AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Riskler fırsata dönüşmeli'

Arap Ekonomik Forumu'na, Arap ülkeleri dışında katılan ilk başbakan olan Başbakan Erdoğan, "Bölgemizde riskler olduğu kadar yeni fırsatlar da var. Riskleri fırsata dönüştürmeliyiz" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, İntercontinental Phoenicia Oteli'nde düzenlenen 11. Arap Ekonomik Forumu'na katıldı. Arap ülkeleri dışında foruma katılan tek başbakan olan Erdoğan, buradaki konuşmasında Türkiye'nin ekonomik yapısı ve işbirliği imkanlarına değindi. Erdoğan, Körfez ve Magrib ülkeleri ile ticaret hacminin 13 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirterek, bu rakamın daha yukarılara taşınması gerektiği üzerinde durdu.

"Dünyamız ve özellikle bölgemiz, birçoğu geçtiğimiz yüzyıldan kalan sosyal, ekonomik ve siyasi zorlukları aşma çabası içindedir. Bu zorluklar ülkelerimiz için birçok riskler içermektedir" diyen Erdoğan, "Riskin olmadığı alan yoktur" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yeni fırsatlar da var'

"Hepimizin önünde yeni fırsatların da bulunduğu inkar edilemez bir gerçektir. Önemli olan söz konusu risklerin fırsatlara dönüştürülmesidir. Bunun için hepimizin önyargılardan uzak, diyaloğa açık, uzlaşma kültürünü özümsemiş bir şekilde konulara iyi niyetle yaklaşması gerekmektedir." Fas'tan Suriye'ye kadar olan geniş coğrafi bölgede serbest ticaret alanı oluşturulmasının bölgenin refahına olduğu kadar istikrar ve güvenliğine de önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, Arap Ekonomik Forumu'nun önemine işaret etti. Konuşmasında Hariri'nin bürokrasiyi yenmek için verdiği mücadeleye de yer veren Erdoğan, "Bürokratik oligarşiyi kağıdı yırtar gibi yırtarsanız, başarıya ulaşırsınız, ama bunu başaramazsanız, sizinle futbol topuyla oynar gibi oynarlar" diye konuştu.

'Petrol kuyumuz yok'

Türkiye'nin ağırlıklı gelirinin vergi olduğunu, vergi gelirleri ile yatırımların yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Bizim petrol kuyumuz yok. Göreve geldiğimizde bakanlık sayısı 38'di. Bakkal dükkanı açar gibi bakanlık açmışlar, önüne gelene bakanlık dağıtmışlar. Biz bunu 23'e düşürdük. 15 bakanlığı kapattık. 23 bakanlık fazla, bakanlık sayısını azaltacağız" dedi. Türk ekonomisinde önemli gelişmeler kaydedildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, işadamlarına yatırım çağrısında bulundu. Erdoğan, Türk ve Lübnanlı işadamlarının oluşturduğu iş konseyi toplantısına katılarak, bir konuşma yaptı.

Lahoud'u İstanbul'a davet etti

Başbakan Tayyip Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Emile Lahoud ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Erdoğan Lahoud'u İstanbul'a davet etti. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. Erdoğan, daha sonra Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri ile görüştü. Aynı zamanda Şii Emel hareketinin lideri olan Nabih Berri'nin konutunda gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.



17 Haziran 2005
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED