarak Şubat'ta 70 nanometre işlemci teknolojisi kullanan 8 gigabayt kapasiteli işlemci geliştirdiklerini duyurmuşlardı. Şirketler, 8 GB'lik işlemcinin 146 mm boyutunda, santimetrekarede 3 milyar transistöre sahip olduğunu belirtmişlerdi.
13 Eylül 2005
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED