AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Cami' kullanılarak kışkırtma yapılıyor

Göztepe Parkı'na cami tartışmasını değerlendiren Topbaş, "Birileri o bölgedeki vatandaşlarımızı ziyaret ederek, 'halk olarak tepki koyunuz, baskı yapınız' diyor. Ülke bunlara tahammül etmez" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Göztepe Parkı'na cami yapılması yönündeki kararına ilişkin, "Birileri o bölgedeki vatandaşlarımızı ziyaret ederek, 'halk olarak tepki koyunuz, baskı yapınız' diyor. Halkı ayaklandırmak, bu yönde teşvik etmek çok yanlış. Ülke bunlara tahammül etmez" dedi.

Topbaş, Cemal Reşit Rey Konferans Salonu'nda düzenlenen ''AB Sürecinde Türkiye'ye Genç Bakış'' konulu sempozyumun ardından, basın mensuplarının, Göztepe'ye cami kararına ilişkin sorularını cevapladı. Kadir Topbaş, bu konunun, iddia edilenin aksine CHP grubunda tartışıldığını belirterek, şunları söyledi:

Camiye karşılık cemevi

"Grupta, 'Biz camiye karşı çıkmayalım. Bu, Meclis'ten AK Parti'nin oylarıyla geçer. 2 tane de cemevi var, cemevleri de geçer' denilmiş. Grupta, camiye karşı olmadıklarını, bu konuyla ilgili kendilerinin Meclis'te oy vermemekle birlikte, aleyhte de konuşmayacaklarını prensip kararına bağlamışlar. Meclis'te gündemdeyken de kimse müzakere etmiyor. Ayrıca İmar Komisyonu'nda da cami kararını CHP'li üye, cemevi kararını da AK Partili üyeler yazıyor. Burada konsensüs oluşturmuşlar. Sonradan böyle olay çıkardılar.''

Birileri kışkırtıyor

''Grup başkanlarını davet ederek önümüzdeki hafta toplantı yapacağım'' diyen Kadir Topbaş, Kadıköy Belediye Başkanı ile de görüşeceğini, konunun yeniden müzakere edileceğini söyledi. Topbaş, şöyle devam etti:

"Öyle 'gelişi güzel geçti, haberimiz yoktu', bunlar yanlış ve hoş olmayan ifadeler. Bize ulaşan bilgilere göre, birileri o bölgedeki vatandaşlarımızı ziyaret ederek, 'halk olarak tepki koyunuz, baskı yapınız' diyor. Halkı ayaklandırmak, halkı teşvik etmek çok yanlış. Bu kimseye bir şey kazandırmaz. Ülke bunlara tahammül etmez. Kavgalar ve kavga eden siyasiler geride kaldı. Biz kavga eden siyasi olmak istemiyoruz. İstanbul'un geleceği için en doğruyu, en güzeli yapmak durumundayız. Bu adımları atıyoruz.'' Başkan Topbaş, birçok yerde yapılan camilerin de estetikten yoksun olduğunu, yapı olarak etkilemediğini belirterek, ''Bir ibadethanenin yapısı ve mimarisiyle halkı etkilemesi, insanlara huzur vermesi lazım'' dedi.

Camiye ihtiyaç yok denemez

Meclis kararının, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili tarafından onaylandığını belirten Topbaş, şu anda dosyayı, geçmişinden bugüne kadar hukuki durumu da dahil her yönüyle incelediğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ''Burada uygun mudur, değil midir, başkan olarak ben onu tekrar inceliyorum'' dedi. Kadir Topbaş, 60 bin nüfuslu bölgede 4.5 kilometrelik alan içinde 2 tane cami bulunduğunu ve parka en yakın caminin 1200 metre mesafede olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Geçmişte kilise, cami ve sinagog aynı sokakta yapılıyordu ve hiç kimse bundan gocunmuyordu, komplekse düşmüyordu. Geçmişteki bu hoşgörünün AB sürecindeki Türkiye'de bugün de olması lazım. Kadıköy'ün nüfusu şu anda 700 binin üzerinde. 100 camiden bahsediliyor. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede 'cami ihtiyacı yoktur' denemez. İbadetin nevine göre belki 5 vakit namazda dolmayan camiler vardır, ama cenaze, cuma ve bayram namazlarında hiç sığılmıyor. Cemevi, kilise yapılıyor. Camiler de gerekirse yapılır, ama yeri tartışılırsa, bunlar üzerinde konuşulur, müzakere edilir.''



26 Eylül 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED