AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
ABD'li yatırımcılar için
Orta Asya dersleri

Ali Rıza Aslan, 1994'den beri ABD'li işadamlarına Newyork, Huston ve Washington'da Türk cumhuriyetlerinde iş yapan diğer Türk işadamlarıyla birlikte, "Orta Asya'da nasıl başarılı olunur" dersi veriyor.

  • FAHRİ SARRAFOĞLU / İSTANBUL
    Türkiye alışılmışın dışında yurtdışına "Türk işadamı ihraç ediyor". Sık sık gazete haberlerinde ABD'li ünlü işadamı filan otelde konferans verecek yazıları çıkardı ülkemizde. Artık ABD gazetelerinin ekonomi sayfalarında ilanlar şöyle çıkıyor: "Ünlü Türk İşadamı Ali Rıza Aslan Orta Asya'da Nasıl Başarılı Olunur dersi verecek". Ali Rıza Aslan 1994'yılından beri Newyork, Huston ve Washington da "How to do business in centeral Asia" diye bu ülkenin işadamlarına seminer veriyor. Üstelik yalnız değil, Türk Cumhuriyetlerinde iş yapan diğer Türk işadamlarıyla birlikte.... Ali Rıza Aslan ile sizin için görüştük.

    Hangi ülkelerde projelerinizi gerçekleştirdiniz?

    Şu ana kadar başta Kazakistan olmak üzere Belarus, Özbekistan, Moğolistan ve Türkiye'de inşaat ve projeler yaptık. Kazakistan'daki otel ve iş merkezi projeleri 30 milyon civarındadır. Emsaşın en iyi yaptığı iş inşaat işidir. 1994 te Orta Asya'daki uluslararası standartta ilk oteli (Medeu) Kazakistan'da faaliyete geçirmiştir. Belarusyanın halen tek beş yıldızlı otelini yapmıştır. İstanbul Hilton Otelinin deprem güçlendirme ve modernizasyonunu yapmıştır. Emsaş otel ve benzin istasyonu işletmeciliği de yapmaktadır.

    Hem iş hem de sosyal alanda çok meşgulsünüz. Zamanı nasıl kullanıyorsunuz?

    Zaman, sağlıktan sonra insana verilen en büyük sermaye. Zamanı en iyi kullanan en iyi işadamıdır. Çok farklı ülkelerde çalıştığımız için zamanımı istediğim gibi kullandığımı söyleyemem fakat ajanda kullanmayı ve randevu'larıma zamanında gitmeyi severim. Yapılamayacak kadar çok iş yerine yapabileceklerimi önceden sıralar onları öncelik veririm ve mutlaka gerçekleşmesi için elimden geleni yaparım.

    ABD'nin değişik şehirlerinde ABD'li işadamlarına ders veriyorsunuz. Başarılı işadamı nasıl olur, diye birazda bundan bahsedebilir misiniz?

    Türk Cumhuriyetlerinde memnuniyetle gözlemliyoruz ki Türk müteahhit ve iş adamları çok başarılı işler yapmaktadır. Diğer ülkeler Türk iş adamlarının bu başarısına gıpta ile bakmaktadır. İlk önce 1994'lerde Amerika içinde benim de bulunduğum bir grup iş adamını memleketlerine davet ederek, Newyork, Huston ve Washington da "How to do business in centeral Asia" diye işadamlarına seminer verdirmişlerdi. Dünyanın en önemli ticari merkezlerinden Singapur da 1998 de beni davet etmiş ve aynı konuda bende bir konuşma yapmıştım. Türk Cumhuriyetlerinde hala daha büyük iş imkanları vardır. Türkiye'de de hem AB ye hem Türk Cumhuriyetlere yetecek kadar büyük bir işadamı potansiyeli vardır.

    Başarılı olmak konusunda seminer veren bir işadamı olarak, okuyucularımıza başarılı olmak konusunda püf noktaları nelerdir, söyleyebilir misiniz?

    Yalnız Türk Cumhuriyetlerinde değil hayatta da başarılı olmanın bence püf noktası Cenab-ı Hakkın takdiridir. Gayret bizden tevfik Allah'tandır. Ama sebeplere sıkıca sarılmak gerekir. Sebeplerin başında da istikrarlı ve sabırlı olmak çok önemlidir. Hayat, zaten bir 100 metre koşusu değil bir maratondur. Bu prensip bence hangi ülkede olduğunuza bakmaksızın tam dünyada geçerlidir. Sabrın sonu selamettir. Ayrıca yaptığınız işi, çalıştığınız ülkeyi ve insanlarını sevmek işleri kolaylaştırır. Ve hayatı daha çekilir hale getirir.

    Peki son zamanlarda Türk Cumhuriyetlerinde neler oluyor desek, birçok ülkede karışıklık çıktı veya çıkartıldı.Sizce gerçek sebep nedir?

    Son zamanlarda Türk Cumhuriyetlerinde olan siyasi gelişmeleri demokratikleşme açısından gayet olumlu buluyorum. Bu siyasi değişikliklerden dürüst Türk iş adamlarının herhangi bir zararı olmayacaktır. Tam tersine Türk Cumhuriyetleri demokratikleştikçe ve dünyaya entegre oldukça iş imkanı artacaktır. Bana göre Kazakistan bu konularda en iyi mesafeyi almış, örnek bir Orta Asya Türk Cumhuriyetidir. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev in liderliğinde Orta Asyanın Kutup Yıldızı olmuştur. Çok ciddi ve hızlı bir gelişme göstermektedir.

    MÜSİAD bir başarı hikayesi

    MÜSİAD'ın Kurumsal İşlerden sorumlu Başkan Yardımcısısınız. MÜSİAD'taki faaliyetleriniz hakkında neler söyleyeceksiniz?

    Şu an kişisel işlerim çok yoğun. Ancak yurtdışındaki ve diğer kurumlardaki aktif görevlerimi süratle toparlayıp MÜSİAD'da daha fazla faydalı olmayı planlıyorum. Çünkü MÜSİAD tam bir başarı hikayesi. Üyelerine ve Türk iş camiasına çok büyük hizmetler yapmaktadır. Bana manen çok şey kattı. Çok değerli üyeleri, çok iyi yetişmiş ve fedakar bir yönetim kurulu, değerli bir profesyonel kadrosu ve kurumsal kimliği vardır.



  • 24 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED