AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Kabe hariç her şey değişecek

Mekke'de, en geç 10 yıl sonra hac döneminde en az 3 milyon kişi ağırlanacak projeler hızla sürdürülüyor. Projeler arasında Mekke'ye metro yapımı da yer alıyor.

Suudi Arabistan hükümeti, yapımına başladığı yeni projelerle Mekke'nin görüntüsünü tamamen değiştirmeyi amaçlıyor. Kabe çevresinde bulunan dağların parçalanıp yerlerine yapılacak yeni çok katlı binalarda, hac zamanı 3 milyon kişi Kabe'ye gelebilecek. Kabe'nin çevresi tamamen yaya bölgesine dönüştürülerek 3 milyon kişinin ibadet yapması sağlanacak.

Suudi Arabistan yönetimi, projeler bittiğinde, hacıların gelebilmesi için de Cidde girişinden itibaren yeni bir paralel yol yapmayı planlıyor. Bu yol Cidde'den Mekke'ye gelen şu anki 1. ring yoluna paralel yapılacak. Düz olarak yapılacak yeni yolun Kabe'ye yaklaşan bölümleri yer altında olacak. Yeni planlarda, bu yollar ABD'de olduğu gibi birkaç katlı tünelden oluşacak. Belli noktalara kadar tünellerden araçlarla gelecek hacılar, yaya olarak üstü özel olarak çadırlarla kapatılan açık yollardan Kabe'ye ibadete geçebilecek. Metro bittiğinde hacılar Kabe'nin hemen yanından metroya binecek.

Yeni projedeki riskler

Yetkililerden alınan bilgiye göre, projeler bittiğinde, 3 milyon kişinin hac döneminde Mekke'ye gelmesiyle birlikte bazı sorunlar da doğacak. Bunların başında, Mekke'de bu insanlar için kalacak yer sıkıntısı giderilirken, bu insanların dinen gidilmesi gereken Arafat, Müzdelife ve Mina'da durumlarının ne olacağının belirsiz olması. Suudi yönetimi, Mina'da dağları kırarak yeni yerleşim alanları açabiliyor. Ancak Arafat ve Müzdelife gibi dinen önemli bölgelerin sınırları belli. Hacıların, Arafat ve Müzdelife'de büyük sıkıntıyla karşılaşacağı tahmin ediliyor.

  • MEKKE (A.A)

    Ecyad Kalesi'ne 7 bina

    Üzerinde en çok tartışılan birinci proje Ecyad Kalesi'nin yerine yapılan Mekke Kral Abdulaziz Vakıf Projesi hızla ilerliyor. 7 binadan oluşan projede, en büyük bina tam ortalarında bulunacak ve 570 metre yükseklikle Suudi Arabistan'ın en yüksek binalarından biri olacak. Projenin 2007 'de devreye girmesi bekleniyor. 40 bin kişilik mescit yapılıyor.

    Şeytan taşlama 4 kat

    Başbakan Erdoğan'ın Suudi Arabistan Kralı'nı tebrik için Arabistan'a geldiği dönemde kendisine de özel olarak tanıtılan diğer bir projeye göre de, Şeytan Taşlama alanı 4 kat olarak yapılacak. Alanın üzerinde helikopter pisti yer alacak. Mina'daki şeytan taşlama alanında bulunan yollar yer altına tünellere alınacak. Alanda, sadece insanların konaklaması ve taş atması için gidiş geliş yolları yer alacak.

    MEKKE METROSU

    Özellikle hacıların Arafat, Mina ve Müzdelife'ye taşınması sırasında metro kullanılması önerisinin, Suudi yetkililer tarafından dikkate alındığı bildirildi. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suudi yönetimi yaklaşık 2 yıldır Mekke'nin altında tüneller açtırıyor. Tünellerin, Mekke'de şeytan taşlama bölgesine yakın olan Aziziye bölgesinin altına kadar geldiği belirtiliyor.

    Kabe Dağı projesi

    Suudi Arabistan'ın önde gelen iş adamlarından Abdüllatif Cemil'in sadece temel atmak için 2 yıldır kayalarını kırarak yer açtığı Kabe Dağı projesinde, 6 kule ve 1 otel binası yer alıyor. Binalar 20-25 katlı olacak. Toplam 23 bin kişi tesislerde kalabilecek. İçinde 9500 oda yer alacak.



  • 24 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED