AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Uçak yolculuğuna
hazır mısınız

İnsanlara hız ve konfor sunan uçak seyahatleri, donanımsız havayolu şirketleri ve yolcuların bilinçsizliği sonucu, ölüme bile varabilen sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

  • SIRRI BIYIK / İSTANBUL
    Havayolu ile seyahatin giderek yaygınlaştığı günümüzde, dünyada yılda iki milyarın üstünde insan, yolculuk amacıyla uçağa biniyor. Ancak, hız ve konfor sağlayan uçaklar, özellikle hasta ve yaşlı yolcular için bir çok sağlık riskini de beraberinde getiriyor. Her uçuş, yolcular için az veya çok stres, korku ve endişe demek. Seyahat öncesi başlayan bu stresin dozu, havaalanlarındaki güvenlik kontrolleri, bilet ve bagaj işlemleri, uçağı kaçıracağım endişesi ile giderek yükselir. Kaza endişesi, uçuş sırasındaki sıkıntılar ve iniş sonrası telaşlar, insanları adeta stres topuna dönüştürür. Sağlıklı yolcular bu tempoya ayak uydururken, ciddi önlem alınmazsa, özellikle hasta ve yaşlı yolcularla bebekler önemli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilir.

    İlk sırada kalp krizi

    Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Med Line, Atatürk Havalimanı Doktoru Gazi Erat, uçuş stresinin kalp ritim bozukluklarına, kan basıncının yükselmesine ve pıhtılaşma artışı sonucu damar tıkanmalarına yol açtığına dikkat çekerek, uçuş esnasında görülen ölüm nedenlerinin başında, kalp hastalıklarının geldiğini söyledi. Uluslararası Hava Taşıma Örgütü (IATA) tarafından yapılan araştırmada, uçuş sırasındaki ölümlerden yüzde 56'sının kalp hastalığından kaynaklandığı rapor edilmiş.

    Sunal'ın uçak korkusu

    Uçak fobisi olan sinema sanatçısı Kemal Sunal da film çekimi için Trabzon'a giderken İstanbul'dan bindiği uçak henüz kalkmadan geçirdiği kalp krizi sonucu, yaşamını yitirmişti.

    Kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, astım, sara, diyabet, (inme), enfeksiyon hastaları ile bazı ruh hastalarının belirli önlemler alınarak uçurulması dikkat çeken havacılık uzmanları, ayrıca tüberküloz, suçiçeği gibi bulaşıcı hastalığı olan yolcuların da, doktor raporu ve özel önlemle uçurulması gerekiyor. Gebelikte ise, birçok havayolu şirketi, raporsuz uçabilmek için 28. haftayı baz olarak alıyor.

    Kabin basıncı

    Uçuş sırasındaki yolcu sağlığını etkileyen sorunların en sık rastlananı, kabin basıncının düşmesi. Kabin içindeki düşük basınç, kulak ve sinüs ağrıları ile, çürük dişi olanlarda diş ağrılarına, uçuş öncesi gazlı yiyecek yiyenlerde ise karın ağrılarına neden olabiliyor. Kabin içindeki solunum havasında bulunan oksijen azalmasının, özellikle kalp ve akciğer yetmezliği ile anemi hastaları için ciddi sonuçlara yol açtığı gözlendi.

    JET-LAG VE EKONOMİ SINIFI SENDROMU

    Kıtalararası uçuşlarda, her yolcuyu az veya çok etkileyen jet-lag, yolcularda, baş ağrısı, iştahsızlık gibi sorunlar yaşamasına neden oluyor. Uçuşlarda dar alanda hareketsiz oturan ekonomi sınıfı yolcularda, ödem ve kramp gibi şikayetlerden, derin damar trombozu denen bacaklarda kan göllenmesi ve pıhtı oluşması gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Havacılıkta "ekonomi sınıfı sendromu" olarak bilinen bu şikayetlerden kurtulmak için yolcuların, zaman zaman gezinmeleri, bacaklarını bel hizasında yere paralel uzatmaları öneriliyor.

    SAĞLIKLI BİR UÇUŞ İÇİN

    Uzmanlar, sağlıklı bir seyahat için uçak yolcuları ve havayolu şirketlerinin üzerine düşen görevleri de şöyle sıralıyor: Yolcular uçuş öncesi hazırlıklarını geniş zamanda tamamlayarak, havaalanına uçuş saatinden en az iki saat önce gelmeli ve zamanla yarışan bir telaş içerisinde olmamalı. Ayrıca, rahatsızlıklarını, varsa raporlarını ve kullandıkları ilaçları, mutlaka havayolu personeline bildirmeli. Havayolu şirketleri de, uçağa binecek yolculardan sağlık sorunu olanları, uçuş öncesinden tıbbi yönden değerlendirmeli, uçakta acil tıbbi müdahale imkanları ve eğitilmiş personel görevlendirmeli. Özel durumlarda ise, yerden telsizle önerileri alınacak uzman tıbbi personel hazır tutulmalı.


  •  
    Çocuklar artık kızamıktan ölmeyecek
    Sağlık Bakanı Akdağ, "Önümüzdeki yıllarda artık ülkemizde kızamıktan ölen çocuk olmayacak" dedi. Akdağ, menenjit, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının rutin aşı takvimine alınması konusunda ön karar alındığını bildirdi.
    Suya sabuna dokunun...
    Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en tesirli yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir.
    Doktor seçtiğin gibi anestezistini de seç
    EÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Boyacı, "Hasta cerrahını seçtiği gibi anestezistini de seçmeli" dedi.
    Nüfusun yüzde 7'si şeker hastası
    Türkiye nüfusunun yüzde 7'sinin şeker hastası olduğu bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2000 yılı itibariyle Türkiye'de 2 milyon 920 bin diyabet hastası bulunduğunu belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, araştırmaların, nüfusun yüzde 7'sinin diyabet hastası olduğunu gösterdiğini kaydetti. Akdağ, hastalığının farkında olmayanların sayısının, bilinen hasta sayısına yakın olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, 808'i Sağlık Bakanlığı'na bağlı olmak üzere bin 205 hastanenin genel dahiliye, 47 adet eğitim ve araştırma hastanesi ve 53 üniversite hastanesinin endokrinoloji ve metabolizma bölümleri tarafından yürütüldüğünü bildirdi. hastalığının tedavisinde adacık nakli, gerekse diğer bilimsel çalışmaların bakanlığı tarafından izlendiğini ve desteklendiğini kaydeden Akağ, "Henüz araştırma safhasında olan bu çalışmaların sonuçlanması halinde gereken düzenlemeler yapılacaktır" dedi.
    23 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED