AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
TMSF'de yıldız savaşları başlıyor
Star TV için büyük kapışma bugün

TMSF'nin 155 milyon dolar muhammen bedel ile satışa çıkardığı Star TV'nin ihalesi, bugün büyük bir çekişmeye sahne olacak. Kanadalı medya devi CanWest, Doğan Grubu, Ciner Grubu, inşaatçı Ekşioğlu Grubu ve Torunlar-Nurol ortaklığı olmak üzere beş grup Star'ı almak için yarışacak.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Geçtiğimiz hafta radyolarla başlayan Star Medya şirketlerinin satışı, bugün en yüksek gelirin beklendiği Star TV ihalesiyle sürecek. Geçen hafta Süper FM ve Metro FM'in Kanadalı medya devi CanWest'e satışıyla, beklentilerin üzerinde toplam 56 milyon dolar gelir elde edilirken, Uzan şirketleri içinde en yüksek gelir ise Star TV ihalesinden sağlanacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Star TV için belirlediği 155 milyon dolarlık muhammen bedelin çok üstünde bir gelir bekliyor. Uzmanlar, ihalenin çok çekişmeli geçeceğini, muhammen bedelin iki-üç katına ulaşılabileceğini belirtiyorlar.

    Medya devleri de, müteahhitler de Star'ı istiyor

    Türkiye'nin ilk özel televizyonu olan Star TV'nin ihalesinde, Kanadalı medya devi CanWest ile işadamı Mehmet Kutman ortaklığındaki CGS, Doğan Grubu'na ait Işıl Televizyon, Ciner Televizyon, Torun-Nurol ortaklığındaki Atlantik Basın Yayın ve inşaatçı Ekşioğlu ile Ali Tunga ortaklığındaki Etik Yayıncılık yarışacak. Star TV ihalesi kapalı zarfla teklif alma ve açık artırma yöntemleriyle ile yapılacak. Kapalı zarfla teklif verecek olan 5 şirketten en düşük teklifi öneren ilk turda elenecek. Diğer dört şirket zarflardan çıkacak en yüksek bedel üzerinden açık artırmaya katılacak. Açık artırmada verilen en yüksek teklif, muhammen bedelin altında kalırsa aynı gün ikinci bir açık artırma daha yapılacak. Teklifler peşin olarak doları cinsinden verilecek. Ancak ihaleyi kazanan şirkete ihale şartnamesinde belirtilen koşullarda vadeli ödemede yapabilme olanağı da sağlanacak.

    İki radyodan 56 milyon dolar geldi

    TMSF, geçen hafta Star Medya Grubu kapsamında Süper FM, Metro FM, Joy FM ve Joy Türk radyolarının ihalelerini tamamladı. Süper FM'i 33.1 milyon dolar ve Metro FM'i de 22 milyon 850 bin dolara Kanadalı medya devi CanWest ve Kutman ortaklığı alırken, Joy Türk'e 2 milyon 700 bin, Joy FM'e de 3 milyon dolarla en yüksek teklifi Doğan Grubu verdi. Joy Türk ve Joy FM'e verilen en yüksek teklifler muhammen bedelin altında kaldığı için her iki radyo kanalının satışına ilişkin kararı TMSF Kurulu verecek.

    TV'lerin reklam geliri, iş dünyasının medyaya iştahını kabartıyor

    Türkiye'de tüm reklam pastası halen 1.7 milyar dolar düzeyinde. Ancak, her yıl en az yüzde 30 artan bu rakamın birkaç yıl içinde 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu nedenle Türk medya şirketleri yanında, uluslararası medya devleri de TMSF'nin elindeki medya şirketlerine kayıtsız kalamıyor. Star TV'ye özel ilgi ise, reklamlardan aslan payını televizyonların alması. Türkiye'de toplam reklam gelirlerinin yüzde 54'ünü televizyon kanalları, yüzde 31.7'sini gazeteler alıyor, kalan bölümü de radyo, dergi, internet ve diğer yayınlar paylaşıyor. Ulusal çapta yeni televizyon ve radyo frekansına izin verilmiyor. Bu durum, mevcut kanalların marka değerini artırıyor.

    Süper FM'i alan CanWest ihaleye 'ortak sıfatı' ile giremeyecek

    Bu arada Süper FM ihalesini Turkcom şirketi ile birlikte kazanan Kanadalı medya grubu CanWest, RTÜK Yasası gereği, bundan sonraki ihalelerde ortak olamayacak. Çünkü RTÜK Yasası'na göre, ulusal radyo ve televizyonlarda yabancıların payı en fazla yüzde 25 olabiliyor, aynı kişi ikinci bir radyo ve televizyona ortak olamıyor. Bu nedenle, Turkcom'un kazandığı Metro FM ihalesinden sonra CanWest'in sıfatı 'danışmanlık' olarak açıklanmıştı. Grup Star Gazetesi, Star TV ve grubun diğer kuruluşlarının satışına da yine ortak olarak giremeyecek.

    İHALEYE KİMLER KATILIYOR?

  • CGS YAYINCILIK: Kanadalı medya devi CanWest-Mehmet Kutman ortaklığındaki CGS, geçtiğimiz hafta Süper FM'i de aynı isimle 33.1 milyon dolara satın alırken, Metro FM ihalesini de 22.8 milyon dolar vererek Pasifik Televizyon ismiyle kazandı. Kanadalı işadamı Leonard Asper'in şirketi CanWest, büyüyen reklam pastası nedeniyle Türk medyasına ilgi duyduğunu saklamıyor. Şirket, başta İsrail, İrlanda ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede medya sektöründe söz sahibi. CanWest, İsrail'de Jarusalem Post'un da yüzde 50 ortağı durumunda.

  • CİNER TELEVİZYON VE RADYO İŞLETMECİLİĞİ: Turgay Ciner'in sahip olduğu Grup bünyesinde ATV, MTV, Sabah, Takvim, Bugün, Fotomaç, Aktüel başta olmak üzere birçok basın yayın kuruluşu bulunuyor.

  • IŞIL TELEVİZYON YAYINCILIK: Türkiye'deki reklam pastasının yüzde 40'ını elinde tutan Aydın Doğan da Star'ı istiyor. Doğan Grubu içinde Kanal D TV, CNN Türk ortaklığı olmak üzere iki ulusal televizyon kanalı, 8 günlük gazete ve birçok dergi var.

  • ETİK YAYINCILIK: Star TV'ye talip olan şirkette, inşaat sektöründeki faaliyetleriyle tanınan Ekşioğlu Ailesi'nin iki üyesi bulunuyor. Hasan Ekşi ve Ömer Faruk Ekşi'nin yanı sıra Rainbow'un Türkiye Temsilcisi Ali Tunga da bu şirketin ortakları arasında. Ortaklar, yabancılarla görüştüklerini de açıklamıştı.

  • ATLANTİK BASIN YAYIN: Medya sektöründe daha önce yeralmayan Nurol Grubu ile Torunlar Şirketler Grubu'nun ortaklığında bulunuyor. İnşaat ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Torunlar, TMSF bünyesinde bulunan Telsim'in Esentepe'deki arsasını 45.9 milyon YTL'ye almıştı. Çarmıklı ailesine ait olan Nurol ise, inşaat, turizm ve finans sektöründe faaliyet gösteriyor.

    Türkiye'nin ilk özel televizyonu

    Star TV, yasası olmamasına rağmen Türkiye'de yayına başlayan ilk özel televizyon oldu. TRT'nin yayın tekeli, 1990 yılında Cem Uzan ve Ahmet Özal ortaklığındaki Magic Box şirketinin Almanya'dan uydu kiralaması ve buradan Türkiye'ye yayın yapmasıyla yıkıldı. O dönemde Türkiye'de bulunan yasa boşluğu nedeniyle Star 1 adıyla kurulan ilk özel televizyon kanalı, diğer girişimlere cesaret verdi. Yurtdışından yapılan yayınlar sonrasında, 1994 yılında özel televizyon yayınları yasal duruma geldi.



  • 26 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED