AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Namazlarda Zamm-ı Sûre Okumak

* Hocam mesela öğlen namazının farzını kılıyoruz, ilk rekatında subhâneke-fatiha-zammı sûre, 2.rekatında fatiha-zammı sûre, 3.-4. rekatında da mı fatiha ve zammı sûre okunacak? Ve bu tüm farzlar için mi geçerli? Sünnetler nasıl oluyor? Teşekkür ederim. (Uğur Gökmen/Öğrenci)

Namazın içindeki sözlü (ezkâr/akvâl) farzlardan en önemlisi, kıyam (ayakta duruş) sırasında okunacak olan Fâtiha ile zamm-ı sûredir. Genel olarak okuyuşu ve bu iki sözlü işlemin yapılmasını, değerli okurumuzun sorduğu soru çerçevesinde ele almaya çalışalım.

Namazda Kıraat ve Hükmü

Namazda kıyam ânında Kur'an'dan sûre veya âyet/ler okumaya kıraat (okuyuş) adı verilir. Namazda kıraat, mutlak olarak farzdır. Yani Kur'andan, istenilen sûre veya âyetler okunur. Çünkü kıraati emreden âyet ve hadisler, Kur'an'dan illâ belli bir yerin okunacağını ifade etmezler. "(Namazda) Kur'an'dan size kolay geleni okuyunuz." (Müzemmil: 73/20) buyurulur.

Namazlarda kıraat denince, Fatiha'yı ve sonrasında âyet/ler ve/ya sûre/ler okumak akla gelir.

Namazlarda Fâtiha okumak ile farz namazların ilk iki, vitir ve nafile namazların bütün rekatlerinde Fâtiha'dan sonra zamm-ı sûre okumak vaciptir.

Kıraatin Yeri ve Zamanı

Farz namazlar ile vacip ve nafile namazlarda kıraatin durumu, biraz farklılık gösterir.

1) Farz Namazlarda Kıraat: Kıraati üç ve dört rekatli farzların herhangi iki rekatinde, iki rekatlilerin her iki rekatinde birden yapmak farzdır. Üç ve dört rekatli farzların farz kıraati yapıldıktan sonra, diğer rekatlarda kıraat yapmak sünnettir.

Hatta ilk iki rekatta kıraat yapıldıktan sonra, son iki rekatte Fatiha'yı okumak efdaldir; fakat üç defa tesbîh (subhânellah) okunsa veya susulsa namaz sahihtir; kasıt durumunda isâet (kötü davranış) olmadığı gibi, sehiv (unutma) durumunda sehiv secdesi de gerekmez.

Kıraatin, Fâtiha gibi, namazın ilk iki rekatinde yapılması vaciptir. İlk iki rekatte kıraat yapılmamışsa, artık başka seçenek kalmadığından, son iki rekatte yapılması farz olur. Bu yer değiştirme, unutarak olduysa sehiv secdesi gerekir, kasıtlı yapıldıysa namaz sahih olmakla beraber iadesi (yeniden kılınması) uygundur. Dilsizler, kıraat miktarınca susarlar.

Bu durumda sizin sorunuza göre, ilk iki rekatte (1.de subhâneke+)Fâtiha+zamm-ı sûre okuduktan sonra, 3. ve 4. rekatlerde yalnızca Fâtiha okunur. Bu, bütün üç ve dört rekatli farz namazlar için geçerlidir.

2) Vitir ve Nafile Namazlarında Kıraat: Nafile namazlar ile vitir namazının bütün rekatlerinde kıraat yapmak farzdır. Şu halde, vacip ve beş vakit namazın sünnetleri dahil nafile namazlarda, bütün rekatlerde Fâtiha+ zamm-ı sûre okunur.

Kıraati ister gizli, ister açık yapılsın her türlü namazda, muktedînin (imama uyanın), ilk veya yetiştiği rekatte subhâneke okuması dışında, kıraat yapması tahrîmen mekruhtur.

Okuyuş durumlarını, şu çizimde gösterebiliriz:


15 Eylül 2005
Perşembe
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED