AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Erdemir'in çıtası yükseldi

TÜPRAŞ ihalesinde ortaya çıkan 4,14 milyar dolarlık fiyat, Erdemir ihalesindeki çıtayı yükseltti. Erdemir'in piyasa değeri, İMKB birinci kapanış fiyatına göre, 3 milyar 348 milyon dolara ulaştı.

  • EKONOMİ SERVİSİ
    Tüpraş ihalesi, Erdemir'in değerini yüzde 12 arttırdı. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ ihalesinde ortaya çıkan 4,14 milyar dolarlık fiyat, Erdemir ihalesindeki çıtayı yükseltti. Kayıtlı sermayesi 487,872 trilyon lira olan Erdemir'in piyasa değeri, dünkü İMKB birinci kapanış fiyatına göre, 4 katrilyon 487 trilyon 760 milyar liraya (3 milyar 348 milyon dolar) ulaştı. Yani Tüpraş ihalesinden sonra Erdemir'in piyasa değeri 396 milyon dolar, başka bir ifade ile de yüzde 11,8 artmış durumda. Piyasanın beklentisi ise, ihale sırasında Erdemir'in tamamının değerinin 4 milyar dolar olması yönünde.

    Erdemir'de rövanş var

    Ayrıca TÜPRAŞ ihalesinde birbirine rakip olan ve Tüpraş'ı Koç'a kaptıran Oyak ve Zorlu Grubu'nun Erdemir'de rövanşı almak için fiyatı yükseltecekleri belirtiliyor. Yabancılar arasında en iddialılar ise dünyanın en büyük iki demir-çelik şirketi Mittal ve Arcelor ile Rus şirketler yer alıyor. TOBB önderliğinde 40'tan fazla firmanın oluşturduğu ortak girişim grubunun da sürpriz yapabileceği ifade ediliyor.

    Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Erdemir'in yüzde 49'unun özelleştirilecek olmasının dezavantaj olduğunu öne sürerek, "Erdemir şu anda aşağı yukarı değerini bulmak üzere" dedi.

    Yatırım ve istihdam şartı var

    Dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi Arcelor ise Erdemir'i alarak pek çok pazarı kaptırdığı rakibi İngiliz Mittal'in önüne geçmek istiyor. Çelik devi Mittal ise Doğu Avrupa'ya geçişte Erdemir'e sahip olma düşüncesinde. Beklentinin yükselmesine karşılık ihalede rakamı düşürebilecek önemli noktalar da var.

    Alan bölgeyi kontol edecek

    İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, tüm dünyayı etkileyen petrol ve enerji krizinin Erdemir ve Tüpraş gibi kuruluşların değerini daha da arttırdığını söyledi. Dünyayı enerji açısından daha sıkıntı günlerin beklediğini anlatan Alkin, Tüpraş ve Erdemir'e talip olan firmaların kısa vadeli değil, 25-30 yıllık bir gelecek göze alınarak hesap yaptığını öne sürdü.

    Ham petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle rafineri sahibi olmanın kıymete bindiğini vurgulayan Alkin, "Ham petrol fiyatları 70-80 dolar civarında olsaydı, Tüpraş'ın toplam değeri 10 milyar doları bulurdu" dedi.

    Gedik Yatırım uzmanı Onur Mutlu, Erdemir'in ihale sonucu oluşacak toplam değerinin 5 milyar doların üzerine çıkabileceğini belirterek, "Görünen o ki katılımcılar alım konusunda iddialı. Çünkü Erdemir bölgesel bir şirket, Orta Avrupa, Rusya hariç Orta Asya ve Ortadoğu'nun en büyük üreticisi Erdemir. Alacak olan bölgeyi de kontrol edecek" dedi. Garanti Yatırım uzmanı Bahar Deniz Egemen ise Erdemir'in muhtemel fiyatının 4 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ettiklerini, ancak asıl fiyatın alacak grubun Erdemir'e atfettiği stratejik değerin önemine göre belirleneceğini söyledi.

    Berber: Satış değeri borsa değerinin üstünde olacak

    Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, özelleştirme sürecinde şirketin değerinin borsa değerinin üzerinde gerçekleşeceğini savundu. Berber, spekülasyonlara bakmamak gerektiğinin altını çizerek, Erdemir'in değerinin 26 Eylül'den sonra anlaşılacağını söyledi. Recai Berber, Erdemir'in net kârı artmasına rağmen, geçen yıl İsdemir'den sağlanan kaynak olmadığı için konsolide olarak net kârda 30 milyon YTL düşüş yaşandığını kaydetti.

    Demirel: Erdemir için konuşulan fiyatlar düşük

    Erdemir Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Demirel ise, Erdemir için konuşulan fiyatları düşük bulduğunu ve bu fiyatların gerçek değeri ile pek ilgisinin olmadığını söyledi. Demirel, oluşacak fiyatın şu anda konuşulanların çok üstünde olması gerektiğini söyledi. Demirel, "Sadece Erdemir'in üretimi geçen sene 3,6 milyon tondu. Böyle bir demir çeliği keş paranız olsa 8-10 yıldan aşağı bu seviyeye getiremezsiniz" dedi.



  • 15 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED