AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
DERİN RİTA

Milyonlarca insanın çaresizce kaçtığı "Derin Darbe" filmi gerçek oldu. Rita kasırgası nedeniyle 2 milyon insan güvenli bölgelere kaçıyor. Kasırganın bugün şiddetli yağmur ve rüzgarla Galveston ve Houston'u vurması bekleniyor.

Katrina'nın ardından Rita kasırgasını bekleyen ABD'nin Texas ve Louisiana eyaletlerinden kaçış sürüyor. Yaklaşık 700 km genişliğindeki kasırgadan etkilenmesi beklenen iki eyaletin kıyı şeridinde yaşayan 2 milyon insana yaşadıkları yeri terk etmeleri çağrısı yapıldı. Houston'dan ayrılan yaklaşık 1 milyon kişi 150 kilometreyi aşkın bir trafik kuyruğu oluşturdu. Gene Teksas'taki Galveston kenti neredeyse tamamen terkedildiği için hayalet şehir görünümü aldı. Teksaslı yetkililer 10 bin askerin kurtarma operasyonuna hazırlık amacıyla alarma geçirilmesini istedi. Kasırganın bugün şiddetli yağmur ve rüzgarla Galveston ve Houston'u vurması bekleniyor.

KATRİNA KADAR TEHLİKELİ

Bu arada kasırganın şiddeti 4. kategoriye düştü. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Rita tayfununun Teksas eyaletindeki Galveston kentinin güneyine 700 kilometre mesafede bulunduğunu ve hızının 282 kilometreden 240 kilometreye düştüğünü açıkladı. Ancak Rita'nın tahrip gücünün Katrina kadar yüksek olabileceğinden endişe ediliyor. Bölgedeki petrol üretim tesisleri de tehlike altında bulunuyor. ABD Başkanı George Bush dün bölgede incelemeler yapmak için Teksas'a gitti. Katrina'da yaşananlar nedeniyle eleştirilen federal yetkililer bu kez acil servisleri ve tıbbi ekipleri teyakkuzda tutuyor. Su, buz, gıda ve tıbbi malzeme yüklü kamyonlar hazırda bekletiliyor.

YAĞMURLAR BAŞLADI

Houston yerel yetkilileri de, Houston havaalanının uçuşlara kapatılmasını kararlaştırdı. Doğudaki Mississippi eyaleti yetkilileri ise, Rita'nın yolunu değiştirerek eyaletteki kentleri vurması olasılığı karşısında olağanüstü hal ilan ettiler. Katrina kasırgasının etkili olduğu New Orleans kentiyse, bu sefer Rita'yı fazla hasar meydana gelmeden atlatmayı umuyor. Yetkililer, buna karşın yine su baskınları meydana gelmesinin beklendiğini belirtirken, Rita'nın ilk habercisi sağanak yağmur da New Orleans kentine yağmaya başladı.

KAÇARKEN YANDILAR

Öte yandan Rita'dan kaçanların bulunduğu bir otobüsünün alev alması sonucu 20 kişi öldü. Dallas televizyon kanalı WFAA'nın haberine göre, 45 yolcunun bulunduğu otobüsteki yangında 12 kişi de yaralandı. Aracın yanmasının sebebinin, otobüsteki yaşlıların kullandığı oksijen tüplerinden birinin alev alması olabileceği kaydedildi. Houston'ı terk etmekte olan ve kimliği açıklanmayan yaşlı bir kadının da trafik sıkışıklığı sırasında, araçtaki aşırı sıcak yüzünden hayatını kaybettiğini belirtildi.

10 BİN TÜRK TAHLİYE EDİLDİ

ABD'yi tehdit eden Rita Kasırgası nedeniyle, Türkiye'nin Houston Başkonsolosluğu'ndan bölgede yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik bir uyarı mesajı yayınlandı. Mesajda, bölgedeki Türk vatandaşlarından, Cumartesi günü sabah saatlerinde Texas'da etkili olması beklenen Rita kasırgasıyla ilgili gelişmeleri yerel televizyon istasyonlarından takip etmeleri, yerel yada federal makamların tahliye uyarılarını titizlikle yerine getirmeleri istendi.Bölgede yaşayan 10 bine yakın Türk de tahliye edildi. Türk Dışişleri Bakanlığ ı ise Rita tayfununun tehdit ettiği ABD'nin Teksas ve Louisiana eyaletlerine gitmeyi planlayan vatandaşlara, seyahatlerini ertelemeleri tavsiyesinde bulundu.

  • WASHINGTON

    G7'DE ACİL PETROL ZİRVESİ

    Dünyanın en zengin 7 ülkesinden oluşan G7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları dün yükselen petrol fiyatlarının dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini tartışmak üzere Washington'da bir araya geldi. Bu arada bölgedeki istasyonlarda, aşırı talep nedeniyle akaryakıt kalmazken, yetkililer, Rita'nın tehdit ettiği bölgeye 700 bin litre benzin gönderildiğini açıkladı.

    KÜRESEL ISINMA ALARMI

    Kraliyet Çevre Kirliliği Komisyonu'nun başındaki iklim uzmanı olan John Lawton, Meksika'da palazlanıp Amerika'yı vuran son derece güçlü kasırgaların, büyük olasılıkla bir küresel ısınma alarmı olduğunu belirtti. Bu arada, ABD'deki Ulusal Kasırga Merkezi'nin başkanı Max Mayfield, Atlantik Okyanusu'nda kasırgaların önümüzdeki 10-20 yıl içinde artarak süreceği tahmininde bulundu.

    Herkes kaçarken o Teksas'a gidiyor

    Yönetmenliğini Jon Keeyes'in yaptığı 'Living&Dying' adlı aksiyon-polisiye filminde Ducca adlı Amerikalı karakteri canlandıracak olan Tamer Karadağlı, çekimler için Teksas'a gidiyor. 10 gün sürecek çekimler 11 Ekim'de Teksas'ta başlayacak. Karadağlı'ya bu filmde Michael Madsen'in yanı sıra Hollywood'un ünlü Çinli bayan oyuncusu Bai Ling ve Mumya filminden tanınan Arnold Vosloo eşlik edecek. nİSTİHBARAT SERVİSİ



  • 24 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED