AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
General Aun sahnede

14 yıllık sürgün hayatının ardından mayıs ayında Lübnan'a dönen Hıristiyan lider general Michael Aun, yeniden siyasi arenada. Dürzü lider Canbolat, "Aşırılık yanlısı Hıristiyanlar, ılımlıları mağlup etti" dedi. Aun, Suriye'ye karşı yenilince Fransa'ya kaçmıştı.

Lübnan'da 29 yıllık Suriye askerî varlığının sona ermesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerin 3. turunu sürpriz bir şekilde 14 yıllık sürgün hayatının ardından mayıs ayında Lübnan'a dönen Suriye karşıtı Hıristiyan lider General Michel Aun kazandı. 128 üyeli mecliste toplam 58 sandalyenin ayrıldığı Lübnan Dağı ve Bekaa Vadisi'nde 1.2 milyon seçmenin oy kullandığı 3. tur, daha sandık başına gidilmeden kazananların belli olduğu ilk iki turun aksine, bir seçim savaşına sahne oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre General Michel Aun'un Milli Hür Partisi 15 sandalye kazandı.

Suriye karşıtı muhalif Dürzi lider Velid Canbolat 8 sandalye kazanırken Hizbullah ile meclis başkanı Nebih Berri'nin başkanlığını yaptığı Emel Partisi ittifak da 10 sandalye elde etti. Seçimlerin ilk iki turunda Suriye yanlısı ve karşıtı cephe başabaş sonuç elde etti. Kilit önemdeki üçüncü turda ilk sonuçlara göre Aun'un önde görünmesi Suriye karşıtı cephe için büyük bir darbe; bu durum muhalefetin parlamentoda çoğunluğa sahip olmasını önleyebilir. Her bir din için de farklı dinsel grup ve mezheplere sandalye tahsis ediliyor. Lübnan cumhurbaşkanı da her zaman Hristiyan oluyor. Seçimlerin dördüncü ve son turu pazar günü ülkenin kuzey kesiminde yapılacak.

Canbolat ile Aun arasında söz düellosu

Suikasta kurban giden Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin oğlu Saadettin ile seçim ittifakı kuran Dürzü lider Canbolat, ilk sonuçların gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Onun (General Aun) kazandığını kabul ediyorum. Aşırıcı Hıristiyanlar, ılımlıları mağlup etti" dedi. Canbolat, Suriye yanlısı adaylarla işbirliği yapan Aun'u da Suriye'nin çıkarlarına hizmet etmekle suçladı. Canbolat'ın bu açıklamasına cevap veren Aun da Dürzi lideri, "tehlikeli bir adam" olarak nitelerken, Canbolat'ın demokrasiye inanmadığını iddia etti. Aun, Suriye'nin Lübnan üzerindeki etkisiyle Suriye yanlısı adaylarla işbirliği yapmasının birbirinden farklı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İkinci turda Hizbullah galip gelmişti

Genel seçimlerin ilk turunda, oğul Hariri'nin liderliğini yaptığı Müstakbel grubu, 19 sandalyenin tümünü alırken, ikinci turda da Hizbullah ile meclis başkanı Nebih Berri'nin başkanlığını yaptığı Emel Partisi'nin oluşturduğu ittifak açık bir zafer kazanmıştı. Dört turlu seçimlerin son aşaması ise 28 milletvekili kontenjanının bulunduğu ülkenin kuzeyinde19 Haziran'da yapılacak. Lübnan nüfusunun yüzde 63'ünü Müslümanlar, yüzde 37'sini ise Hıristiyanlar oluşturmasına karşın her iki taraf, mecliste eşit temsil hakkına sahip.

  • BEYRUT

    GENERAL AUN KİMDİR?

    Lübnan'da genel seçimlerin 3. turunu henüz resmi olmayan sonuçlara göre sürpriz bir şekilde, 14 yıllık sürgün hayatının ardından mayıs ayında Lübnan'a dönen Suriye karşıtı Hıristiyan lider General Michel Aun kazandı. 1935'te Beyrut'ta doğan Michel Aun, 1958'de topçu subayı olarak askeri okuldan mezun oldu. 1984'te silahlı kuvvetler komutanlığına getirilen Aun, 1988 Eylül'ünde geçici hükümetin başına geldiğinde Lübnan'daki Suriye askerlerinin geri çekilmesini istedi. Aun, cumhurbaşkanı tarafından Ekim 1989'da görevden alınmasına rağmen görevi bırakmayı reddetti. Aun taraftarları Kasım 1990'da Suriye güçlerine yenilince Fransa Büyükelçiliği'ne sığınan General Aun, buradan ateşkes görüşmelerini yürüttü. Ağustos 1991'de Fransa'dan sığınma hakkı elde eden Aun, Fransa'daki 14 yıllık bir sürgün hayatının ardından, Suriye askerlerinin Lübnan'dan çekilmesi sonrası Mayıs 2005'te ülkesine geri döndü.



  • 14 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED