AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Erkekler çorba sever

7,5 yıl boyunca toplam 13.000'den fazla Fransız yetişkin üzerinde yapılan araştırmada erkeklerin kadınlardan daha fazla çorba tükettiği ortaya çıktı. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre de çorbayı en fazla tüketenler çocuklu aileler.

  • MİHRİBAN ŞAFAK
    İştahımızı frenlemek, çağımızın en büyük sorunu olan obeziteden uzak durmak, sağlıklı bir yaşam sürmek için çorba en lezzetli yol. Erkekler bunu daha iyi kavramış olacak ki; çorba tüketiminde bayanlardan öndeler.

    Çorba sadece tadıyla değil, besleyici özelliği ile de sofralarımız için vazgeçilmezler arasında gelir. Çorbalar, özellikle sebze çorbaları, lif, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin; yağ ve içerdikleri kalori miktarı da oldukça düşüktür. Son dönemde Fransız yetişkinlerin çorba tüketimi ile folik asit (B6 ve B9 vitaminleri), beta-karoten, C ve E vitaminlerinin vücutta bulunmaları arasındaki ilişki incelenmiş ve çarpıcı bulgular ortaya çıkarılmıştır. 7,5 yıl boyunca toplam 13.000'den fazla Fransız yetişkin üzerinde yapılan araştırmada alınan gıda kayıtlarına göre; çorba tüketiminin alınan vitaminler açısından etkisi kayda değerdir. İşte araştırmadan ilginç sonuçlar;

    ERKEKLER, KADINLARA ORANLA DAHA DÜZENLİ ÇORBA İÇİYOR

  • Erkeklerin yüzde 46'sı, kadınların ise yüzde 42,5'i düzenli olarak çorba içiyor.

  • Kadınların yüzde 47,3'ü, erkeklerin yüzde 48,8'i ara sıra çorba içiyor ya da hiç içmiyor.

  • Ortalama çorba tüketimi; ara sıra çorba içenlerde 14,3 ml, düzenli çorba içenlerde 70,5 ml, çok çorba içenlerde ise 148 ml.

  • Çok çorba içenlerde çorba, toplam beta-karoten alımının erkeklerde yüzde 12,5'ini, kadınlarda ise yüzde 13'ünü; toplam C, E Vitamini ve folik asit alımının ise yüzde 4-5'ini karşılıyor. Bu da çorba tüketicilerinin, daha fazla meyve sebze yemesine ve çorba tüketmeyenlere göre daha sağlıklı bir gıda rejimi benimsemiş olmalarına bağlanabilir.

  • Çoğu çorbanın bileşiminde çeşitli sebzeler ve domates olduğu dikkate alındığında, toplam beta-karoten alımının artacağı da açıktır.

    ÇOCUKLARIN YÜZDE 95'İ ÇORBA İÇMEYE BAYILIYOR

    Çorba, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların beslenmesi açısından da son derece önemlidir. Özellikle küçük çocuklar, gıda alımları açısından ebeveynlerine bağımlıdır. Anne ve babalar bilinçli beslenme hakkında ne derecede eğitimli ve ne oranda sağlıklı besleniyorsa; çocuklar da o şekilde beslenecektir. Büyük çocuklarda ise belli bir yaş dönemini atlattıktan sonra, yeme alışkanlıkları ebeveynler yerine daha çok, arkadaşlarının yeme alışkanlıklarına uyum gösteriyor. Çocukların genellikle, sağlık açısından çok faydalı olan - özellikle sebzeleri - sevmediğini düşünürsek; mis gibi ve sıcacık bir çorba, onların büyüme ve gelişme döneminde alması gereken minimum sebze ve besin öğesi ihtiyacını karşılayacak; vitamin ve mineraller açısından zengin, en güzel alternatiftir. Üstelik yapılan araştırmalara göre; çocukların %95'i çorba içmeyi seviyor.


  •  
    Kalp için yoga
    Strese karşı etkili olan yoga, aynı zamanda kan basıncını, kolesterolü ve şeker seviyesini düzenliyor.
    Horlamaya
    kesin çözüm

    Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde yapılan boksör dişliğine benzer protezle, horlama sorunu olanlar tedavi ediliyor.
    İnci gibi dişlere sahip olabilirsiniz
    Bembeyaz dişlere mi sahipsiniz yoksa dişleriniz sararmış mı? Düzgün ve temiz dişler hem kişinin kendine verdiği önemi hem de kişiliğini ortaya koyuyor!
    Yağ bal yeme bol bol gül!
    Uzmanlar, mizah ve gülmenin, daha sağlıklı bir yaşam sürmek için en az diyet ve egzersiz kadar önemli olduğunu belirterek "Yapılan araştırmalar, mizah duygusu ve rahat gülebilmenin hastalıklara karşı direnç gösterilmesine yardımcı olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Gülme Kulübü Başkanı İlham İnan Dündar, son 20 sene içerisinde mizahın tedaviye yönelik yararlarıyla ilgili yapılan çalışmaların gülmenin ve mizah duygusunun insan sağlığı üzerine ne kadar etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Neşe ve mutluluğun insan vücudunun hastalıklara karşı direncini arttırabileceğini gösteren bilimsel delillerin her geçen gün arttığını anlatan Dündar, mutlu insanların gribe yakalanma ihtimalinin diğerlerine göre yüzde üç daha az olduğunu söylüyor.
    28 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED