AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Bu bir iç savaş, bizi de yakacak!

Acı da olsa, dehşet verici de olsa açık konuşalım: Irak'ta tam anlamıyla iç savaş yaşanıyor. Hiçbir kutsalı olmayan, ilkesi olmayan, ahlakı olmayan bir iç savaş... Herkesin birbirini boğazladığı, işgale karşı mücadelenin önüne geçen, kontrol edilemez intikam duygularıyla beslenen bir iç savaş.

Amerikan/İngiliz işgali, bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüğü yaptı. Bunu başardı. Birinci Dünya Savaşı'nda Arapları Türklerle boğaz boğaza getiren Lawrence mirası, bugün Irak'a bunun on katı kötülük tohumları ekti ve sonucunu aldı, alıyor.

İşgalin, iç savaşın, ahlaksızlığın, barbarlığın, gözü dönmüşlüğün en aşırı örneklerini izliyoruz. ABD ve İngiltere, katliamlarıyla, işkenceleriyle, infazlarıyla, provokasyonlarıyla bu topraklarda öyle bir gelenek oluşturuyor ki, yarın bütün bölge alevler içinde kalacak.

İslam, Kur'an, mezhep, milliyet, ortak tarih, kültür, sosyal yapı.. Hiçbir ortak değer, bağ, insanları bir araya getiremiyor. Bu ne biçim öfke, ne biçim kin, ne biçim siyasi hesap? Kimin hesabı, Iraklıların mı? Şiilerin mi? Kürtlerin mi? Sünnilerin mi? Hiç birinin değil. Sadece ve sadece İngiliz emperyal geleneğinin hesabı. Amerika'ya kılavuzluk yapan bu gelenek, Irak'ı kan denizine dönüştürdü. Yarın nereyi bu hale sokacak?

Felluce'de yaşananları gördük. İşgal güçleri, Irak birlikleri, Kürt güçleri ve Şii Bedir Tugayı kenti harabeye çevirdi. Yaktı, yok etti, katliam yaptı. Kitle imha silahları kullandı. ABD ve dünya medyası bütün günahları, çirkinlikleri gizledi. Türk medyası da. Felluce'de kullanılan silahların yarın başka bölgelerde de kullanılacağını haykırdık, kimse dinlemedi. Dünya sormadı bile.

Bugün Tel Afer. Aynı güçler: ABD askerleri, Irak ordusu, Kürt güçleri ve Şii Bedir Tugayı. Yine yakıp yıkıyorlar. Yine katlediyorlar. Yine toplu imha silahları kullanıyorlar. Yine kahredici bir medya sansürü uyguluyorlar. Dünyanın yaşananlardan haberi bile yok.

Felluce'de Sünni Araplar yaşıyorlardı. Kürtler için onların Sünni olması, Şii Araplar için onların Arap olması yeterli oldu.

Tel Afer'de Türkmenler yaşıyor. Ezici çoğunluğu Sünni. Şiiler Sünni olduğu için, Kürtler Türkmen olduğu için öldürüyor.

Hepsinin önünde ve arkasında Amerikan askeri. Beyninde Amerikan tezleri. Şiiler büyük Şii bloku, Kürtler büyük Kürt devleti için öldürüyor. Hiçbiri Irak için öldürmüyor. Hiçbirinin Bağdat hükümetinin otoritesini hakim kılma diye bir düşüncesi yok. Çünkü hiçbiri böyle bir yönetime inanmıyor, olmayacağını biliyor. Amerika kendi gündemini uyguluyor, Kürtler kendi gündemini, Şiiler kendi gündemini… Herkes bir çıkar ortaklığında dayanışmaya girmiş, öldürüyor, yok ediyor.

Dün Bağdat'ta yaşananlar… Ardı ardına patlayan araçlar, intihar saldırıları, ölen onlarca insan. Şii olmasının, Sünni olmasının, Türk olmasının, Arap olmasının, Kürt olmasının ne anlamı var? Bir bomba Şiilerin bulunduğu yerde, diğer bomba Sünnilerin bulunduğu yerde patlıyor. Karşılıklı saldırılar… Öldürülen onca masum insan. Hangi siyasi hesabın kurbanı bunlar? Kimlerin kurbanı? Gayri meşru, ahlaksız siyasi hesapların, liderliklerin kurbanı. Kimi alim, kimi Müslüman lider, kimi komutan… Hepsi aynı ahlaksızlıktan besleniyor.

Bir kesim devlet otoritesini ve ABD gücünü arkasına alıp "meşruiyet" adı altında Felluce, Tel Afer, Musul ve diğer bölgelerde kendinden olmayanı öldürüyor. Diğerleri bunun intikamını yine sivilleri öldürerek alıyor. Bir cinnet hali, sonu yok, olmayacak…

Irak Başbakanı İbrahim Caferi, Amerika, Şii ve Kürt güçler, terörist adı altında sivilleri öldürüyor, onları yaşadıkları yerlerden sürüyor, evlerini yakıp yok ediyor. Bu ittifaka karşı savaşan bazı gruplar, "siz Sünnileri öldürürseniz biz de Şiileri öldürürüz" diyor ve kalabalıklar içinde bombalar patlatıyor.

Bu savaşın, bu kardeş kavgasının dışında kalmak isteyenler kurban oluyor. Dün Bağdat'ta ölenlerin, Tel Afer'de günlerdir ölenlerin ne suçları var? Şii Bedir Tugayı Irak'ın her yerinde direnişçileri terörist olarak avlıyor, öldürüyor. Sünni bir grup Musul'da Bedir Tugayı'na bağlı insanları yakalayıp kurşuna diziyor. Hepsi kendi adına İslam için savaşıyor. Hepsi kendi adına Irak için savaşıyor. Hepsi kendi adına adalet için savaşıyor? Ne utanç verici!

Zerkavi grubunun şu açıklaması, Irak'ta bundan sonra neler yaşayacağımızı ortaya koyuyor: "Telafer'deki Sünnilerin intikamını almak için savaş başladı. Bağdat ve ülkenin diğer kesimlerindeki saldırılarla ilgili ayrıntılar yakında açıklanacak." Taci'de asker kıyafetli ve askeri araçlar kullanan silahlı kişiler, bir evi basıp 17 kişiyi dışarı çıkarıyor. Ve kurşuna diziyor.

Irak'a demokrasi getirenler, Saddam zulmünden kurtaranlar, zenginlik ve refah vadedenler, Irak'ın bütünlüğünü savunanlar nerede? Bırakın Irak'ın bütünlüğünü, en küçük farklılıklar bile kanlı bir hesaplaşmanın sebebi oluyor.

Evet, bu bir iç savaş. En kötüsünden, en acımasızından. Doğrudan Amerika ve İngiltere'nin tezgahladığı bir dehşet senaryosu. Bunu istediler. Etnik ve mezhep eksenli savaşı planladılar. Maalesef başarılı oldular.

Artık Irak'ın ne olacağı değil, hızla bütün bölgeye yayılacak çözülmenin nasıl kontrol edileceği hesaplanmalı. Türkiye dahil, bölge ülkeleri, İslam Konferansı Teşkilatı acilen olaya müdahale etmeli. Bunu ciddiye almayan, yavaş hareket eden, çözüm üretemeyen bütün ülkeler aynı şeyleri yaşayacak. Siz, Irak'taki çözülmenin, iç savaşın, cinnet halinin Irak topraklarıyla sınırlı kalacağını mı düşünüyorsunuz?

Amerika ve İngiltere'ye güvenmeyin. Onlardan hiçbir şey beklemeyin. Onlar çözüm üretmeyecek, bunu daha da yayacaklar. Onlar hep bunu istiyor, bunu planlıyordu. Ama göremedik. Hâlâ da görmüş değiliz.

Uyanın, aklınızı başa alın! Bu korkunç dalgayı Irak sınırlarını aşmadan kontrol edin. Vicdan sahibi, erdem sahibi, sorumluluk sahibi, akıl sahibi olanlar seslerini yükseltmeli. Bu suskunluğu ve sessiz desteği bozmalı. Hepimiz için!


15 Eylül 2005
Perşembe
 
İBRAHİM KARAGÜL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED