AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Alican'ın kalbi kök hücreyle attı

Prof. Dr. Emin Özdoğan, Doç. Dr. Gülsen Sucak, Yrd. Doç. Dr. Serdar Kula ve Dr. Dilek Erer tarafından dünyada ilk kez kalp hastası bir çoçuğa kök hücre nakli yapıldı. Ameliyat son derece başarılı geçti.

Kalp kası hastası olan ve kalp nakli için uygun donör bulunamaması halinde en fazla 2 yıl yaşayabileceği belirtilen 7 yaşındaki Alican Özçelik, kök hücre nakliyle tedavi edildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Olguntürk uygun donör arayışı sürerken tüm dünyada yetişkinler için uygulanan kök hücre nakliyle tedavi yönteminin bir çocuğa uygulanıp uygulanamayacağı konusunda araştırma yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Dünyada ve Türkiye'de yetişkinlerde uygulanan bu yöntemin çocuk hastalar için de uygulanabileceği kanaatine vardık ve Alican'a bu yöntemi uyguladık. Tedavi için gereken hücreleri ise hastanın kendi kanından temin ettik. Operasyon, anjiyo gibi hücrelerin damardan enjekte edilmesi şeklinde yapıldı. Bizi bu yöntemi uygulamaya kalp nakli için uygun donör bulamamamız itti."

HASTALAR İÇİN UMUT OLDU

Prof. Dr. Rana Olguntürk, bu yöntemin ciddi kalp rahatsızlığı bulunan ve nakil bekleyen hastalar için bir umut olabileceğini de dile getirdi. Olguntürk, bu çalışmayı, değerlendirilmesi ve maddi durumu iyi olmayan hastalara uygulanması için TÜBİTAK'a sunduklarını sözlerine ekledi.

  • ANKARA

    HAYATA BAĞLANDI

    Hastaneye yatırıldığında elini kolunu kaldıramayacak kadar halsiz olan Alican'ın sağlık durumu şimdi çok iyi. Kök hücre naklinden sonra kalp fonksiyonları arttı ve anormal büyüklükteki kalbi normal boyutuna döndü. Bu yöntemin, dünyada ve Türkiye'de ilk defa bir çocuğa uygulandığına dikkat çeken doktorlar, bu sayede en fazla 2 yıl yaşayabileceği öngörülen Alican'ın yeniden hayata bağlandığını vurguladı.

     Her yıl 5 ülke nüfusu kadar insan kalpten ölüyor
    Türk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Çetin Yıldırımakın, dünyada her yıl 17 milyon insanın kalp ve damar hastalıklarına bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybettiğini belirterek, bu sayının İzlanda, Letonya, Lüksemburg, Makedonya ve Slovenya'nın toplam nüfusuna denk olduğunu söyledi. 25 Eylül Kalp Haftası dolayısı ile kalp sağlığının önemini topluma anlatmak için değişik etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Yıldırımakın, dünyada bir yılda çeşitli nedenlerle hayatını yitiren 56 milyon insanın, üçte birinin ölüm nedeninin yine kalp ve damar hastalıkları olduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı bir araştırmaya göre, kalp krizi geçirme riskinin kadınlarda erkeklerin iki katı olduğunu ifade eden Yıldırımakın, "Dünyada her sene 8,6 milyon kadın kalp ve damar hastalığı ile felç yüzünden hayatını kaybediyor" dedi.

  • İSTİHBARAT SEVRİSİ



  • 24 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED