AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Bavul ticareti artık öldü

Süleyman Orakçıoğlu, Türk firmalarının, bavul ticaretinin büyük oranda bittiği Rusya pazarında var olabilmesi için bundan sonra Rusya'da kalıcı organizasyonlara ve markalı ürünlere ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
    Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip Rusya Federasyonu ile ticaretin devam ettirilebilmesi için Rusya'da kalıcı organizasyonlara ağırlık verilmesi gerektiği belirtildi.

    İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından "Rusya Federasyonu ile Bavul Ticaretinde Gelinen Son Nokta ve DTÖ Üyelik Aşamasındaki Rusya Federasyonu ile Ticaret" konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, bavul ticaretinin yavaşlamasının Rusya pazarının kaybedilmesi anlamına gelmediğini belirterek, Rusya'daki değişen sosyal ve ekonomik yapının Türkiye için çok daha büyük imkanlar sunduğunu kaydetti.

    110 milyar dolarlık perakende pazarı var

    Orakçıoğlu, Rusya'nın petrolle zenginleştiğini ancak zenginliği ölçüsünde sınai üretimi arttıramadığına dikkat çekerek, "Rusya zenginliğini karşılayacak kadar hızlı üretim artışı gerçekleştirmiyor. Bu da doğal olarak tüketim malları ithalatına yansıyor. Rusya'daki mevcut perakende pazarının büyüklüğü 110 milyar dolar. Ruslar markalı ve kaliteli mal kullanımına motive olmuş durumdalar. Bizim bu pazarda çok büyük avantajlarımız. Bunun için de önemli ticari ortaklıklar kurmuş durumdayız" diye konuştu.

    Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Temsilciliği Ateşe Yardımcısı Anatoliy Miziev de Çin, Pakistan ve Hindistan'ın Rusya pazarında bugün için Türkiye'ye ciddi rakip olduğu ancak gelecekte Türk firmalarını daha avantajlı olduğunu söyledi. Türk firmalarının orta düzeyde tüketiciye hitap eden ürünler ürettiğini ve bu yönüyle diğer ülkelere göre avanatjlı olduğunu vurgulayan Miziev, Türkiye'den Rusya'ya yapılan tekstil ve hazırgiyim ihracatının 2004 yılında önceki yıla oranla yüzde 22,7 artarak 420 milyon dolar seviyesine çıktığını belirtti.

    Literatürde böyle bir ticaret yok

    İTKİB Rusya Federasyonu Temsilcisi Sabahattin Yavuz, Türkiye'nin ihracatında deri ve deri mamülleri, hazır giyim ve tekstilin önemli payı olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yakın bir gelecekte 15-20 milyar dolar seviyesine çıkmasının doğal bir sonuç olacağını savundu. Bavul ticaretinin düşmesinin arkasında Rusya'nın kendi açmazı olduğunu ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: "Rusya bavul ticaretinin önüne setler koyuyor ama bir yandan da bu ticaretten elde ettiği ciddi kârları yok saymak istemiyor. Bu durum kısa bir süre daha böyle devam eder ama Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olması ile kendiliğinden ortadan kalkar. Çünkü DTÖ'nün literatüründe böyle bir ticaret yok."

    Rusya'da perakendecilik ve sorunları hakkında bilgi veren Cem Toksoy, Rusya'daki mevzuat değişikliklerinin Türk firmalarını zor durumda bıraktığını bildirdi. Son iki aydır Rusya'nın en yüksek mahkemesinin aldığı kararlar neticesinde meteselsil sorumluluk getirildi. Bu yüzden vergi yükümlülüğünü yerine getirmeyen, kaçak çalışan firmalara mallara el koymadan tutun da Ceza Kanunu hükümlerinin uygulanmasına kadar yükümlülükler getirildi. Rusya ile ticaretin devam ettirilmesi için bundan sonra kalıcı organizasyonlara ağırlık verilmesi gerekiyor."



  • 14 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED