AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Görüşme, Tanışma ve Evlilik

*Evlenmek ve mutlu bir yuva kurmak için belli bir tanışma şekli olur mu? Sanal tanışmalar konusundaki tartışmalara dair neler söyleyebilirsiniz? (M. Ünaldı)

Yeni bir ailenin ve yuvanın kurulmasıyla sonuçlanacak evlilik kararı, hem kadın, hem erkek için hayatlarındaki sayılı çok önemli kararlardan biridir. Böyle önemli bir karar verirken başlangıçtan sonuna kadar konunun bu önemine uygun hareket etmek uygun olur. Aksi halde evlilik gibi pekçok boyutu ve her zaman da akıl erdirilemeyecek gidişi olan bir konuda daha başlangıçta yapılacak yanlışlar, her iki taraf için de ileride ağır ve telafi edilemez durumlara ve kayıplara yol açabilir.

Evlenmeye giden yolun başlangıcı konusunda geçmişte denenmişler yanında günümüzde ortaya çıkan farklı tanışma ve görüşme biçimleri var, bunlar bundan sonra da olacaktır. Görücü usûlünden dünür gezmeye, arkadaşının tavsiyesinden herhangi bir yerde bir şekilde tanışmaya kadar sınır getirilmesi pek de kolay olmayan bu biçimlerden hiçbir tanışma ve görüşme biçiminin mutlu ve geçimli bir evlilik sağlayacağı noktasında birbirine açık bir üstünlüğü yoktur. Önemli olan tarafların birbiri hakkında yeterince bilgi edinmesi ve anlaşabileceklerine dair beklentilerinin yüksek olmasıdır.

Nikâh, tarafların karşılıklı rızalarıyla oluşan bir irade beyanı olduğuna göre, tanışma, birbirini görüp beğenme, görüşüp birbirlerinin bazı dış özelliklerini öğrenme, zamanla hayat anlayışı ve uyumlu bir yuva kurma beklentilerinin kesişmesi gibi gelişmeler sonucunda evlenmeye karar vermek en uygun yol gibi görünmektedir. Tanışma, tanımaya doğru bir süreç izlemelidir. Ancak geleneksel anlayışların geçerli olduğu yerlerde farklı yollar bulunmaktadır. Her zaman kötü evlilikler ortaya çıkaracağı söylenemeyecek bu yollar kültürel bir çatışmaya dönüştüğünde evlenmeye aday kişilerin, özellikle de kızların böyle bir seçeneği reddetmeleri, maalesef pek iyi bitmemektedir. Törelerin yönlendiriciliğinde ortaya çıkan bu gelişmelerin, dinimizle de doğrudan bir ilgisi yoktur.

Sağlam bir aile kurulmasını sağlayacağı düşüncesiyle, İslâm'da evleneceklerin birbirini görmesi ve belli ölçülerde görüşmesi teşvik edilmiştir. Sahabeden Mugîre bin Şu'be, bir kadınla evlenmek istediğini söylediğinde Hz. Peygamber (s.a.) kadını görüp görmediğini sormuş, Mugîre "görmedim" cevabını vermişti. Bu cevap üzerine Hz. Peygamber (s.a.) "Onu gör. Çünkü bu, ileride mutlu olmanız/birbirinize ısınabilmeniz için en iyisidir." buyurmuştur. (Müslim, nikâh, 74; Tirmizî, nikâh, 5; Nesâî, nikâh, 17; İbn Mâce, nikâh, 9) Hz. Peygamber (s.a.), başka bir hadisinde çok daha açık bir biçimde "Bir kadınla evlenmek istediğinizde, onun evlenmesini teşvik edecek/kadınsı niteliklerine bakabilirseniz bakın." buyurmuştur. (Ebu Davud, nikâh, 18; Tirmizî, nikâh, 5) Hadislerde erkeklere yapılmış hitabın, nikâh karşılıklı rızaya dayalı olduğundan kadınlar için de kendi açılarından geçerli olduğu son derece açıktır. Geleneksel anlayıştaki sözlenme ve nişan bile, aslında tarafların birbirini tanıması ve evliliğe hazırlanması sürecidir.

Her görüşmenin kendi özel âdâbına uyulması gerekir. Aşırılıklardan uzak ve tamamen maksadı gerçekleştirmeye yönelik görüşmelerin, evlenme niyeti taşıyanlar için normal karşılandığını belirtmeliyiz. Görüşmelerin tarafları rencide etmeyecek, yeterli tanımayı sağlayacak ve flört denilen evlilik öncesi meşru olmayan beraberliklere dönüşmeyecek tarzda olması gerekir. Bu konudaki ölçülerden birini, Hz. Peygamber (s.a.) şöyle vermektedir: "Sizden kim Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsa, yanında mahremi (kendi yakını) olmayan bir kadınla baş başa kalmasın. Çünkü bunu yaparsa, üçüncü kişileri şeytan olur." (Buhârî, nikâh, 111; Müslim, hac, 424; Tirmizî, radâ, 16) Atalarımızın da söylediği gibi, ateşle barut yanyana durmaz.

Bütün bu genel açıklamalardan sonra, sorunuzun ikinci kısmıyla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz: Sanal ortamda âdâbına uygun biçimde sadece sohbet (chat) yapıp birbirine fotoğraf göndererek tanışıp yetinmeyle evlenme kararı vermek, doğrudan kötü bir tarz denemeyecek görücü usûlüne bile rahmet okutabilecek bir tarzdır. Yukarıda belirttiğimiz tarz ve ölçülerde tanışmadan tanımaya ve beğenilerin beklentilerin karşılamasına doğru gelişen bir süreç izlenerek karar vermek, daha uyumlu bir evliliğin yolunu açabilir


7 Haziran 2005
Salı
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED