AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Tiyatroyla Avrupa'ya

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mazlum Kiper önlerine hedef olarak koydukları en önemli yeniliğin Avrupa'ya açılmak olduğunu söyledi.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    İstanbul Şehir Tiyatroları gözünü Avrupa'ya dikti. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mazlum Kiper, Müdür Halil İbrahim Perçinkaya ile Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlediği basın toplantısında, 2005-2006 tiyatro sezonundaki oyunlara ilişkin bilgi veririken önlerine koydukları en önemli yeniliğin dünyaya açılmak olduğunu söyledi. "Bir marka olarak Şehir Tiyatroları'nı Avrupa'ya sokacağız. Zaten tiyatro geçtiğimiz sezon buna yönelik hatırı sayılır adımlar attı. Şehir Tiyatroları önceleri İstanbul'un bir markasıydı, sonra Türkiye'nin bir markası oldu. Şimdi de dünya markası olma yolunda önemli adımlar atıyor." İngiltere, Danimarka, Norveç, Almanya ve İsveç ile tiyatro alanında işbirliği yapacaklarını, bu çerçevede AB fonlarından yararlanmak üzere de girişimlerde bulunacaklarını anlatan Kiper, tiyatronun ilk kez yurtdışı kaygısı ile hareket ettiğini söyledi ve bunun gerekliliğini şu sözlerle anlattı: "Bugün Avrupa'da dört milyon insanımız yaşıyor. Bizim tiyatromuzu oraya götürmemiz hem bu insanlar, hem o ülkelerin tiyatroları için çok önemli. Tiyatromuz bu nedenle sınırları aşarak varlığını sürdürecek."

    Almanya ile oyun alışverişi

    Şehir Tiyatroları ile Alman Theater An Der Ruhr arasında gerçekleştirilen ikili protokol gereği karşılıklı oyun alışverişi yapacaklarını belirten Kiper, bu çerçevede 7-13 Kasım tarihleri arasında oyun alışverişinde bulunulacağını, bu kapsamda İsveçli yönetmen Deniz Hellberg'in yönettiği Baba isimli oyunun da İsveç'te sahneleneceğini belirtti.

    Perde bu oyunlarla açılacak

    Tiyatro, sezona 1 Ekim'de 32'si yeni 55 oyunla giriyor. Şehir Tiyatroları'nda sezon altı sahnede Georg Büchner'in yazdığı ve Roberto Ciuli'nin yönettiği "Danton'un Ölümü", Nazım Hikmet'in yazdığı, Ragıp Yavuz'un yönettiği "Ferhat İle Şirin", Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı ve Erhan Yazıcıoğlu'nun yönettiği "Dosya", Matei Visniec'in yazdığı, Zeynep Avcı'nın Türkçe'ye çevirdiği ve Orhan Alkaya'nın yönettiği "Savaş ve Kadın", Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Engin Uludağ'ın yönettiği "4. Murat", Reşat Nuri Güntekin'in yazdığı ve Nedret Denizhan'ın yönettiği "Yaprak Dökümü" oyunuyla başlayacak. Bu sezon çocuk oyunlarından Grimm Kardeşlerin yazdığı, "Bremen Mızıkacıları", Erhan Özçelik'in yazdığı "Kedi ile Palyaço" ilk kez sahnelenecek.

    Kadıköy'de sahne tüm hafta açık

    Bu sezonun önemli yeniliklerinden biri de bazı sahnelerde oyun oynanan gün sayısının arttırılması. Tiyatro yönetimi, Haldun Taner Sahnesi'nde 7 gün oyun oynamak üzere yeni bir program hazırladı. Gaziosmanpaşa Sahnesi ise cuma, cumartesi ve pazar günleri perdelerini açacak. Bu sezonda prömiyer yapacak olan oyunlar ise şöyle: A. Strindberg'in yazdığı Deniz Hellberg'in yönettiği "Baba", Daica Maraini'nin yazdığı Özkan Schulze'nin yönettiği "Mary Stuart", Tenesse Williams'ın yazdığı Engin Uludağ'ın yönettiği "İhtiras Tramvayı", Güngör Dilmen'in yazdığı Burçin Oraloğlu'nun yönettiği "Bağdat Hatun" ve A. Ostrovski'nin yazdığı Engin Gürmen'in yönettiği "Yaban Ormanı".

    BİLET FİYATLARI 5.5 YTL

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda bilet satışları bugünden itibaren başlıyor. Sezona bilet fiyatlarına zam yapmadan giren İ.B.B. Şehir Tiyatroları'nda müzikal oyunlar tam 6.5 YTL, indirimli 5.5 YTL; normal oyunlar tam 5.5 YTL, indirimli 4.5 YTL ve çocuk oyunları 2 YTL.

    SAĞIR VE DİLSİZLER İÇİN OYUN

    MAZLUM Kiper, oyun seçiminde kültürel ve sanatsal amacı ön planda tuttuklarını, bu nedenle bütün dünyada var olan ve belli aralıklarla tekrarlanan oyunları yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla Şehir Tiyatroları'nda da sahnelediklerini kaydetti. Kiper yeni sezonda bu amaca hizmetin yanısıra ilk kez özürlü izleyiciler için de oyun hazırlama gayreti içinde olduklarını söyledi. Sağır ve dilsizler için "sessiz sedasız oyunlar" sahnelemek istediklerini belirten Kiper, buna yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Kiper ayrıca koltuk ve sahne düzeni çocuklara uygun bir tiyatro kurmak istediklerini de sözlerine ekledi.

  •  
    Görüntünün şiiri resim 'Merdivenşiir'de
    Gürcistan kültürü İstanbul'da
    4. yılında 'filmekimi' beyazperdeyi yine şenlendirecek
    Türk arkeologlardan geniş kapsamlı
    sözcük tabanı

    Türk arkeologların on yıllık çabası sonucunda ortaya çıkan, 13 bin kelimelik arkeolojik terimi içeren "sözcük tabanı'' internet ortamında hizmete girdi. Projenin koordinatörü Oğuz Tanındı, kronolojik olarak Eski Taş Çağı'ndan Grek-Roma Dönemi'ne kadar geniş bir alanı kapsamlarına aldıkları ve dört dilde (Türkçe, Fransızca, İngilizce ve Almanca) hizmet verdikleri için projelerininin dünyada başka bir örneği olmadığının altını çizdi. Tanındı, herkese açık olan sözlükte isteyenlerin sözcükleri değiştirmek için öneride bulunabileceğini ifade etti. Bilgi için: www.tayproject.org
    15 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED