AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
İran ABD'yi işaret etti

İran'da Sünni Arapların çoğunlukta olduğu Irak sınırındaki Ahvaz kenti ve Tahran'da meydana gelen saldırılarda 10 kişi öldü. İran, Ahvaz'daki eylemcilerin, Irak üzerinden sızdıklarını, ABD tarafından eğitildiklerini ileri sürdü.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala önce Ahvaz kentinde ardında başkent Tahran'da meydana gelen bir dizi patlamada en az 10 kişi hayatını kaybetti. İran'ın güney batısındaki Ahvaz kentindeki kamu binalarını hedef alan dört saldırıda en az altı kişi ölürken 75 kişi yaralandı. Saldırılar iki saat içinde meydana geldi. Saatler sonra, başkent Tahran'da patlayan bir bomba iki kişinin ölümüne neden oldu. Kentte başka yerlere yerleştirilen bombaların imha edildiği belirtildi. Yerel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre saldırıda valilik binası da hedef alındı.

Patlama sonucunda binada büyük çaplı hasar meydana geldiği bildirildi. Nisan ayında İran Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed Ali Abtahi'nin, Kuzistan bölgesinde Arap olmayan nüfusun yerleştirilmesi için imzaladığı bir talimatnamenin ortaya çıkmasının ardından başta Ahvaz olmak üzere çok sayıda Arap şehrinde şiddetli gösteriler yaşanmıştı.

İran'ın resmi açıklamalarına göre gösteriler sırasında 1 kişi öldü. Rejim muhalifleri ise İran güvenlik güçlerinin en az 20 göstericiyi öldürdüğünü iddia ediyor. Araplar İran nüfusunun yüzde 3'ünü oluşturuyor. Ancak Arapların yerleşik olduğu Kuzistan bölgesi İran'ın petrol kaynakları açısından en zengin bölgesi konumunda.

"Sorumlular idam edilecek"

İran, 10 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırılardan, rejim karşıtı gruplar ile ABD'liler tarafından desteklenen eylemcileir sorumlu tuttu. Üst düzey güvenlik yetkilisi Ali Ağa Muhammedi, ülkede meydana gelen dört saldırının, Arap yanlısı bir grup tarafından üstlenildiğini belirterek, Ahvaz'daki saldırganların, İran'a Irak'ın Basra kenti üzerinden sızdıklarını iddia etti. Muhammedi, buna karşın geçen gün Tahran'da ve birkaç gün önce Kum kentinde girişilen saldırıları başka örgütlerin düzenlediğini kaydederek, bu saldırılardan Irak'ta üslendiğini söylediği grupları sorumlu tuttu.

Muhammedi "Irak'taki terörist gruplar, cuma günü düzenlenecek seçimleri sabote etmek için saldırılar düzenlemeye çalıştı. Bu teröristleri Amerikalılar eğitti. Amerikalı ve İngilizlerden bu saldırılara karşı tavır takınmalarını ve Irak'taki terörist grupları bize teslim etmelerini bekliyoruz" açıklamasında bulundu. İran, Saddam diktatörlüğünün yıkılmasından bu yana, Irak'taki rejim karşıtı Halkı Mücahitleri üyelerinin kendisine teslim edilmesini istiyor.

İran'ın güvenlik yetkilileri patlama olaylarının arkasındaki kişileri bulmak için harekete geçti. Yakalanan suçluların idam edileceği belirtildi. Savcı Said Murtezevi de yaptığı açıklamada, "Bombaları patlatanlar Allah düşmanlarıdır ve yakalandıkları zaman idam edilecekler" dedi.

İRAN: NÜKLEER PROGRAM BARIŞÇI AMAÇLAR TAŞIYOR

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Hüccetülislam Hasan Ruhani, Suudi Arabistanlı yetkililere İran'ın nükleer programıyla ilgili bilgi verdi. Suudi Arabistan haber ajansı SPA'nın haberine göre, cumartesi günü Suudi Arabistan'a gelen Ruhani, önceki akşam bu ülkeden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, "Veliaht Prens Abdullah Bin Abdülaziz'e "barışçı" amaçlar taşıyan, hiçbir tehlikesi olmayan, çevreye saygılı ve komşularımız için bir tehdit oluşturmayan nükleer programımızı tanıttım'' dedi. Bölge ülkelerini ziyareti çerçevesinde daha önce Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'e giden Ruhani, "Bu programlarının sadece elektrik üretimi amacını taşıdığını'' savundu. Ruhani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Savunma Bakanı Sultan Bin Abdülaziz ve İçişleri Bakanı Nayif Bin Abdülaziz ile de bir araya geldi.



14 Haziran 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED