AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Rumların AB'ye girmesi
eski hükümetlerin suçu'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Önceki hükümetler de bizim Kıbrıs politikamız gibi bir politika izleseydi, bugün Rum kesimi şimdi AB'ye üye olmazdı ve Türkler de çok farklı durumda olurdu" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Önceki hükümetler de bizim Kıbrıs politikamız gibi bir politika izleseydi, bugün Rum kesimi şimdi AB'ye üye olmazdı ve Kıbrıs Türkleri çok daha farklı durumda olurdu" dedi.

    BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşler Danışmanı Sir Kieran Prendergast, önce Müsteşar Ali Tuygan ve Yardımcısı Ertuğrul Apakan, ardından da Dışişleri Bakanı Gül'le bir araya geldi. Prendergast, Ankara'ya Türk tarafının görüşlerini dinlemek için geldiğini söyledi. Bakan Gül de, Prendergast'ın BM Genel Sekreteri Annan'a rapor sunacağını hatırlatarak, kendisinin de Başbakan Erdoğan'la birlikte New York'ta Annan'la bir araya gelerek Kıbrıs sorununu konuşacaklarını bildirdi.

    Rumlara baskı görevi Annan'da

    Görüşmede Gül ve Dışişleri bürokratlarının, Kıbrıs'ta müzakerelere yanaşmayan Rum Kesimi'nin tutumundan şikayet ettiği ve Rum kesiminin tavrının çözümü zorlaştırdığını vurguladığı öğrenildi. Prendergast'a, "Rum Kesimi'ni çözüme zorlama görevinin BM Genel Sekreteri Annan'a düştüğü" de hatırlatılarak, Annan'ın çözüm için çağrısını yinelemesi istendi ve Güvenlik Konseyi'nde hala görüşülmeyen Kıbrıs raporunun onaylanmasının önemine işaret edildi. Prendergast'a, "Rumları çözüme zorlamanın yolunun, Kıbrıs Türküne uygulanan tecridlerin kaldırılmasından geçtiği" mesajı verildi.

    Eski hükümetlere sitem

    Gül, Türkiye'nin Kıbrıs politikasının gayet düzgün olduğunu belirterek, "Eğer bizim hükümetimizin Kıbrıs konusunda takip ettiği politikayı daha önceki hükümetler de takip etmiş olsaydı, Rum kesimi şimdi AB'ye tam üye olmazdı ve Kıbrıs Türkleri bugün çok daha farklı durumda olurdu" diye konuştu.

    Basın ahlakına sığmaz

    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir köşe yazarının, bir toplantıda Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkiyi "Lübnan-Suriye" ilişkisine benzettiği iddiasının hatırlatılması üzerine, "O köşe yazarı, toplantının kapalı olduğunu ve toplantı içeriğinin dışarı taşınmayacağı güvencesini verdi. Konuşulanları yanlış tarafa çekmeyeceklerini de söyledi. Ben de rahat konuştum. Ama ne bileyim ki sözlerini tutmayacaklar. Orada söylenen şeylerin sağından solundan alıp da yazmak basın ahlakıyla ne kadar bağdaşır sizin takdirinize bırakıyorum" dedi.

    'ABD'DEN PKK İLE MÜCADELE BEKLİYORUZ'

    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, terörle mücadelenin, ortak zeminde yürütülürse başarılı olduğuna işaret ederek, "İşbirliği yapılacak yerlerde dostlarımızdan işbirliği bekleriz" dedi. Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'da, gazetecilerin "ABD temaslarında Irak ve terör örgütü PKK ile mücadele konusunun gündeme gelip gelmeyeceği" sorusu üzerine, "Şüphesiz ki terörle mücadele tek taraflı olmuyor, terörle mücadele ancak ortak platformda yürütülürse başarılı oluyor. Şüphesiz ki biz Türkiye olarak kendi gücümüzle her türlü belanın altından kalkmasını biliriz. Ancak işbirliği yapılacak yerlerde şüphesiz ki işbirliğini dostlarımızdan bekliyoruz. ABD, PKK'yı terörist olarak bilen ve geçmişte de bize yardımcı olan bir ülkedir. Muhakkak ki bundan sonra da terör faaliyetlerinde, özellikle de Irak'taki yerleşik terörle mücadelede ve oradaki köklerini kazımakta işbirliği devam edecektir" diye konuştu.



  • 7 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED