AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A

Talabani işbirliği istiyor
Irak Kalkınma Bakanı Salih, Ankara'ya Talabani'den mektup getirdi Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Dr. Behram Salih, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakanı İbrahim Caferi'den mesaj getirdi. Salih, NTV'ye yaptığı açıklamada, Talabani ve Caferi'nin Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri geliştirme kararlılıklarını teyit eden birer mektup getirdiğini söyledi. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde barınan terör örgütüne ilişkin kaygılarını ciddiyetle ele aldıklarını ifade eden Salih, bölgesel güvenlik için Türk ve Irak hükümetleri arasında daha geniş istihbarat değişiminin gerekli olduğunu belirtti. Bu arada Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Berham Salih'i kabul ederek bir süre görüştü. İki bakanın basın açıklamasında İngilizce konuşan Salih, bir gazetecinin Kürtçe sorusuna Kürtçe cevap verince bu duruma şaşıran Bakan Güler, "Ne konuşuyorlar. Burada tercüman yok mu? " diye çevresinde Kürtçe tercüman aradı.

 Gül: WT'deki yazı fanatik bir grubun işi
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington Times'ta yayınlanan Türkiye karşıtı makalenin fanatik bir grubun girişimleriyle yayınlandığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, Washington Times gazetesinde, "Türkiye'nin İslamcı-faşist bir yapıya dönüştürüldüğü'' iddialarına yer veren makaleye ilişkin soru üzerine, bu makalenin "çok çirkin, çok kasıtlı, yalanlarla dolu ve Türkiye'nin gerçekleriyle hiç alakası olmayan bir yazı" olduğunu belirtti. Türkiye'deki değişime dikkat çeken Gül, "Böyle bir ortamda böyle bir yazı çıkarsa bunun arkasında kasıt aramak gerekir''dedi. Gül, daha önce de aynı yönde çıkan bu yazıları ABD'de fanatik bir grubun organize ettiğini, bu tür faaliyetlerin Türkiye'deki bazı çıkar çevreleriyle de uzantılı olduğunu bildiklerini kaydetti.

  • ANKARA

     AB tam üyelik fikrinden vazgeçmeli
    Türkiye'nin önüne en büyük sorunu çıkaran Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, AB liderlerini, ''Türkiye ile müzakerelerin tam üyeliği hedeflemesi fikrinden vazgeçmeye'' çağırdı. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Schüssel, ''Eğer Türkiye'nin süreç içinde ilerleme kaydedeceğine inanıyorsak, Hırvatistan'a da aynı güveni duymalıyız '' diye konuştu. Türkiye'yi AB'ye mümkün olduğu kadar güçlü şekilde bağlı tutacak alternatif formüller üzerinde ısrar eden Avusturya Başbakanı, AB liderlerine, ''Türkiye ile müzakerelerin tam üyeliği hedeflemesi fikrinden vazgeçme'' çağrısında bulundu.

     Atina: Türkiye'nin üyeliğini destekliyoruz
    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, Atina'nın "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediğini" söyledi. Kumuçakos, bu desteğin, Ankara'nın AB kriterlerine tam olarak uymasına bağlı olduğuna da dikkat çekti. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Lüksemburg'a gelmemesi olasılığına ilişkin sorulara, "Yorum yok" yanıtını veren Kumuçakos, "Türkiye'nin Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'ni tanıması şartının müzakere belgesinde yer alıp almadığına" ilişkin soruları da "Müzakere çerçevesi, Türkiye'nin bir aday ülke olarak AB müktesebatına tam uyumunu öngörmektedir. Bu çerçevede, Türkiye, 25 üye ülkenin aldığı kararlar ve yaptıkları deklarasyonlarla uyum sağlamak durumundadır" şeklinde cevapladı.

  • ATİNA (A.A)

     Villepin: Türkiye'ye denetim istiyoruz
    Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin açık bir şekilde denetim altında olmasını istediğini söyledi. De Villepin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üyeliğinin Fransa'da halkoylamasına sunulacağını da anımsatarak, "3 Ekim'de AB tarafından müzakereler başlatıldıktan sonra, açık, denetim altında ve her aşamasında isteklerin açıkça belirtildiği bir süreç olmasını istediklerini" söyledi. Türkiye'nin üyeliğinin hayata geçebilmesinin üyelik için gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu yineleyen de Villepin, açık denetim altındaki sürecin sonunda, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın isteğine uygun olarak Türkiye'nin üyeliğinin referanduma sunulacağını söyledi.

  • PARİS (A.A)

     Arap dünyasından Türkiye'ye AB desteği
    Katarlı araştırmacı Abdülhamid El Ensari, ''AB'nin, Türkiye'yi kabul ederek, demokratik ve ılımlı İslam devleti modelini cesaretlendirebileceğini'' belirtti. El Ensari, Körfez ülkeleri liderlerinin ''Müslüman bir ülkenin'', ''bir Hıristiyan kulübüne'' girmesinin ''her iki tarafın yararına'' olduğunu düşündüklerini belirtti. Ürdün Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Fares Braizat da Türkiye ile başlaması öngörülen üyelik müzakerelerinin ''Araplar için cesaret verici bir işaret'' olduğunu kaydetti. Suriye'de, el Baas gazetesinin yazı işleri müdürü Elias Murad da Türkiye'nin üyeliğiyle Suriye'nin AB'nin doğrudan komşusu olacağını kaydetti. Lübnanlı resmi bir kaynak da ''Lübnan açısından da yararlı olacağını'' söyledi.



  • 30 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED