AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Namaz Sureleri ve Duaları

Namazda genellikle okunması dolayısıyla, Kur'an-ı Kerim'in son bölümünde yer alan kısa sûrelere "namaz sûreleri" adı verilir. Bu sûreler dışında kalan zikir ve dualara ise, "namaz duaları" denir.

Namazda kıyam ânında kıraatin farz olan miktarı, üç kısa âyet veya bu uzunlukta bir uzun âyettir. Ebu Hanife'ye göre, her rekatte kısa da olsa bir âyet okumakla farz yerine getirilmiş olur. İsteyenler namazlarında bir veya birkaç sûreyi de okuyabilirler.

Namaz Sûre ve Dualarını Bilmemek

* Hocam, Allah sizden razı olsun. Size bir sorum olacak, cevap verirseniz memnun olurum. Annem 65 yaşında, okuma yazma bilmiyor, namaz kılarken dua da bilmiyor. Bana illâ da sor dedi, bu kadıncağız ne yapmalı? Selâmlar. (Maksut Alyar/memur)

Konuyu, dinimizin kolaylık dini olduğu hatırlatmasından sonra, namaz kılacak kişinin sûrelerle ilgili bilgi seviyesine göre ele almak uygundur:

1) Fâtiha'yı Bilmemek: Kıraat, Kur'an okuyarak, dolayısıyla Arapça yapılır. Âyetlerden veya kısa sûrelerden namaz sahih olacak kadar bilmeyen mükellefler, yeterli miktarı öğrenene kadar, bunların kendi dillerindeki mealini okuyabilirler. Bu, namazda okunması vâcip olan Fâtiha Sûresi için de geçerlidir. Dolayısıyla, Fâtiha'nın Arapçasını bilmeyenler, çevirisini okuyabilirler; ancak bu eksikliği bir an önce gidermeye çalışmak ve hiç olmazsa Fâtiha'yı ezberlemek gerekir.

2) Âyet veya Sûre Bilmemek: Sadece bir âyetten başkasını okumaya gücü yetmeyen kimse, kıraat için bu âyeti bir defa okur. İsterse, aynı rekatte üç defa da okuyabilir. Buradaki ölçü, yukarıda belirtildiği gibi, kıraatin farz olan miktarını gözeterek, üç kısa âyet veya bu uzunlukta bir âyet okumaktır.

3) Fâtiha da, Sûre de Bilmemek: Hem Fâtiha sûresi, hem de herhangi bir âyet veya namaz sûresi bilinmiyorsa, "Allah" kelimesi veya "Sübhânellah" (tesbîh), "el-Hamdü lillâh" (hamd/tahmîd), "lâ ilâhe illallah" (tehlîl), "lâ havle velâ kuvvete illâ billâh" sözcükleri ve ifadeleri, kıraate yetecek veya Fâtiha okuyacak kadar bir süre tekrar edilir. Aslında bütün ibadetler, Allah'ı anmanın daha özel bir biçimidir. Dolayısıyla, namazda kıyam ânında "Allah" kelimesini veya diğer ifadeleri kıraat süresince tekrarlamak, sûre veya âyet bilmeyenler için, en uygun çözüm yoludur.

Hz.Peygamber'e (s.a.) gelen bir adam "Ben, Kur'an'dan hiçbir şeyi ezberimde tutamıyorum, bana yeterli olanı öğret." dedi. Allah'ın elçisi (s.a.), ona şöyle demesini bildirdi: "Sübhânellahi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm." Adam, "Bunlar, Allah'a ait. Kendim için ne isteyebilirim?" deyince, şöyle buyurdu: "De ki: Allahümmerhamnî verzuknî vehdinî. (Allahım! Bana merhamet et, beni rızıklandır, beni doğruya ilet)" Adam gittikten sonra, Hz.Peygamber (s.a.) şöyle buyurdu: "Bu kişi, elini hayırla doldurdu." (Ebu Davud, salât, 135; Nesâî, iftitâh, 32; Ahmed bin Hanbel, Müsned, 4/253) Demek ki, namaz kılacak kişi, bildiği kadarıyla Allah'ı anacak ve ondan dilekte bulunacaktır.

Bütün bu açıklamalara göre, sorudaki namaz sûresi bilmeyen kişi, öncelikle "Allah" kelimesini veya diğer ifadeleri, Fâtiha ve İhlas (Kulhüvellah) sûrelerini, hiç değilse Fâtiha Sûresi'ni veya üç kısa âyet okuyacak kadar bir süre tekrarlayarak namaz kılabilir. Bu kıldığı namazlar, inşallah kabul edilir. Ancak, en kısa zamanda, tekrarlama yoluyla Fâtiha ve İhlas sûreleri, özellikle varsa torunları tarafından kendisine çabucak ezberletilebilir. Yine de şartlar uygun değilse, fazla da zorlama yapmamak gerekir.

Az Sayıda Sûre ve Dua Bilmek

* Vecdi bey, öncelikle bu yol gösterici hizmetinizden dolayı size teşekkür ederim. Benim ismimin yayınlanmadan öğrenmek istediğim suali cevaplandırırsanız, memnun olurum. Ben 36 yaşında namaza başladım. Bildiğim dualar, (kulhuvallah, elham, subhaneke, inna a'tayna, ettahiyyatu, allahu la). Kıldığım bütün namazlarda bu duaları okuyorum. Namazımın kabul olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Saygılarımla.

İzniniz olursa, öncelikle Yüce Mevlâm, başladığınız namazlarda dâim kılsın duasını yapmak istiyorum. Allah'a namaz gibi bir ibadetle kulluk etmenin vereceği -sanırım sizin de tattığınız- huzur ve mutluluk, gerçekten çok az fiilde bulunur.

Belirli sayıda namaz sûrelerini ve dualarını bilmek, namaz kılacaklar için çok büyük bir nimettir. Bu sûreleri ve duaları okuyarak kılmış ve kılacak olduğunuz namazların kıraat yönünden herhangi bir eksikliği yoktur. Dolayısıyla namazlarınızın kabul edilmesi yönünden herhangi bir endişeye kapılmayın. Yüce Rabbimiz, inşallah hepimizin namazlarını kabul eder. Yeni namaz sûreleri öğrenme fırsat ve imkânınız varsa, fazla zorlamaya girmeden öğrenmeye çalışabilirsiniz.


24 Eylül 2005
Cumartesi
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED