AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S P O R
Halil'e doping verdim

Halil Mutlu'nun antrenörü Cafer Topçu sorguda açıkladı: Bulgarlar 'Tespit edilemez' dedi, ben de Halil'e ilacı içirdim.

Halter sarsılmaya devam ediyor. Avrupa Şampiyonası'nda Halil Mutlu'da çıkan 'nandrolone' doping maddesinin nasıl alındığını araştıran komisyon, skandalın yeni boyutunu ortaya çıkardı. Olayı araştıran Doktor Kaya Livanelioğlu, Halil Mutlu'nun antrenörü Cafer Topcu'nun sorgusu sırasında milli halterciye ilac verdiğini itiraf ettiğini söyledi. Livanelioğlu, Topcu'nun bu ilacı, "Biz de kullanıyoruz, tespit edilemiyor" diyen Bulgarlar'a inanarak verdiğini söylediğini açıkladı. Bu ilaç denenmek için bir sporcuya verildi ve sonuç pozitif çıktı. Bu durumda Halil'in 2 yıllık cezasının indirilmesi için tek yol, ilacın iğne ile alınmadığını kanıtlamak.

'DÜNKÜ ÇOCUK MUYUM!'

Halil Mutlu, antrenörünün ifadesine karşı çıkarak, kendisini şöyle savundu: "Şerefli biriyim. Hata varsa üstlenirim. Bunlar çamur at izi kalsın olaylarıdır. Dünkü çocuk değilim, ne içtiğimi bilirim." Öte yandan antrenör Topçu da komisyona verdiği ifadeyi basına doğrulamadı.

 Kanlarında esrar ve marihuana dahi çıktı

Türkiye Doping Merkezi Başkanı Temizer, bazı sporcuların "ölümüne doping" yaptığını söyledi.

YAZIK EDİYORLAR

Türkiye Doping Merkezi Başkanı Aytekin Temizer sporcuların ilaçları bilinçsizce kullanmasının çılgınlık noktasına geldiğini söyledi. Geçen yıl halterde hiç doping bulgusuna rastlanmadığını ifade eden Aytekin Temizer "Halil Mutlu ile başlayan doping hastalığı nüksetti. Hem Türkiye'nin itibarıyla hem sağlıklarıyla oynuyorlar. Kendilerine yazık" dedi.

BUNUN ADI ÇILGINLIK

Aytekin Temizer, Türkiye'deki bazı sporcuların ölümüne doping yaptığını söyleyerek, "Geçen yıl vücut geliştirmede bir sporcuda yapılan testlerde tam 11 yasaklı maddede çıktı. Bunlar arasında marihuana ve esrar maddesi de var. Diğer sporcuda ise tam 7 yasak maddesi çıktı. Bu çılgınlık beni korkutuyor" diye konuştu.

HARİTA ÇIKARDILAR

Geçen yıl daha çok vücut geliştirme sporunda doping bulgusuna rasladıklarını anlatan Temizer, bu yıl ise başta atletizm, halter ve basketbolda doping yapan isimlerin çoğalmasına dikkat çekti. Temizer'e göre, şu anda Ortadoğu ve Asya'nın en iyi doping merkezi olan Türkiye Doping Merkezi bir çok ülkeye hizmet verirken, Türkiye'de branşlarına göre doping kullanma haritası da çıkartıldı.

28 SPORCUDA ÇIKTI

Geçen yıl branşlarına göre doping yapan sporcular şöyle: Futbolda 4, halterde 1, güreşte 1, atletizmde 3, basketbolda 4, vücut geliştirmede 10, judoda 1, sualtı sporlarında 1, triatlonda 3 kişi. Prof. Dr. Aytekin Temizer, dünyada doping ticareti yapıldığını ve hiçbir şekilde sporcu sağlığının dikkate alınmadan bu ticaretin devam ettiği gerçeğine de dikkat çekti.

ÖNCE İLAC SONRA CİHAZ

Rusya'nın başını çektiği doping ticaretinde ABD, Almanya ve İsviçre gibi bir çok ülkenin milyon dolarlar kazandığını ifade eden Temizer, "Bir ülke bir yılda bir doping ilacı üretiyor, arkasından bu doping maddesini tespit eden anlaşmalı bir ülke, dopingi belirleyen o cihazı hemen üretiyor. Bu ticaret yıllardır bu şekilde devam ediyor. Sporcular bu ticarete kurban ediliyorlar. Bazı ülkeler cihazlarda çıkacak ilaçları sporcularını vermedikleri için yakalanmıyorlar. Başarıları da bundan kaynaklanıyor olabilir" şeklinde konuştu.

  • LOKMAN KÖSE



  • 24 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED