AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Retina hastalığında gözü
erken teşhis kurtarır...

Son günlerde görme keskinliğinizdeki azalmadan şikayetçisiniz. Cisimleri eğri ya da olduğundan küçük algılıyorsunuz.Renkli görmeyle ilgili sorunlarınız var. Mutlaka doktora gidin !

Acıbadem Carousel Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Solmaz Akar, retinada meydana gelen birçok hastalık olduğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: "Retinada yırtıklar, delinmeler, damar bozukluğuna bağlı hastalıklar sık görülüyor. Özellikle diyabet hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan retina hasarı görme kaybına yol açan hastalıklar arasında yer alıyor. Damar tıkanıklıkları, yüksek tansiyona bağlı hasarlar, orak hücreli anemi, makro anevrizmalar, kalıtımsal dejenerasyonlar, yaşa bağlı az görmeler, makula ödeni ve göz içi tümörleri de retinayı etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor."

Yaşa göre belirli zaman aralıkları ile yapılacak rutin göz muayeneleri retina hastalıklarının erken tanısında büyük önem taşıyor.Birçok göz hastalığı hastanın farkedebileceği bazı belirtiler veriyor. Prof. Dr. Solmaz Akar, "Örneğin sinek uçuşması, şimşek çakması, siyah lekelerin görülmesi dikkate alınması gerekli şikayetlerdir. Retina hastalıklarının büyük bir bölümü ise bazı sistemik hastalıkların etkisi ile ortaya çıkar. Diyabet, yüksek tansiyon, orak hücreli anemi hastalığı olan kişiler erken tanı amacıyla hekimleri tarafından göz hekimlerine yönlendirilmelidri. Muayene neticesinde tablonun şiddetine göre kontrol muayeneleri düzenliyoruz" diye konuşuyor.

Retina muayenesi

Retina muayenesinde öncelikle görme kesinliği saptanıyor. Bunun için özel görme eşelleri kullanılıyor. Bunlar çeşitli büyüklükte ve alt satırlara inildikçe küçülen harfleri içeren özel tablolar. İkinci aşamada oftalmoskobik muayene geliyor. Işık kaynağı ile birlikte değişik dioptride lensler kullanılarak veya üç aynalı kontakt lensler ile retina ayrıntılı bir şekilde incelenebiliyor. Prof. Dr. Solmaz Akar, görme alanı şikayeti olan hastalara veya tanıda yardımcı olabilmesi amacı ile görme alanı muayenesi yapıldığını belirterek, "Retinanın görme noktası, optik sinir hastalıkları, glokom, görme yolunda defekt yapabilecek kafa içi lezyonların tanı ve takibinde görme alanı muayenesi oldukça değerlidir. Kırıcı ortamların opak olduğu, saydamlığını yitirdiği durumlarda yüksek frekanslı ses dalgalarından yararlanılan ultrasonografi yöntemine başvurulur" diyor. Retinanın damarsal hastalıklarının tanısında ve tedavisinde ise anjiyografiler kullanılıyor. Anjiyografiler iki değişik boyanın uygulanması ile çekiliyor.

Tedavide kullanılan yöntemler

Retina hastalıklarının tedavisinde enfeksiyon, optik nörit, bazı tip üveitler ve makula ödemi dışında tedavinin yeri bulunmuyor. Laserin ise retina hastalıklarının tedavisinde özel bir yeri bulunuyor. Lazer özellikle ileri dönemde olmayan diyabet hastalığı, retina yırtıkları ve vasküler hastalıkların tedavisinde tek tedavi seçeneği olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Solmaz Akar, cerrahi tedaviyle ilgili şunları söylüyor:

"Cerrahi tedavi ise retina dekolmanı proliferatif diabetik retinopati çekilmeyen göz içi sıvınsındaki bulanıklıklar, travmaya bağlı göz içi yabancı cisim ve kanamalar, enfeksiyonlar, makula deliği, makula önü zar gibi bazı makula hastalıklarında ve ön segment rekonstrüksiyonunda uygulanır."


 
Erkeklerde kısırlık artık sorun değil
"Senin çocuğun olmaz" lafı artık çok eskilerde kaldı. Artık sıfır sperm sahibi erkekler de yeni yöntemler sayesinde çocuk sahibi olabiliyor.
Bypass hastalarına KALP YOGASI
Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ayurveda Uzmanı Dr. Ender Saraç ve dünyaca ünlü yoga ustası N.V. Raghuram'ın başkanlığını yaptığı 'Kalp Arıtma Programı' büyük ilgi gördü. Programa katılan bypasslı hastalar iki gün boyunca yoga ve meditasyon yaptılar Dr.Ender Saraç'ın hazırladığı ayurvedik besinlerle beslendiler. Neyzen Ender Doğan'ın ney müziği eşliğinde gerçekleştirilen yoga seanslarına katılan bypasslı hastalar kalp yogası yaptılar. Doktor Neslihan İskit tek derslik bir yoga seansının bile kişide hissedilir düzeyde fayda sağladığını belirtti.
İyi beslenen
başarılı olur

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, 6-11 yaş grubundaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinde ailelere büyük görev düştüğünü söyledi. Okulların açılacağı bugünlerde yeterli ve dengeli beslenme konusunda velilere ve öğrencilere uyarılarda bulunan Sağlık Müdürü Taş, ilkokul çağının büyümenin en hızlı dönem olduğunu belirterek, "Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Büyüme sürecinde, enerji ve yeni dokuların yapımı için önemli miktarda proteine, minerallere ve vitaminlere ihtiyaç vardır" dedi.
13 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED