AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Başörtülü şehit annesini üniversiteye sokmadılar

Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi'nde yapılan mezuniyet töreninde başörtülülere yine zulümedildi. Aralarında şehit annesinin de bulunduğu başörtülü öğrenci yakınları rektörün talimatıyla tören yerine alınmadı. Aileler, "Beş yıl bu anı bekledik. Çocuğumuz mezun oluyor, biz dışarıdayız" diyerek tepki gösterdi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) 2004-2005 yılı mezuniyet töreninde, öğrencilerin başörtülü yakınları salona alınmayınca törene gölge düştü. Öğrencilerinin mezuniyet coşkusunu birlikte yaşamak için Erzurum'a gelen veliler mezuniyet töreninin yapıldığı salonun girişinde görevliler tarafından engellendi. Çocuklarının en mutlu gününde içeri alınmayan başörtülü veliler gözyaşlarına hakim olamadı. Çocuklarının başarısını ve mezuniyet coşkusunu göremeyen veliler, yapılan davranışın insan haklarıyla bağdaşmadığını belirterek, "Demokratik bir ülkede böyle uygulamalar üzücü" diye tepkilerini dile getirdiler.

Gözyaşlarını tutamadı

Bir şehit annesi olan Sabire Karşı, başörtülü olduğu gerekçesiyle fakültesini derece ile bitiren kızının mezuniyet coşkusunu yaşayamadı. Konuşurken gözyaşlarına hakim olamayan Karşı, "Ben bu ülke için evladımı şehit verdim. Binbir güçlükle okuttuğum kızımın başarısını göremedim. Kapıda sanki bir suçlu gibi geri çevrildim. İnançlara saygı bu olmamalı." dedi.

Balıkesir'in Edremit ilçesinden çocuğunun mezuniyet coşkusunu birlikte yaşamak için Erzurum'a gelen Ayşe Çınar da (54) başı örtülü olduğu gerekçesiyle salona alınmayanlardan. Salon kapısında güvenlik görevlileri tarafından engellenen Çınar'ın eşi Ahmet Çınar görevlilerin davranışına tepki gösterdi.

Törene girmek için problem olmasın diye başörtüsünün şeklini değiştirdiğini anlatan Ayşe Çınar, çocuğunun mutlu gününde onun başarısını göremediği için çok üzgün olduğunu söyledi. Ahmet Çınar ise yapılan uygulamanın demokrasi ve Atatürkçülük'le bağdaşmadığını ifade ederek, "Yapılan davranışın Atatürkçülükle hiçbir ilgisi yok. Zira ben herkesten daha Atatürkçüyüm. Kızım okulunu derece ile bitirdi. Balkesirden kalkıp bu sevinci yaşamak için Erzurum'a geldik. Fakat bize yapılan bu muamele hiç de demokrasiyle bağdaşmıyor" şeklinde duygularını ifade etti.

Rektör'ün 'özgürlük' çelişkisi

Yaşanan tartışmalar sonrası AÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz törende bir konuşma yaptı. Rektör'ün "milli birlik ve beraberliğe", "özgür bir vatan gerekliliğine" vurgu yapan konuşması, salonun kapısında yaşanan olaylarla aynı zaman dilimine denk gelmesi çelişkili bulundu. Prof. Sütbeyaz, evrensel değerlerin kurumsallaşması, bilimin gelişmesi öncelikle milli birlik ve beraberliğin, ülkenin bölünmez bütünlüğünün güvence altına alındığı bağımsız bir devlet, özgür bir vatan gerektirdiğini vurguladı.

"Suçlu gibi geri çevrildim"

Şehit annesi Sabire Karşı, başörtülü olduğu gerekçesiyle fakültesini derece ile bitiren kızının mezuniyet coşkusunu yaşayamadı. Engellemeye bir anlam veremeyen şehit annesi, "Ben bu ülke için evladımı şehit verdim. Binbir güçlükle okuttuğum kızımın başarısını göremedim. Kapıda sanki bir suçlu gibi geri çevrildim. İnançlara saygı bu olmamalı. Ama her şeye rağmen ülkemiz için yaşamaya ve çalışmaya devam edeceğiz." dedi.



14 Haziran 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED