AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Çocukların sorularını cevapsız bırakmayın

Uzmanlar, 'Seni leylekler getirdi' masalı yerine anne ve babaların, çocuklarının cinsel konularla ilgili sorularını duymazlıktan gelmeyip, çocuğun yaşına uygun kısa ve net cevaplar vermeleri gerektiğini söylüyor.

Anne babalar küçük çocukların cinsellikle ilgili soruları karşısında çoğu zaman ne cevap verecekleri bilemezler. Cinsellikle ilgili sorular genellikle beklenen yaştan önce ve istenmeyen ortamlarda gelir. Uzmanlara göre cinselliğin biyolojik temelleri hakkında çocuk küçükken konuşmaya başlamak, ileride cinsel konular hakkında anne ve babanın bu konuyu çocukla rahatça konuşup paylaşmasını sağlıyor. Memorial Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarından Dr. Ayten Erdoğan ailelerin çocuklar soru sormaya başladıklarında, yaşları küçük diye onları duymazlıktan gelmemelerini, kısa ve net yanıtlar vermelerini öneriyor.

Siz yönlendirin

"Çocuğunuzu bilgilendirmemeniz tehlikeli sonuçlar doğurabilir" diyen Erdoğan, 3 yaşından önce çocuk cinselliği ya da bebeğin nasıl oluştuğunu merak etmiyorsa, ailelerin bu konulardan bahsetmesine gerek olmadığını belirten Uzm.Dr. Erdoğan şöyle devam ediyor:

Ancak çocuğunuz bazı sorular sormaya başladıysa, bunları duymazlıktan gelmeyip, soruları yanıtlamalısınız. Çocuğunuz 4-5 yaşında olduğu halde bu konuyu merak etmiyor ya da konuyla ilgili sorular sormuyorsa, onu siz yönlendirin. İlkokul dönemindeki bir çocuğun, cinsel organları, kız-erkek farklılığını çoktan öğrenmiş olması gereklidir, bebeğin göbekten çıktığı, leyleklerin getirdiği şeklinde düşünmesi yaşına uygun değildir. Çocuğu bu konularda bilgilendirmezseniz, arkadaşlarından yanlış ve tehlikeli bilgiler edinebilir, fantezilerinde yanlış şeyler oluşabilir ve cinselliğin utanılacak bir konu olduğunu düşünebilir."

Uzmanlar, soru geldiğinde çocuğun bu konuyu neden merak ettiğini anlamak için, gerekirse bazı sorular sorarak, onları dikkatle dinlemeyi öneriyor. "Biz genellikle çocukların bu sorularla cinsellikle ilgili mekanik ve grafik detayları bilmek istediğini düşünürüz, ancak belki sadece hangi hastanede doğduğu gibi çok basit bir şeyi merak ediyor olabilirler. Bazen, bebekler annelerinden doğar gibi bir cevap merakını gidermeye yeterli olabilir" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Çocuğun sorularına göre cevaplarınızı yönlendirebilirsiniz. Örneğin 4 yaşında bir çocuğa gereğinden fazla bilgi vermek şaşırmasına neden olabilir. Örneğin 4 yaşındaki çocuğa hamilelerin çocukları karnında taşıdığı söylendiği zaman, bazı çocuklar hamile kişinin çocuğu yemiş olduğu düşüncesine kapılıp şaşırabilir."


 
Sigara içen annenin bebeği zayıf doğuyor
SÜ'de yapılan bir araştırmada, hamilelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinin yüzde 23'ünün normalden daha zayıf olarak dünyaya geldiği ortaya çıktı.
Eş zoruyla
horlama tedavisi

Kan grubu bilmecesi
Bebek maketiyle yenidoğan eğitimi
'Kadrolu hayırsever'den
20 diyaliz makinesi

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu'nun "Kadrolu hayırsever" diye nitelendirdiği eczacı Sezai Kerci, 3 hastaneye 20 diyaliz makinesi bağışlayacak. İzmir Valiliği'nde düzenlenen bağış töreninde konuşan Vali Göksu, Sezai Kerci'nin daha önce İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne çok sayıda bağışta bulunduğunu ve kendisini "kadrolu hayırsever" ilan ettiklerini söyledi. Tepecik SSK Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki 197 kayıtlı diyaliz hastasına eski 10 diyaliz makinesinin yetmediğini belirten Göksu, şöyle konuştu: "Sezai Kerci, hastaneye 10 yeni diyaliz makinesi alacak ve üniteyi yenileyecek. Ayrıca, Bozyaka Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'ne de toplam 10 diyaliz makinesi alacak. Diyaliz makinelerinin toplam tutarı 500 bin YTL'yi buluyor." Sezai Kerci ise hastanelerin sorunlarını çok iyi bildiğini, yardımlarına imkanı elverdiği ölçüde devam edeceğini söyledi.
7 Haziran 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED