AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Havariler, diyalog bağı

Medeniyetler Buluşması'ndan ilahiyatçı yazar Cemal Uşşak'ın Havarilerle ilgili sunumu yabancı katılımcılar tarafından beğeni topladı. Uşşak, Havarilerin Hıristiyanlıkla Müslümanlık arasında diyalog bağı olduğunu söyledi.

İlahiyatçı Yazar Cemal Uşşak'ın, 1. Hatay Medeniyetler Buluşması'nda sunduğu "Kur'an-ı Kerim ve Tefsirlerine Göre Havariler" adlı tebliğ uluslararası katılımcılar tarafından çok beğenildi. Uşşak, "Kur'an-ı Kerim Hz. Musa'nın yakınlarını olumsuz sıfatlarla anarken, kendi müminlerine Hz. İsa'nın Havarilerini, uyulması ve peşlerinden gidilmesi gereken bir nevi 'ideal şahsiyetler' olarak sunmaktadır" dedi. Hıristiyan ve Müslümanların çoğunun Havarilerin iki din arasında 'diyalog bağı' olduğundan habersiz olduğunu vurgulayan Uşşak, "Hiç şüphesiz semavi dinlerde Allah'ın mesajlarını emirlerini ve yasaklarını insanlara ulaştıran peygamberlerdir. Bu sadece bir aktarım değil Rabb'den kendilerine vahyedileni önce kendi benliklerinde yaşama, sonra da diğer insanlara ulaştırmadır. İşte bu ulaşımın ilk halkası Havariler ve Sahabilerdir. Diyalog peşindeki dostlarımız bu Havari bağı üzerinden giderse diyalog güçlenecektir" dedi.

Havarilere dua edilmeli

Havarilerin Kur'an'ın özünde yeraldığını belirten Uşşak, kendisinin Sahabeler hakkında yaptığı gibi Havariler hakkında da dua ettiğini söyledi. Uşşak şöyle konuştu: "Kur'an haşa bir roman değildir. İsim isim anlatmaz. Orada önemli olan özdür. Havariler de müminlere örnek olan özün içindedir. Bunun için havarilere de dua edilmelidir." Semavi dinlerin aynı kökten geldiğini belirten Uşşak, "Din tektir. Din değişmez, değişen ritüellerdir, şeriatlardır" dedi.

Havari "beyaz" demek

İslami kaynaklarda yeralan yorumlara göre Havari kelimesinin sözlük anlamının "beyaz" veya "beyazlık" olduğunu belirten Uşşak, "Hz. İsa'ya ilk iman edenler beyaz elbiseler giydikleri için onlara Havari denmiştir" dedi. Uşşak, İbni Kesir, Fahrettin-i Razi ve Elmalılı Hamdi Yazır'ın Kur'an tefsirlerinden örneklerle, İslamiyet açısından Havarilerin önemini anlattı. Özellikle Hıristıyan ve Musevi katılımcıların Kur'an'dan ayetlerle Havari konusunu anlatan Uşşak'ı tebrik ettiği görüldü.



30 Eylül 2005
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED