AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Özel güvenlik şirketleri
sertifikalı eleman arıyor

1 Ocak 2006'dan sonra 'Özel Güvenlik Elemanı Kartı' olmayan güvenlik sektöründe çalışamayacak. Çünkü özel güvenlik elemanları görev yaptıkları yerlerde polisin sahip olduğu tüm yetkilere sahip olacak.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Özellikle büyük şehirlerde suç oranlarındaki artış, özel güvenlik sektörünü büyütürken, sektördeki insan kaynağı ihtiyacı da artıyor. Türkiye'de sayıları 500'e ulaşan Özel Güvenlik Şirketleri, 1 Ocak 2006'dan sonra 'Özel Güvenlik Elemanı Kartı' olmayan eleman çalıştıramayacak. Bu karta sahip olmayanlar evleri, şirketleri, kişileri koruyamayacak. Çünkü Özel Güvenlik Elemanları görev yaptıkları yerlerde polisin sahip olduğu tüm yetkilere sahip olacak. Üst arama, kimlik sorma gibi yetkilerin yanında, kendisine yapılan herhangi bir hareket devlet memuruna yapılmış olarak kabul edilecek.

    5188 Sayılı Özel Güvenlik Kanunu'nun getirdiği bu yetki ve sorumluluklar nedeniyle, Güvenlik Kartı alabilmek için yetkili kurslarda eğitim almak, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açtığı sınavda başarılı olmak gerekiyor.

    Özel Güvenlik Sektöründe halen, fabrika bekçisi, site görevlisi statüsündeki elemanlar da dahil olmak üzere toplam 100 bin kişinin çalıştığı belirtiliyor. Güvenliği sağlama, silah kullanma konusunda eğitim almamış kişilerin yılbaşından sonra bu alanda çalışamayacak olması nedeniyle, sektörde personel ihtiyacının artacağı vurgulanıyor.

    Bu alanda eğitim veren Akademi Özel Güvenlik Eğitim Merkezi'nin kurucusu Cem Orçun, yasanın güvenlik gibi riskli bir alandaki boşluğu doldurduğunu, sektörü disipline edeceğini söyledi. 1 Ocak 2006'dan sonra sertifikasız güvenlik elemanı çalıştıranların 23 milyar lira, çalışanların da 3 milyar lira gibi ağır para cezaları alacaklarını belirten Orçun, bu nedenle sektörde sertifikalı eleman ihtiyacı doğacağını anlattı.

    Maaşlar asgari ücret

    Özel Güvenlik elemanlarının halen asgari ücretle çalıştığını, şirketlerin en fazla 400 milyon lira olan bu maaşları artırması gerektiğini söyleyen Orçun, güvenlik gibi yaşamsal bir konuda düşük maaşların olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti ve "Çalışanlar aldıkları ücretin bu sıkıntıya değmeyeceğini düşünerek başka iş aramaya başlayacaklar. Sektörde sürekli bir sirkülasyon yaşanacak" diye konuştu.

    İşe başladıktan sonra kursu öde

    Akademi Özel Güvenlik Eğitim Merkezi'nin kurucusu Cem Orçun, eğitim merkezi olarak, 350 milyon olan kurs ücretinin 50 milyon lirasını peşin, kalan 300 milyonu ise kişiyi işe yerleştirdikten sonra taksitler halinde aldıklarını belirtti. "Zaten maddi sıkıntı çeken insanlara fazla para harcatmadan, burslandırarak işe yerleştiriyoruz. Hatta alması gereken Sağlık Raporu bedelini de burslandırıyoruz" diyen Orçun, güvenlik kartı öncesinde Maliye Bakanlığı'na yatırılması gereken 224 milyon liralık harcı da işe yerleştirileceği firmanın, maaşından kesmek üzere ödediğini ifade etti. Temel eğitimin 90 saat, silahlı eğitimin de 120 saat olduğunu anlatan Orçun, "Toplam 16 günde özel güvenlik elemanı olabiliyorsunuz. Biz Türkiye çapında 3 bin 300 kişiyi eğittik" dedi. Türkiye genelinde 260 eğitim merkezine başvuranlar arasında her eğitim düzeyinde kişilerin olduğunu belirten Orçun, son yıllarda üniversite mezunlarının da bu sektörde görev yaptığını aktardı.

    'Elemanınızı maddi yönden memnun etmeniz lazım'

    18 yıldır şirketlere güvenlik hizmetleri veren Met Grup'un Halkla İlişkiler Yönetmeni Burcu Asena da, bu alandaki elemanlara iyi maaş verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Koruduğunuz yerde elemanların sürekli değişmesi kötü sonuçlar doğurabilir. Çünkü giden eleman bütün gizli bilgileri, o binanın girdisini çıktısını bilerek gidiyor. Elemanınızı maddi yönden memnun etmeniz lazım" dedi.

    Terör, yangın, hırsızlık, deprem gibi risklere karşın binaların ve elemanların hazırlıklı olması gerektiğini anlatan Asena, kapı dedektörleri, güvenlik kameraları, X-ray cihazlarıyla ve otopark kontrolleriyle paniğin çok büyük olacağı yerleri sıkı bir şekilde kontrol etmek gerektiğini söyledi.

    Eskiden gözetim, denetim elemanı olarak kabul edilen özel güvenlik çalışanlarının, yeni kanunla emniyet kuvvetlerinin yetkilerine sahip olduğuna dikkat çeken Asena, bu nedenle eğitim alıp sertifika sahibi olmasının şart olduğunu, çalışanlar arasında mühendislerin bile bulunduğunu söyledi.



  • 14 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED