AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
İddiaların incelenmesi üzerine verilen kurul kararlarının uygulanması

Kamu İhale Kurulunun "iddiaların incelenmesi" istemi üzerine vermiş olduğu, "tespit edilen aykırılıkların idare veya üst idareye bildirilmesi" yolundaki kararların nasıl uygulanacağı yolunda idarelerin tereddüde düştüğü ya da alınan kararları yanlış anlayarak farklı uyguladıkları görülmektedir.

Kurul tarafından "iddiaların incelenmesi" yolu 4734 sayılı Kanunun "Kamu İhale Kurumu" başlıklı 53 üncü maddesi çerçevesinde işletilmektedir. Kamu İhale Kurumu, anılan Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanmasını sağlamak, ihalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak konularında görevli ve yetkilidir. Kurumun, gerekli gördüğü takdirde, bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddiaları inceleyerek sonuçlandıracağı da aynı maddede hükme bağlanmıştır.

İhalelere Karşı Yapılacak İdari Başvurulara Ait Yönetmeliğin 31 inci maddesinde iddiaların incelenmesi sonucunda, Kurulca;

a) İddiaların yerinde bulunmadığı,

b) İnceleme sonucunda iddialar yerinde bulunmuş ise mevzuata aykırılığı tespit edilen ihale işlemlerinin ilgili idareye ve/veya Cumhuriyet Savcılığına bildirilmesi, kararlarından birinin verileceği hükmüne yer verilmiştir.

Ancak bazı idarelerin "iddiaların incelenmesi" kapsamında Kurulca tespit edilen ve "değerlendirilmek, gerekiyorsa incelenmek ve/veya soruşturulmak üzere ilgili idareye veya idarenin bağlı olduğu Bakanlığa bildirilen mevzuata aykırılıklar" konusunu yanlış anladıkları, "değerlendirme" ibaresinden mevzuata aykırı ihale işlemlerinin yeniden değerlendirilerek mevzuata aykırı olup olmadığının tespit edilmesi olarak algılandığı, Kamu ihale Kurulunun belirlemiş olduğu aykırılıkların esasa etkili aykırılıklar olmadığı şeklinde belirlemeler yaparak hiçbir şey olmamış gibi işlemlere devam ettikleri görülmektedir.

Bu kararlar Kamu İhale Kurumunun ihale işlemlerini iddia konularıyla bağlı olarak detaylı incelemesi üzerine verilen kararlardır. Yani Kurul ihale işlemlerini yeterince incelemiş ve mevzuata aykırılıkları tespit etmiştir. Ancak iddia incelemesi yolu itirazen şikayet incelemesi ile aynı hukuki sonuçları doğurmadığı dolayısıyla inceleme sonucu iptal ve düzeltici işlem tesisi gibi kararlar verilemediğinden, tespit edilen aykırılıklar idarenin kendisine yada vesayet, bağlılık, ilişkili olma veya hiyerarşik olarak tabi olduğu idareye bildirilmektedir. Burada ihale işlemlerinin bir kısmının mevzuata aykırılığı konusunda idarelerce yeniden değerlendirmeyi gerektirecek eksik veya tereddütlü bir durum yoktur. Kurulun değerlendirilmesini istediği husus; mevzuata aykırılığı Kurul tarafından tespit edilen işlemleri tesis eden kamu görevlilerinin eylem, işlem yada kararlarının herhangi bir kasıt veya ihmalden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, herhangi bir disiplin ve/veya cezai işlemin gerekip gerekmediğidir. Kamu görevlileri hakkında tabi oldukları disiplin mevzuatı ve TCK çerçevesinde bir değerlendirme yapıldıktan sonra mevzuata aykırı işlem veya eylem yapan ilgililer hakkında gerekiyorsa idari ve adli işlemleri başlatmak ve sonuçlandırmak suretiyle ilgili Kurul Kararının gereğini yerine getirmeleri gerekmektedir. Kurul kararı ile mevzuata aykırı olduğu belirlenen hususların idarelerce yeniden irdelenmesi yoluna gidilmesi, bu hususların mevzuata aykırı olmadığı şeklinde bir sonuca ulaşılması ve ilgili kamu görevlileri yerine Kurul kararları üzerinde işlem yürütülmesi Kurul kararının gereğinin yerine getirilmediği anlamına gelecektir.

İhale işlemlerini yürüten idareler yanında kararların bildirildiği üst idareler ve denetim elemanlarının da aynı hatalara düştükleri görülmektedir. Denetim elemanları ihale işlemlerini yürüten Kamu görevlilerinin yasalara aykırı eylem veya işlemlerinin disiplin veya ceza kanunları gereğince suç teşkil edip etmediğini, genel hükümler yada 4483 Sayılı Yasa gereğince yargılanmalarının gerekip gerekmediğini incelemeksizin, ihale işlemlerinin ihale mevzuatına aykırı olup olmadığı, işlemler mevzuata aykırı da olsa kamu menfaatine olup olmadığını inceleme yoluna gitmektedirler. Böyle bir yaklaşım Kurulun mevzuata aykırılığı tespit yetki ve sorumluluğuna müdahale ve Kurul kararlarının Yasanın beklediği biçimde etkin olarak uygulanmaması sonucunu doğurabilmektedir.


14 Haziran 2005
Salı
 
BİLAL KARACA


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED