AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Otomobilini satan ev almaya koşuyor

Vatandaşın konutlara ilgisi ikinci el oto piyasasını vurdu. Konut sahibi olmak isteyenler otomobillerini satıp peşinat yaparken, kalan kısmı da banka kredisi kullanarak tamamlıyor.

  • MURAT PALAVAR / İSTANBUL
    İkinci el otolarda büyük durgunluk dönemi yaşanıyor. Durgunluğun sebebenin özellikle orta sınıf vatandaşların emlak gayri menkullerine yönelmesi olarak gösteriliyor. Özellikle bankaların verdiği uzun vadeli krediler ve Mortgage beklentisi sonucu çok sayıda vatandaş, konut edinmek için otomobillerini "peşinat" yapmak üzere satışa çıkardı.

    Herkes ev alma peşinde

    İstanbul Oto Galericiler Genel Başkanı Zeki Akbal, "arabamı alın, ev alacağım!" taleplerinin sık sık karşıya olduklarını belirterek geçen yıllara oranla elinde 2 kat ikinci el bulunan otomotivcilerin alıcı bulamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi. Oto Center Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Sucu, konut kredileri ile gelinen noktada büyük çapta taksi plakalarının satışlarına neden olduğunu söyledi. Sucu "500-600 milyardan satılan taksi plakaları ancak 400 milyardan gidiyor. Vatandaş ev için yatırım aracı olan plakalarını gözden çıkartıyor. 60 yıldır ikinci el piyasasında böyle bir durgunluk görmedik. Araç satışları yüzde 50 oranında düştü. Bunun sebebi kredileri faizlerin düşmesi, vatandaşın sıfır araba ve emlak alanına kayması olarak düşünüyoruz" dedi. Öte yandan lüks kesime hitap eden markaların ikinci ellerinde ise herhangi bir değişiklik olmadı. Chysler Jeep Tic A.Ş'nin ikinci el oto sorumlusu Serap Tuncay ikinci el otomobillerde satışların geçen yıllara oranla daha iyi olduğunu söyledi.

    Gayrimenkule rağbet artacak

    Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Haluk Sur, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler gayrimenkul sektörünü doğrudan etkilediğini ifade ederek "Düşüş trendine giren enflasyon, faizlerde yaşanan düşüş ve döviz fiyatlarındaki stabilite uzun bir süre sonra gayrimenkulu yeniden en gözde yatırım aracı haline getirdi. Tüketici kredileri içerisinde konut kredilerinin payının, 5.5 - 6 milyar dolarlara ulaştığını görüyoruz. Mortgage sistemiyle birlikte daha da büyük bir kesimin bu kredilerden faydalanabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    İkinci el oto ucuzladı

    İstanbul'da ikinci el araba satan otomotiv satıcaları da durumdan şikayetçi Emin Otomotiv ikinci el oto pazarından sorumlu Atilla Alparslan arabasını satıp eve almak için büyük bir insan yoğunluğu olduğunu söyleyerek "İkinci el piyasasında işlerimiz yüzde 50 oranında düştü" diye konuştu.

    Satışların azaldığını belirten Alparslan şunları söyledi: "Vatandaşlar ev ihtiyaçları için elindeki arabalarını nakite çevirtmek istiyor. Hal böyle olunca ikinci el piyasası olumsuz etkilendi. 2-3 aydır satışlarda büyük bir düşüş yaşıyoruz."

    Tek Oto Peugeot ikinci el sorumlusu Burak Ulusoy ise "İnsanlar emlak alımı için para eden araçlarını satıyor" şeklinde konuştu.

    Yılda 5 araba alan galeriye uğramıyor

    Sevilen Oto'nun sahibi Mustafa Söylemez, piyasanının artık bitme aşamasına geldiğini bunun altında yatan sebepler arasında vatandaşların ucuz kredilerle başka alanlara kayması olarak düşündüklerini söyledi. Söylemez "1 sene önce yılda 5 araba sattığım kişiye bir araç bile satamıyorum. Vatandaş kredilerin etkisiyle ikinci elden kaçtı. Buralar bu gidişle hurdalığa dönecek" dedi.

    Satılmayan arabaların vergisini ödüyorlar

    Galeri Necdet Oto Alım ve Satım'ın sahibi Necdet Çoban ayda 4 araba olan satışların yüzde 50 oranında düşerek 2'lere kadar indiğini söyledi. Piyasa için umutsuz olduklarını söyleyen Çoban sıfır arabanın daha çok rağbet gördüğünü söyledi. Bir kısım vatandaşın ev almak için arabasını sattığına şahit olduklarını söyleyen Çoban "Bize satmak isteyen çok ama alıcı yok" dedi.



  • 15 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED