AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bilgin'den borç kapatma atağı

TMSF tarafından el konulan Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin, Sabah grubunu Turgay Ciner'e 433 milyon dolara satmasının ardından geri kalan yaklaşık 150 milyon dolar tutarındaki borcunu ödemek için de girişimlerde bulundu

  • HABER MERKEZİ / ANKARA
    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile protokol yapan gruplar arasında bulunan el konulan Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin, bankadan ve diğer bankalardan kaynaklanan borçlarının tamamını kapatmak için TMSF nezdinde girişimlerde bulundu. TMSF ile görüşmelerini sürdüren Bilgin, borçlarının tamamını kapatmayı planlıyor. Bilgin'in TMSF'ye, faiziyle birlikte 880 milyon dolarlık borcu bulunuyordu. Bilgin, Sabah Grubu'nu, 433 milyon dolara Turgay Ciner'e sattı. Bu tutar, Dinç Bilgin'in borcundan düşüldü. Ayrıca, eski BDDK Başkanı Engin Akçakoca döneminde yapılan anlaşmaya göre, Dinç Bilgin A-Tel'deki yüzde 50 hissesini TMSF'ye 270 milyon dolara sattı. Bugüne kadar TMSF'ye 30 milyon dolar borç ödemesi de yapan Bilgin'in Atv ve Sabah'ın satışından gelen para ile birlikte bugüne kadar ödediği toplam tutar 730 milyon dolara ulaşıyor. Buna göre Bilgin'in halen TMSF'ye yaklaşık 150 milyon dolar civarında borcu kalıyor. Ancak A-Tel satış anlaşmasında yer alan bir hükme göre, Bilgin'in borcu her an değişebilir. Dinç Bilgin'in, toplam borcu A-Tel'in değerinin ardından netleşecek. Bilgin'in, Turgay Ciner ile yapılan protokolün ardından, borcun tamamının da ödeme planına bağlanması yönünde girişimlerde bulunduğu bildirildi.

    TMSF ile protokol imzalamayan gruplar

    Türkbank, Tarişbank, İktisat Bankası, Kentbank, Egebank, Yurtbank, Bank Ekspres, EGS Bank, Ulusal Bank ve İmar Bankası hakim ortaklarıyla ise henüz protokol imzalanmadı. Söz konusu bankalar toplam 13 milyar 865 milyon dolarlık zararla devralınmıştı. Ancak devir zararı 7,1 milyar dolar olarar gözüken İmar Bankası'nın vergi yükümlülükleriyle birlikte toplam zararı 12 milyar dolara (16,8 katrilyon liraya) çıkmıştı. İmar Bankası'nın bu etkisiyle birlikte hakim ortaklarıyla henüz protokol imzalanmayan bankaların toplam devralınan zararı 18 milyar dolara, 21 bankanın toplam zararı ise 30 milyar dolara ulaşıyor.
    TMSF'nin protokol yaptığı gruplar şöyle:

  • PAMUKBANK: Çukurova Grubu'ndan olan 3,2 milyar dolar tutarındaki alacak, aylık taksitlerle 20 ayda 1,95 milyar dolar ve takip eden 6 ayda 145 milyon dolar olmak üzere toplam 2,1 milyar dolar olarak tahsil edilecek. Gruptan yapılan toplam tahsilat 30 Nisan 2005 itibarıyla 439 milyon 524,8 bin dolara ulaştı. Çukurova Grubu 31 Mayıs 2005 günü yaptığı 131 milyon 850 bin dolarlık ödemeyle protokol kapsamındaki toplam ödemelerini 571 milyon dolara çıkardı.

  • SÜMERBANK: TMSF'ye 373,7 milyon dolar borcu bulunan Garipoğlu Grubu, 9 yılı anapara, 2 yılı faiz, 1 yılı da dolaylı sorumluluklarından kaynaklanan borçları için olmak üzere, toplam 12 yılda tüm borçlarını ödemeyi taahhüt etti. Gruptan yapılan toplam tahsilat 26 milyon 184 bin dolar oldu.

  • İNTERBANK: Nergis Grubu'yla toplam 1.678,4 milyon dolar üzerinden protokol imzalandı. Gruptan sağlanan toplam tahsilat 88 milyon 822 bin dolar oldu.

  • TOPRAKBANK: Toprak Grubu, TMSF'ye olan toplam 450 milyon 744,5 bin dolarlık nakit borcunu bu yıldan başlayarak 10 yılı anapara, 2 yılı faiz olmak üzere toplam 12 yılda ödeyecek. 2 milyon 286 bin dolarlık gayrinakit kredi borcunu da protokol süresi içinde kapatacak. Gruptan, Bankanın Fona devir tarihinden bu yana yapılan tahsilatların toplamı 4 milyon 721,9 bin dolar oldu.

  • BANK KAPİTAL: Ceylan Grubu ile imzlanan finansal yeniden yapılandırma anlaşması kapsamında toplam 339 milyon 449,9 bin dolarlık alacağı yapılandırıldı. Borç tutarının, Libor + yüzde 2,5 faizle, 2 yıl ödemesiz dönem olmak üzere toplam 11 yılda ödenmesi öngörüldü. Gruptan toplam toplam 77 milyon 672,9 bin dolarlık tahsilat sağlandı.

  • ETİBANK: Medya Grubu, 812 milyon 641,9 bin dolar nakit ve 4 milyon 46,5 bin dolara ulaşan ulaşan Etibank ve diğer Fon bankalarından kullandığı kaynak tutarına ek olarak, banka zararından ve Medya Grubu firmalarının garantisi kapsamında kullandırılan tüketici kredilerinden kaynaklanan 146 milyon 558,4 bin dolarlık tutar için dolaylı olarak sorumlu olduğunu kabul etti ve bu tutarı ödeme taahhüdünde bulundu. Grup'tan toplam 62 milyon 207,2 bin dolarlık tahsilat sağlandı.

  • DEMİRBANK: Cıngıllı Grubunun Fon bankalarına olan borçlarının tasfiyesine yönelik olarak 98 milyon 271 bin dolarlık sözleşme imzalandı. Gruptan yapılan toplam tahsilat 5 milyar 896,3 bin dolara ulaştı.

  • SİTEBANK: Sürmeli Grubuyla, 8 milyon 444 bin dolarlık alacak için imzalanan 10 yıl vadeli protokol kapsamında yapılan toplam tahsilat 1 milyon 724,9 bin dolar oldu.

  • BAYINDIRBANK: Bayındır Grubuyla imzalanan finansal yeniden yapılandırma anlaşması çerçevesinde TMSF'nin toplam 153 milyon 539 bin dolarlık alacağı yeniden yapılandırıldı. Borç tutarının, Libor +2,5 faizle, 2 yıl ödemesiz dönem, 6 yıl anapara ödemeli dönem ve 2 yıl faiz ödemeli dönem olmak üzere 10 yılda ödenmesi öngörüldü. Bankanın Fona devir tarihinden bu yana yapılan toplam tahsilat 14 milyon 803,8 bin dolar oldu.

  • YAŞARBANK: Yaşar Grubu'ndan yapılan tahsilat toplamı 78 milyon 704,8 bin dolara çıktı. 189 milyon dolarlık borcun tasfiyesine yönelik olarak imzalanan protokolün aksayan taksitlerinin ve edimlerinin yerine getirilmesi ve protokol kapsamında olmayan Fon alacaklarıyla ilgili olarak görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

  • ESBANK: Zeytinoğlu Grubu'yla TMSF alacaklarının tasfiyesine yönelik olarak bu yıl 663 milyon 59,2 bin dolarlık geri ödeme anlaşması imzalandı. Gruptan yapılan tahsilat, 41 milyon 559,6 bin dolar olarak gerçekleşti.

    841,8 milyon dolarlık tahsilat

    TMSF bünyesine alınan toplam 21 bankanın Mayıs 2005 itibarıyla 11'inin hakim ortaklarıyla geri ödeme protokolu imzalandı. Bu kapsamda, yapılan tahsilatlar 841,8 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Ancak bu ödemenin 439 milyon dolarla büyük bölümü Pamukbank'ın hakim ortağı olan Çukurova Grubu'ndan yapıldı. Hakim ortaklarıyla protokol imzalanan, Yaşarbank, Demirbank, Bayındırbank, Bank Kapital, Etibank, Sitebank, Pamukbank, Sümerbank, İnterbank, Toprakbank ve Esbank, TMSF'ye toplam 10 milyar 412'5 milyon dolar zararla devralınmıştı.



  • 17 Haziran 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED