AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E L E V İ Z Y O N
Bu kışla nerededir?

Yaz ekranının en çok izlenen dizisi Emret Komutanım, öykü ve anlatım basitliğinin yanısıra ekran klişelerini sonuna kadar kullanmasıyla dikkat çekiyor. Bakalım gerçeklikten kopuk "light" yazlık dizi, kış sezonunda onlarca büyük prodüksiyonlu diziyle rekabet edebilecek mi?

  • HANDAN KAZANCI
    Show TV'de yayınlanan ve proje yönetmenliğini Mustafa Altıoklar'ın yaptığı Emret Komutanım adlı dizi yaz sezonunun en fazla izlenen yapımlarından biriydi. Bomboş yaz ekranında alternatifi olmadığı için tutulan ve yüksek reytingiyle dikkat çeken bir yapım haline gelen dizinin başarısı da birçok habere konu oldu.

    Ancak aynı dizi bir yandan da, ekran klişelerini son raddesine kadar kullanan bir yapım olması, gerçeklikten uzak senaryosu, basit ve kurgu yoksunu öyküsüyle de 'bu nasıl bir dizi' dedirtti izleyenlere. Diziler sözkonusu olduğunda pek alışkın olunmayan, sosyal içerikli mesaj vererek izlenmeyi de aynı anda başaran Dolunay gibi dizilerin yeni sezonda ekrana getirilmeyeceğini, buna karşılık Emret Komutanım'ın 50'ye yakın büyük prodüksiyonlu diziyle rekabet için ekranda olacağı konusu ise, TV'lerin işleyişi ile ilgili bir başka ilginçliğin işaretiydi.

    Hababam-O Şimdi Asker karışımı

    Emret Komutanım, Ertem Eğilmez'in Hababam Sınıfı ve Altıoklar'ın önceki projesi O Şimdi Asker'den izler taşıyor. Öyküsünün basitliği yanında, anlatımın da basit olduğu bu 'tarz', tam da 'TV izleyicisi eğlenmek, ekran karşısında boş boş vakit geçirmek ister' görüşünü doğrular nitelikte.

    Askerliğin kutsal sayıldığı Türkiye gibi bir ülkede, Altıoklar'ın önceki filmi O Şimdi Asker'den de edindiği deneyimle çok iyi bildiği gibi 'tutan' bir mevzu askerlik. Ancak işin şaşırtıcı olanı senaryoda 'izleyiciye biraz da olsa gerçeklik duysunu verelim' gibi bir kaygının olmaması. Amerikalı askerlerin Türkiye'ye gelip 56. Piyade Alayı'nı ziyaret ettiği bir sahnede, aralarında bulunan kadın askerin Türk askerlerle aynı koğuşta uyuması konuyla ilgili çarpıcı örneklerin başında geliyor.

    Askeriye'de şipşak foto!

    Dizideki Posta Ferit lakaplı askerin komutanı ile diyalogları ya da fotoğraf çekmenin katiyetle yasak olduğu 'askeriye' gibi bir disiplin üzerine kurulu yerde canının istediği gibi karargaha girip fotoğraf çeken Fato adlı fotoğrafçı kızın halleri de 'gerçeklikten kopukluğa' bir başka ilginç örnek.

    Sonuç olarak acemice bir çekim ve montaj, her biri komik olması için zorlanan tiplemeler ile komik olsun diye kasılmış bir dizi Emret Komutanım.

    Bakalım yeni sezonda 50'ye yakın büyük prodüksiyonlu diziyle rekabete gireşecek olan Emret Komutanım, yazın olduğu gibi listede üst sırada kalmayı başarabilecek mi?


    FİLMLERDEN SEÇMELER

    Tatar Ramazan Sürgünde
    Kerim Korcan'ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmin konusu şöyle; II. Dünya Savaşı yılları yaşanırken Tatar Ramazan yine hapistedir. Ezilen mahkumların hakkını yedirmemek için verdiği mücadele Tatar'ın yine başını derde sokar. Hapishane yönetimi tarafından Adana'ya sürgüne gönderilen Tatar'ı orada da bela ve kavga beklemektedir.
    Yön: Melih Gülgen Oyn: Kadir İnanır, Esin Moralıoğlu, Hayati Hamzaoğlu, Kazım Kartal (1990) Türü: Dram
    KANAL 7 / 20.00

    Minsky'nin Yeri
    Asıl ününü ilerki yıllarda çekeceği The French Connection ve The Exorcist gibi filmlere borçlu olan yönetmen William Friedkin 1920'lerin vodvil çılgınlığını yansıttığı filminde, dini gösterilerde dansçı olmak üzere New York'a giden inançlı bir genç kızın matrak öyküsünü anlatıyor. Onca yok gelmesine rağmen genç kız, pek de hayal ettiği gibi bir iş bulmayı başaramaz.
    Orijinal Adı: The Night They Raided Minsky's Yön: William Friedkin Oyn: Jason Robards, Britt Ekland
    Cnbc-e / 22.00

    Fırtınalı Aşk
    Ben nişanlısı Bridget ile evlenmek için New York'tan Savannah'a gidecektir. Başlangıçta her şey genç adamın kontrolü altındadır. İki gün sonraki düğüne yetişme telaşında olan Ben'in uçağı bir kaza sonucunda pistten çıkar. New York'ta çaresiz ve tek başına mahsur kalan Ben, kızgın nişanlısına düğünden önce ulaşmanın yollarını ararken karşısına Sarah çıkar.
    Orj. Adı: Forces Of Nature Yön: Bronwen Hughes Oyn: Ben Affleck, Sandra Bullock, Maura Tierney, S. Zahn TGRT / 22.15

    Zamanda Kıvrılma
    John Kent Harrison'ın yönettiği, Katie Stuart ve Gregory Smith gibi isimlerin rol aldığı filmin konusu şöyle; Hükümet adına çalışan matematik profesörü Jack, olağanüstü bir olay sonucunda ortadan kaybolur. Farklı güçleri olan Charles Wallace, kız kardeşi Meg Murry ile birlikte babasını bulmaya kararlıdır. Ancak onları farklı bir boyutta olağanüstü olaylar beklemektedir.
    Orijinal Adı: A Wrinkle In Time Yön: John Kent Harrison Oyn: Katie Stuart, Gregory Smith, David Dorfman
    TRT 1 / 01.00

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 639 08 85 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 39 36 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

  •  
    Almanya'nın Türkiye için de kritik olan seçimi özel yayında
    Almanya'da seçim heyecanı devam ederken, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Hristiyan Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel seçimler öncesinde kozlarını son kez paylaşıyor. 'Almanya'nın Seçimi' özel yayınında Şirin Payzın; 'akademisyenler, gazeteciler ve diplomatik çevrelerle, TV'deki düellonun galibi ve mağlubunun bu kez kim olduğu, liderlerin ekrandaki duruşları ve beden dillerinin ne kadar önemli olduğu, galibiyet, seçim sonuçları için bir işaret mi?' gibi sorulara yanıt arıyor.
    [10.05/CNN TÜRK]

    Özel Gündem Talat'la açılıyor
    Samanyolu TV'nin yeni sezonda izleyicileri için hazırladığı yeni programının adı Özel Gündem. STV Genel Koordinatörü Hidayet Karaca ve STV Haber Koordinatörü Ahmet Böken'in beraber sundukları programda ülke gündemini belirleyen konular masaya yatırılıyor. AB'ye giriş sürecinde Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs'ın beklentilerinin konuşulacağı ilk bölümde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la yapılan özel bir röportaj ekrana getiriliyor.
    [23.10/SAMANYOLU]

    Ömer Seyfettin hikayeleri bundan böyle beyazcamda
    Yaşayan Değerlerimiz 'Ömer Seyfettin Hikayeleri' adlı yapım; Türk Edebiyatı'nın önemli yazarlarından Ömer Seyfettin'in yaşadığı dönemi, iktisadi ve sosyal yaşamıyla, günümüzde yaşananlar arasındaki benzerlikleri, yazarın yarattığı karakterlerin dünyasından yansıtarak izleyiciye sunuyor. Bu akşam ekrana gelecek olan 'Fon Sadriştayn'ın Karısı ve Oğlu' adlı yapımda ise, daha fazla para kazanmak için Almanya'ya giden Sadrettin Bey'in trajikomik yaşamı anlatılıyor.
    [ 21.10 / TRT 2 ]

    Deniz Feneri'nin ışığı bu kez Afyon'a vuruyor
    Uğur Arslan ve Gamze Gözalan'ın sunduğu Deniz Feneri programında bu hafta, Afyon Çukurca Köyü'nün su, yol ve ulaşım aracı gibi talepleri dile getiriliyor. Yunus Emre ve Taptuk Emre'nin mezarlarının da ziyaret edildiği programda ayrıca, ünü dünyaya yayılmış olan Sandıklı çamur banyolarına tedavi için gidenlerle yapılan röportajlara yer veriliyor. Deniz Feneri'nde ayrıca şeker rahatsızlığından gözlerini kaybetmiş olan 6 çocuk sahibi Halil Amca'nın sesine kulak veriliyor.
    [ 22.00 / KANAL 7 ]

    Sıradan bir ev kadını spor yazarı olursa!..
    TRT'den yeyin yayın dönemi için hazırladığı yeni sitcom Ters Köşe'de Tuba Erdem ve Taner Ertükler gibi isimler rol alıyor. Sıradan bir ev kadınıyken, spor yazarı olan Devin'in etrafında gelişen olayların anlatıldığı dizinin konusu şöyle; futbolik kocasından ayrılan Devin, oğluna bakabilmek için iş aramaya başlar ve bir spor dersindeki sekreterlik ilanına başvurur. Ancak aslında aradıkları iş sekreter değil spor yazarıdır.
    [ 19.55 / TRT 1 ]
    13 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED