AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Stoffel dosyası-1: 40 milyar dolarlık skandal,
kayıp füzeler ve suikastler

Bu hafta; Irak'ın kayıp silahlarının akıbetine, nasıl yağmalandığına dair dehşet verici bir olaydan, on milyarlarca dolarlık yağmadan, Amerikan istihbaratıyla mafya arasındaki ilişkilerden, Bağdat'tan Washington'a, Lübnan'dan Türkiye'ye uzanan büyük kaçakçılık/yolsuzluk operasyonundan, dev silah ticaretinden, Irak'ın kaybolan füzelerinden suikastlere kadar uzanan bir dosya açacağım.

Beyaz Saray-CIA-Bağdat'taki kukla yönetim-mafya arasında nasıl bir menfaat paylaşımı olduğundan, 100 TIR'a yüklenen silahların Ürdün üzerinden nasıl İsrail'e kaçırıldığından, boşaltılan silah depolarının akıbetinden, CIA-Boeing-Ukrayna arasındaki X-31 füzesi operasyonunun öneminden, Irak Savunma Bakanlığı'nın açtığı dev tank ihalesinde dönen dolaplardan, CIA-kukla yönetim-silah tüccarları arasındaki gizli anlaşmalardan, 40 milyar dolarlık Saddam dönemi silahlarının kimler tarafından nasıl paylaşıldığından örnekler vereceğim.

Irak'tan kaçırılan füzelerin nerede olduğunu, milyarlarca doların nerelere transfer edildiğini, kimlerin bu büyük operasyonda rol aldığını, transferler sırasında kaybolan paraların nereye gittiğini ve en önemlisi de; Lübnan'daki suikastlerin bu kirli ticaretle bağlantısı olup olmadığını sorgulayacağım. Irak işgalinin göremediğimiz boyutlarını, küresel ölçekte bir menfaat şebekesinin işgal üzerinden nasıl beslendiğini tartışacağım.

Irak halkının kaderi üzerinde nasıl oyun oynandığını, bir ülkenin istihbarat örgütleri ve silah tüccarları arasında nasıl piyasa malzemesine dönüştürüldüğünü ve bu güçlerin Irak halkının kanı ile nasıl semirdiğini ele alacağım.

Bugün bu dev trafiğin merkezindeki adamın hikayesinden söz edeceğiz. Skandal, Irak'ta çok duyduğumuz "contractor", yani müteahhitlerden birinin daha öldürülmesiyle ortaya çıktı. Ama şu ana da kadar olaydan "Irak'ta Amerikalı bir müteahhit daha öldürüldü" bilgisinin ötesinde söz edilmedi. 8 Aralık 2004 tarihinde ortağıyla birlikte öldürülen bu Amerikalı müteahhitin adı Dale C. Stoffel!

Stoffel ve ortağı Joseph J. Wemple, Irak'ta ihale alan, iş yapan bir çokları gibi kendi şirketleri olan Wye Oak ve CLI adına iş takibi yaparken öldürüldü. İki ortak Taci'de Amerikalı yetkililerle toplantıdan çıktılar, Bağdat'taki Yeşil Bölge'de yine ABD'li üst düzey yetkililerle görüşmeye giderken araçları durdurulup maskeli kişiler tarafından kurşuna dizildi. Öldürenler Stoffel'in bilgisayarına el koydular ve elde ettikleri bilgileri, (CIA-kukla yönetim-Irak'taki ABD askeri yönetimi-Lübnanlı aracılar arasındaki trafik, devlet ihaleleri, kayıp silahlar, özel yazışmalar, e-mailler) yayınlamaya başladılar. Bilgiler açıklandıkça kirli trafiğin ürkütücü boyutları yavaş yavaş ortaya çıktı.

24 Mart 2005'te yayınlanan açıklamada (video) Stoffel'in kim olduğu, neden öldürüldüğü ortaya kondu. İkinci videoda Stoffel'e ait iki dokümanın içeriği, cv'si ve ABD adına ticaret yapma yetkisi hakkında bilgi verildi. Altıncı videoda Irak Savunma Bakanlığı ile Stoffel arasındaki anlaşmaya yer verildi. Yedinci videoda Irak yönetimi tarafından Stoffel'e Savunma Bakanlığı binasının ihalesi ve petrol konusunda verdiği yetkiler açıklandı. Mesela, onuncu videoda Gazi (İyad) Allavi, Dale Stoffel, Ahmet Çelebi ve adını buraya yazmadığım Türkiye'den bir isim arasında yapılan, paranın nasıl paylaşılacağını içeren çok gizli tutulması istenen anlaşmanın metni gösterildi.

Stoffel, CIA'nın Irak'taki gölge başkanıydı ve "The Lawrence of Arabia" (Arap Lawrence) olarak tanımlanıyordu. Bush ailesiyle çok yakın bağlantısı vardı ve onlar adına iş takibi yapıyordu. Rafidan (Mücahitler Merkez Komutanlığı Siyasi Komitesi) tarafından Stoffel ile ilgili şimdiye kadar on adet video görüntüsü yayınlandı. Her videoda kirli trafiğin bir başka aşaması ifşa edildi. Ancak Stoffel ve ortağının ceset görüntüleri hiç yayınlanmadı. Sadece öldürüldüğü açıklandı ve kendisi için ülkesinde cenaze töreni yapıldı.

Stoffel çok ilginç ve karanlık ilişkileri olan bir isim. CIA adına dünya silah ticaretinde önemli işler yürütüyor. Mesela Boeing'le Rus yapımı "X-31 füzeleri"nin ABD'ye getirilmesi için 11.5 milyon dolarlık anlaşma yaptı. ABD Deniz kuvvetleri bu füzelerin tedariki için 18.8 milyon dolar ayırmış ancak füzeleri elde edememişti. Stoffel füzeleri Ukrayna (Kadife Devrim-silah ticareti ilişkisi), Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Rusya'dan transfer etme konusunda taahhütte bulunur. Ancak Boeing adına işi yürüten McDonnel Douglas şirketi ile Stoffel arasında anlaşmazlık çıkar. Stoffel sadece 5 füzeyi teslim edebilmiştir. Olay mahkemeye intikal eder ama dosta kapatılır. Para geri ödenmez. Stoffel, Bulgaristan'dan da ABD'ye silah transferleri yapar. Zambiya'ya sattığı silahlar yüzünden Human Right Watch tarafından insan hakları ihlaliyle suçlanır.

Gemilere karşı kullanılan X-31 füzeleri ABD'nin yıllardır peşinde koştuğu, elde edemeyince de bunlara karşı Patriot füzelerini geliştirmek zorunda kaldığı, hâlâ teknolojisini elde edemediği füzelerden biridir. Bu uzun menzilli füzeler, hem çok uzak hedefleri isabetli biçimde vurmakta hem de radar sistemlerini tahrip etmektedir.

Çevresindeki insanların idealist bir işadamı olarak tanıdığı Stoffel, Amerikan ordusunda özel birlikte görevliyken bu görevi bırakıp uluslararası silah tüccarları arasına katılır.

Stoffel, Amerika ve İngiltere tarafından Irak'ın silahlarını yağmalamak ve gerekli yerlere transfer etmekle görevlendirilir. Söz konusu silahların değeri dudak uçuklatacak kadar büyük. Tamı tamına 40 milyar dolar!

Bu 40 milyar dolarlık silah, askeri mühimmat ve hurdaya çıkarılan malzemelerin paraya çevrilme görevi bizzat Stoffel'e verilir. Bu dev pazar için içinde devletlerin, istihbarat örgütlerinin, silah tüccarlarının, mafyanın ve bankaların olduğu bir ağ oluşur. Bu ağın tam merkezinde, ABD ve İngiltere'yi, özellikle de Bush ailesini temsilen Stoffel bulunur. Irak kukla yönetiminden silah tüccarlarına ve Irak'ta iş yapanlara kadar her kes bir şekilde Stoffel'e bağlantılı olmak zorundadır. O Irak'ta Washington'ın gayri resmi temsilcisidir. Tüm zamanını Irak'ta geçirir, çelik yeleğini hiç çıkarmaz ve sürekli Uzi ile gezer.

40 milyar doların, kirli trafiğin, kayıp füzelerin, Türkiye ve Kuzey Irak'ın bu ticaretin neresinde olduğunun ve suikastlerin izini sürmeye devam edeceğiz…


14 Haziran 2005
Salı
 
İBRAHİM KARAGÜL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED