AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bu da Haydarpaşaport

Galataport'un 10 katı daha büyük olan Haydarpaşa Limanı ve Garı'nın bulunduğu alan üzerine yapılacak Haydarpaşa Kompleksi'nin detayları ortaya çıkmaya başladı. Proje, 1 milyon 300 bin metrekare alan üzerine kurulacak.

  • HAMDİ ATEŞ /ANKARA
    Haydarpaşa Limanı ve Garı'nın bulunduğu alan üzerine kurulacak Haydarpaşa Kompleksi'nin detayları belli oldu. İstanbul'un en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Haydarpaşa Limanı ve Garı ile çevresini kapsayacak proje 1 milyon 300 bin metre kare alan üzerine kurulacak.

    Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihale edilecek Haydarpaşa Kompleksi'nin ihalesine katılacaklar, ödeme planı sunacak ve projeyi de üslenecek. Şartnameye göre hazırlanacak proje üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşacak bir kurul tarafından da incelenecek.

    Olmazsa olmaz üç şart

    Projenin ihalesi için TCDD'nin bir komisyon oluşturduğu ve çalışmaların çok gizli yürütüldüğü öğrenildi. İhale için TCDD'nin yaptığı çalışmalarda bugüne kadar başta tarihi Haydarpaşa Garı olmak üzere tarihi eserlerin korunması, yeşil alanların oluşturulması ve İstanbul'un silüetini değiştirmemesinin şartnamede yer alması kesinleşti. Projeyle, İstanbul'un Avrupa Yakası'na göre turizm ve ticarette geride kalan Anadolu Yakası'nın bu yönden canlandırılması planlanıyor. Yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek projeye göre, Anadolu yakasının turizmden aldığı yüzde 3'lük payın yukarı çıkarılmasına çalışılacak. Projenin ihalesine Galataport gibi 49 yıllığına çıkılacak. Haydarpaşa Kompleksi içerisinde yat limanı, yat külübü, kuruvaziyer limanı, hastane, oteller, kongre ve kültür merkezi, konutlar, iş merkezleri, ticaret alanları, alışveriş merkezleri, spor merkezleri, parklar, okullar ve otopark bulunacak.

    Bölge turizmini canlandıracak

    Proje, Tüp Geçiş Projesi'ne bağlantılı olarak hayata geçecek. Tüp Geçiş Projesi sonrasında Haydarpaşa Garı kullanılmayacak. Yine Tüp Geçiş'in ardından halen yük limanı olarak kullanılan Haydarpaşa Limanı da, turizm amaçlı kullanılmaya başlanacak. Proje ile bölgedeki kötü görüntüler kaldırılacak. Projenin gerçekleştirileceği alan ise, Harem Otogarı ve çevresi, liman Ro-Ro sahası, yeni mol, eski mol, TCDD manevra alanı, eski eğitim binası ve arsası, DLH arazisi, silo ve TMO binaları, gar binası, ticari ambarlar, depo ve atolyeler ile lojmanlar bölümünü kapsayacak.

    49 yıllığına ihale edilecek

    Bölge için 2003 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan proje yarışmasında bu proje (üstte sağda) birinci olmuştu. Haydarpaşa Kompleksi'nde yat limanı, yat kulübü, kuruvaziyer limanı, hastane, oteller, kongre ve kültür merkezi, konutlar, iş merkezleri, ticaret alanları, alışveriş merkezleri, spor merkezleri, parklar, okullar ve otopark bulunacak.



  • 30 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED