AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Gül, Belge'yi bekleyecek

MÇB, COREPER'den de çıkmadı. 2 Ekim'deki dışışişleri bakanları zirvesinde de çözüm olmazsa, Belge'nin akıbeti 3 Ekim'e kalacak. Abdullah Gül, Lüksemburg'a gitmek için 3 Ekim'de öğleye kadar sonuç bekleyecek


Berivan Oruçoğlu
Brüksel

AB Daimi Temsilcileri (COREPER), 3 Ekim'de başlaması öngörülen Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin temelini oluşturacak Çerçeve Belgesi üzerinde dün yapılan toplantıda da uzlaşmaya varamadı. Bunun üzerine AB Dönem Başkanı İngiltere, 2 Ekim'de dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı. Eğer Pazar günü de uzlaşma sağlanamazsa, MÇB'nin şekillenmesi 3 Ekim'e kalacak. Müzakerelere başlama töreninin Pazartesi akşamı olduğunu belirten kaynaklar, öğleye kadar bir sonuç alınacağını kaydediyor. AB kanadında bu gelişmeler yaşanırken Ankara ise Belge'yi görmeden tutumunu açıklamama kararını koruyor. MÇB'nin 3 Ekim'e kalma ihtimaline karşı tavır geliştiren Ankara, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü müzakerelere başlama töreni için Lüksemburg'a götürecek uçağı Esenboğa'da öğleye kadar hazır bekleyecek. Dışişleri Bakanı Gül de "Belgeyi görmeden Ankara'dan ayrılmayacağını" açıkladı. Gül, "Ciddi problemlerle karşı karşıyayız" dedi. Bir Dışişleri yetkilisi, "Lüksemburg'a uçak 3 saat 40 dakika sürüyor. MÇB Pazartesi çıkarsa belgeyi incelemek için sadece saatimiz olacak. Yani vakit olmayacak. Sadece değişikliklere bakabileceğiz" dedi.

Avusturya, AB içinde izole edildi

Bu arada diplomatik kaynaklar Avusturya'nın belgeye tam üyelik dışında alternatifler ekletme ısrarı nedeniyle COREPER'de anlaşma sağlanamadığını duyurarak, Viyana'nın süreci tıkama nedeninin Hırvatistan'la üyelik müzakerelerini Türkiye ile eş zamanda başlatmak için olduğunu belirttiler.

AB'nin diğer üyeleri, Avusturyalıların 'tam üyelik dışında bir alternatif' önerisini kabul etmenin 17 Aralık kararlarını tekrar tartışmaya açmak anlamına geleceğini belirterek, Viyana'nın önerilerini reddetti. Türkiye'nin üyeliğini destekleyen ülkelerin diplomatları, 3 Ekim'e kadar Birlik ülkelerinin Avusturya'yı uzlaşmaz tutumundan vazgeçirmek için çaba göstereceklerini belirttiler.

'Ortak hedef'e taktılar

Toplantıda, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye ile müzakerelerin açılış konuşmasını da masaya yatıracak. Kaynaklar, Straw'un konuşmasına Avusturya ve Kıbrıs Rum yönetiminin değişiklik önerileri ile itiraz edebileceklerini belirttiler. Viyana imtiyazlık önerisinden vazgeçerek Çerçeve Belgesi'nde ve Straw'ın konuşmasında yer alacak, "müzakerelerin ortak hedefi üyeliktir" cümlesindeki, "Ortak hedef" ifadesinin metinden çıkarılmasını isteyecek.

Rum yönetiminin ise İngiltere'den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yapacağı konuşma metninde, tanıma konusunu gündeme getirmemesi için girişimde bulunacağı öğrenildi.

3 Ekim'de hükümetlerarası konferansta müzakereler, imza töreni şeklinde değil, dönem başkanının Dışişleri Bakanı ve aday ülkenin sorumlu bakanının yapacakları açılış konuşmaları ile başlıyor. Bu nedenle AB dönem başkanının yapacağı açılış konuşmasının tüm birlik ülkeleri tarafından önceden onaylanması gerekiyor.

Ankara masadan kalkmamalı

Öte yandan önceki gün Avrupa Parlamentosu'nun süpriz kararının ardından Ankara'daki atmosferin olumsuzlaştığını anımsatan kaynaklar, Türkiye'nin 3 Ekim'de Lüksemburg'a gelmesi gerektiğine işaret ettiler.



30 Eylül 2005
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED