T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 13 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rum yönetimi sonuçtan memnun

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin Lüksemburg'da dün yapılan toplantısında, istemeleri halinde Türkiye'ye veto uygulayarak "adaya bir kahraman gibi dönebileceklerini" söyledi.

Yorgo Yakovu
Rum basınına göre Yakovu, anlaşmanın sağlanmasından sonra Lüksemburg'da düzenlediği basın toplantısında, "İstesek veto koyar ve bir kahraman gibi adaya dönebilirdik. Çünkü 'Kıbrıs' (Rum) kamuoyu Türkiye ile ilgili konularda dinamik şekilde davranılmasını talep ediyor" diye konuştu.

"Ancak bu yolu seçmek yerine sorumluluk duygusuyla görüşler sunduğunu ve AB dönem başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile tartıştığını" anlatan Yakovu, "arka arkaya yapılan iyileştirmelerden sonra ortak metinde uzlaşma sağlandığını" belirtti.

Bu arada, Rum basını, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, Türkiye ile fiili müzakerelerin açılması çerçevesinde bilim ve araştırma başlığının açılıp kapanması konusunda sağlanan uzlaşmadan Rum yönetiminin memnun olduğunu yazdı.

LİLLİKAS: BAŞARDIK

Rum Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Rum yönetimi sözcüsü Yorgos Lillikas da, yaptığı yazılı açıklamada, "(Güney) 'Kıbrıs', Türkiye'nin AB ile müzakerelerine ciddi koşulların dahil edilmesi için koyduğu hedefleri başardı. Ayrıca ekim ayına kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda Ankara'ya net mesajlar gönderdi" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye, müzakerelerin, AB'ye karşı yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesine bağlı olacağı konusunda 25 üyenin açık şekilde uyarıda bulunduğunu savunan Lillikas, "AB'nin, Türkiye'nin sadece yükümlülüklerini yerine getirmeyi değil, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıma ve onunla ilişkilerini normalleştirmeyi de içeren 21 Eylül karşı deklarasyonundaki tüm hususları yeniden teyit ettiğini" kaydetti.

"VETO TEHDİDİ KININDA KALDI"

Politis gazetesi, "Geri adım attık, ancak 'kazançlı' çıktık" başlığıyla verdiği haberde, veto tehditlerinin yeniden "kınında kaldığını" belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Bilim ve araştırma başlığı 'geçici' olarak kapandı. Ancak yeniden müzakere edilmesi için 25'lerin oy birliği gerekir. Dolayısıyla Türkiye istediğini aldı. Tabii 'Kıbrıs' da eli boş dönmedi. Çünkü 25'ler 21 Eylül açıklamasını gündeme getirdi ve Türkiye'ye en yakın zamanda 'Kıbrıs'ı tanıma ve tüm ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesi yükümlülüğü hatırlatıldı."

Simerini gazetesi, "Ekim perspektifli uzlaşma" başlığıyla manşetten verdiği haberde, "Türkiye'nin ilk müzakere başlığını açmayı başardığı, ancak Rum tarafının da Ankara'nın Brüksel'de ekim ayında yapılacak toplantının şekillenmesini sağladığı" yorumunu yaptı. Gazete, dünkü sert pazarlıklarda Rum yönetiminin "uzlaşma hedefiyle kazanç elde ettiğini" yazdı.

"YENİ ÇATIŞMAYA KADAR ATEŞKES"

Filelefheros gazetesi de gelişmeleri, "Yenisine (yeni çatışmaya) kadar ateşkes. Son anda uzlaşma 'Kıbrıs' vetosunu rafa kaldırdı" başlığıyla yansıttı.

Türkiye'nin özlü müzakerelerinin yolunun açıldığını, Rum tarafının ise dünkü toplantıda üç kazancı, iki de önemli kaybı olduğunu yazan gazete, "Rum tarafının 21 Eylül deklarasyonuna atıfta bulunulmasıyla Türkiye'nin 35 başlığına takoz koymayı başardığını" savundu.

Gazetenin haberinde, Rum tarafının Aralık 2004 ve Ekim 2005'teki toplantıların ardından 3. kez veto tehdidinin havada kalması, "itibar ve ciddiyet düzeyinin darbe alması" olarak yorumlandı.

Alithia gazetesi de, manşetten verdiği haberde, dünkü pazarlıklarda Türkiye'nin istediğini elde ettiğini, Rum tarafının ise "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni gülünç duruma düşüren bir uzlaşma elde ettiğini yazdı.

  • LEFKOŞA (A.A)


    İşte 47 yıllık AB macerası
    Gül: Türkiye-AB ilişkilerinin zehirlenmesine izin verilmemeli
    Gül: AB Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerine uymalı
    AB: Reformlar yavaşladı, daha fazla çaba gösterin
    Yakovu, 24 ülkeye karşı 5 gün direndi
    Gül: 3 Ekim'in tekrarı olduğu için kızgınım

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi