AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bingöl yine sallandı

Karlıova Bingöl arasında 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 54 kişinin yaralandığı depremde eski binalar hasar görürken, çevre il ve ilçelerde insanlar paniğe kapıldı.

Bingöl'de dün saat 10.41'de 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 5,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Karlıova Bingöl arasında olduğunu kaydetti.

Bingöl'ün Karlıova İlçesi Kaymakamı Erkan Çapar yaptığı açıklamada, depremin ardından Devlet Hastanesi'ne gelen 54 yaralıdan 5'inin kırık tespit edilmesi nedeniyle Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini belirterek, "Hayati tehlikesi bulunan yaralı yok" dedi. Jandarma ve Sivil Savunma ekiplerinin köylerde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Çapar, tüm köylere ulaştıklarını ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Okullar iki gün tatil

Bingöl Valisi Vehbi Avuç ise, eski binalarda hasar görüldüğü belirterek, "Yaralanan vatandaşlarımızın birçoğu panik nedeniyle yaralanmış, Karlıova Devlet Hastanesi'nde gerekli tedaviden geçmiştir. Tek sevincimiz herhangi bir can kaybının olmaması'' diye konuştu. Vali Avuç, Karlıova ilçe merkezi ile köylerinde okulların 2 gün tatil edildiğini de bildirdi. Depremzedelerin barınma sorunu yaşamayacaklarını kaydeden Avuç, "Talep eden her vatandaş için barınma yeri tahsis edilecek" dedi.

Bu arada Türkiye Kızılay Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Dernek Genel Müdürü Ömer Taşlı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Abdurrahman Anık'ın, Bingöl'de meydana gelen depremin ardından müdahaleyi yerinde sevk ve idare etmek amacıyla bölgede olduğu kaydedildi. Açıklamada, Türk Kızılayı öncü ekiplerinin ihtiyaç tespit raporları üzerine, söz konusu merkezlerden toplam bin çadır, 2 bin battaniye, 2 bin kumanya ve 4 seyyar mutfağın bölgeye sevk edildiği bildirildi.

Çat da depremden etkilendi

Karlıova İlçesi'nde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen Erzurum'un Çat İlçesi'ne bağlı Parmaksız Köyü'ndeki bazı konutlar zarar gördü. Bazı köylülerin, depremin hemen ardından evlerini boşalttıkları ve 12 Mart'ta meydana gelen depremin ardından kurdukları çadırlara yerleştikleri bildirildi. Yeni bir deprem yaşanabileceğinden endişe eden köylülerin, evlerine girmekten kaçındıkları belirtildi.

12 Mart'taki depremle aynı yerde

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde gerçekleşen 5,7 büyüklüğündeki depremin 4,7 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana getirebileceğini belirterek, bunun da özellikle köylerde hasar oluşturabileceğine dikkat çekti.Dr. Kalafat, yaptığı açıklamada, dün saat 10.41'de gerçekleşen 5,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün, Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu faylarının kesiştiği Karlıova'nın kuzeybatısı olduğunu belirterek, 12 Mart'taki depremle aynı yerde gerçekleştiğinin tespit edildiğini söyledi.

Kretchmer korktu

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans-Jörg Kretchmer, Erzurum Valiliği ziyareti sonrası basın mensuplarına açıklama yaptığı sırada meydana gelen deprem nedeniyle bir süre panik yaşadı.

Bazı inceleme ve görüşmelerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Kretchmer, Vali Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Kretcmer, ziyaretlerinde pek çok konuya değinme imkanı bulduklarını belirterek, şunları söyledi: "Güvenlik güçlerinin faaliyetleri, sivil toplumla ilgili gelişmeler, ildeki eğitim ve kadınların eğitimdeki durumu konularına değindik. Sonuçta şu kanaate vardık: Buradaki yetkililer, sayın vali ve ayrıca güvenlik güçleri, herkes uyulması gereken standartların bilincinde. Bu standartlara uyulması için gereken çabalarda bulunuyorlar."

Kretchmer, ziyaret sırasında, merkez üssü Bingöl'ün Karlıova İlçesi olan 5,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bir süre panik yaşadı. Vali Güvenç ile diğer yetkililerin rahatlatmaya çalıştığı Kretchmer, daha sonra açıklamasını keserek Valilik binasının dışına çıktı.



7 Haziran 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED