AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Tekel'de aynı oyun oynandı
kaybeden yine Türkiye oldu

Özelleştirme ihalelerine yönelik bir oyun oynandığını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Tekel de, pazar payı yüzde 62 iken sattırılmadı, şimdi değeri sıfırlandı" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özelleştirme ihalelerine yönelik eleştiriler konusunda "Perdenin arkasını iyi görmek gerekir. Tekel ihalesinde kaybeden 68 milyon Türk vatandaşı oldu" dedi. Tv8'de katıldığı programda soruları cevaplayan Hisarcıklıoğlu, özelleştirme ihalelerine dönük eleştiriler konusunda, Tekel'de daha önce yaşananlara atıfta bulundu. Tekel sigara fabrikalarının satılması için iki yıl önce açılan ihalede, 1.2 milyar dolar teklif geldiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Yabancı bir gazetede, fabrikaların değerinin 3 milyar doların üzerinde olduğu yönünde bir haber çıktı ve bu bizim kamoyuna taşındı. O zaman bu fiyata verilse vatan haini ilan edilecekti. O yüzden ihale iptal edildi. O zaman Tekel'in pazar payı yüzde 62 idi şimdi yüzde 38'e indi. Yapılan ihaleye teklif veren bile çıkmadı, değeri sıfırlandı. Perdenin arkasını çok iyi görmek lazım. Bakın bir oyun oynandı, kime yaradı? Yabancılara. Kimin zararı oldu? 68 milyonun. Bu konularda tartışırken çok dikkatli olmak lazım."

Erdemir değerine satılacak

Erdemir'in özelleştirmesine ise TOBB koordinatörlüğünde demir-çelik alanında aralarında rekabet eden 47 firmanın biraraya gelerek Ortak Girişim Grubu olarak talip olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "biz bu işe iddialı girdik. Hiç olmazsa bu malı (Erdemir) değerinin altında sattırmayız" dedi. Hisarcıklıoğlu, Galataport ihalesi konusunda ise "mal değeriyle satılır" dedi

3 Ekim'de AB ile müzakere başlanıp başlanmayacağı yönündeki soruya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "başlanacağına inanıyorum, aksi halde AB inandırıcılığını kaybeder" dedi. Karşı deklarasyon hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine de Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"AB standardlarındaki bir Türkiye'nin AB'ye üyeliğini konuşuyoruz. Bizim için farketmez. AB standartlarını yakaladıktan sonra. Önemli olan benim amacım. O da AB düzeyine gelmek. Bunun maliyetinin bir kısmını AB üzerine yıkabilirsek ne ala. AB standartlarına geldikten sonra AB'ye girmişim, girmemişim umrumda değil."

  • ANKARA

    Mortgage, istihdama katkı sağlayacak

    Uzun vadeli, uygun koşullu konut finansman (Mortgage) sistemiyle ilgili soruya karşılık TOBB Başkanı, Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri olan işsizlik açısından sistemin önemini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "5 milyon işsize iş bulmak için 250 milyar dolarlık yatırım yapmak lazım. Her yıl eklenen 750 bin yeni işgücü hariç. İstihdam için sanayi yatırımı yapmak lazım. Biz para pul istemiyoruz. Sadece rakiplerimizle eşit şartlar istiyoruz. İstihdamın üzerindeki yüzde 70 yükün AB seviyesine yüzde 25'lere inmesini istiyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin yıllık yüzde 7 büyümesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bunun için de sanayi yatırımlarının artması gerektiğini ama tam tersine ara mal üreticilerinin üretimi durdurduklarını, ara malı ithalatının sanayi malı ihracatının üzerine çıktığını anlattı.



  • 26 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED