AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Sünnilerden Irak Anayasası'na
'HAYIR' ÇAĞRISI

Ürdün'de biraraya gelen 150 sünni din adamı ve aşiret lideri, yeni Irak anayasasının reddedilmesi çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Faysal, yeni bir anayasa ve seçimin de Irak'taki sorunları çözeceğine inanmadığını söyledi.

Iraklı yaklaşık 150 Sünni imam ve aşiret lideri, 15 Ekim'de referanduma sunulacak yeni anayasayı reddetmeleri çağrısında bulundu. Irak'ta Sünnilerin merkezlerinden Anbar eyaletinin önde gelen isimleri, 15 Ekim'de yapılacak referandum öncesi tavırlarını ortaya koymak üzere Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenledikleri üç günlük konferansta bir araya geldiler.

Güvenlik gerekçesiyle Amman'da yapılan konferansın düzenleyicilerinden Anbar'daki önde gelen din adamlarından Şeyh Abdüllatif Himayem, yaptığı açıklamada, Irak halkına sandığa gitmeleri ve anayasaya ''hayır'' demeleri çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Hazırlanan anayasanın Irak'ı Arap kimliğinden çıkarıp, dini, etnik ve siyasi ayrıma yönlendirdiğini ifade eden Himayem, konferansın iç savaşı önlemek için ulusal barış ve uzlaşma çağrısında bulunacağını söyledi. Felluce kentinin önde gelen Sünni isimlerinden Şeyh Kasım el-Cumali de, konferanstaki konuşmasında, ''Irak'ın bölünmesine, federalizme ve anayasaya hayır'' dedi.

Irak'ta 15 Ekim'de referanduma sunulması beklenen anayasa taslağı, herhangi 3 vilayette üçte iki çoğunlukla reddedilirse, tamamen reddedilmiş sayılacak. Sünniler, Irak'ın 18 vilayetinin 4'ünde çoğunlukta bulunuyorlar.

'Yeni anayasa sorunları çözmez'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, Bush yönetiminin Irak'ın işgali konusunda uyarılarını dikkate almadığını söyledi. Prens Suud, Associated Press ajansına verdiği demeçte, yeni bir anayasa ve seçimin de Irak'taki sorunları çözeceğine inanmadığını belirtti. Amerikan politikalarının Irak'ı Kürt, Sünni Arap ve Şii Arap olarak 3 parçaya ayırma riski taşıdığını kaydeden Prens Suud, Irak'ta, ülkenin ulusal birliğini, dolayısıyla toprak bütünlüğünü garanti edecek şekilde kendilerini memnun kılacak bir adım görmediklerini söyledi.

ABD Irak'a girmeden önce, bunun olası sonuçları konusunda Suudi Arabistan'ın şüpheleri olduğunu vurgulayan el-Faysal, ancak bu endişelerinin dikkate alınmadığını ifade etti. El Faysal, Suudi Arabistan'ın Bağdat'a elçi atamayı düşünmediğini, atanacak diplomatın bir suikastin hedefi olabileceğini söyledi.

Suud el-Faysal, Ortadoğu konusunda da ülkesinin İsrail'le bir barış anlaşması yapmaya ya da diplomatik ilişki kurmaya hazır olmadığını belirtti.

SİSTANİ 'ANAYASAYA EVET' FETVASI ÇIKARIYOR

Irak'ın Şii lideri Büyük Ayetullah Ali es-Sistani'nin, 15 ekimde referanduma sunulacak yeni anayasaya ''evet'' oyu kullanılması yönünde bir fetva çıkaracağı bildirildi. Sistani'ye yakın bir kaynak, ''Irak halkına anayasa referandumunda 'evet' oyu kullanmalarının tebliğ edileceği bir fetva önümüzdeki günlerde çıkarılacak'' dedi. Sistani önceki gün de, halka, yeni anayasaya ''evet'' oyu vermeleri çağrısında bulunmuştu.



24 Eylül 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED